75 x 100 cm Cnc Projesi

hknsckn

Üye
Katılım
26 Kas 2014
Mesajlar
25
Puanları
1
Öncelikle hepinize merhaba,

Uzun bir süredir forumu takip ediyorum ve yapılmış projelerden, yazılanlardan, sizlerin tecrübelerinden esinlenerek, kullanım ömrünün %90'ını masif ağaç (sert - yumuşak karışık), %5'i alüminyum, %5'i pirinç işlemekle geçecek bir cnc planlıyorum diyebilirim. Konuyu açma amacım hem sizlerin fikirlerini almak, hem de yapım süresince karşılaştığım sorunlar ve çözümlerini forum kütüphanesine eklemek.

Makinanın elektrik - elektronik kısmından giriş yapayım. Elimde geçen sene almış olduğum 4.5nm'lik 3 adet step motor, tb6600'lı çoğumuzun bildiği dahili sürücülü 3 eksen kontrol kartı. 36 volt, 20 amper (en azından söylenen o - ebay'den almıştım) güç kaynağı, 2000 model klavyesi touchpad'i çalışmayan, arada ekranı karıncalanan Pentium4 1.8ghz işlemcili, lpt portlu bir Sony Vaio laptop.

Şimdiki aklım olsa sanırım Y eksenini çift motorla sürme yolundan giderdim. Neyse, çizimlere geçeyim.

Çizimleri Illustrator kullanarak yapıyorum şimdilik, daha önce 1-1 boyutta pdf ya da dxf çıktı alıp cnc ya da lazerden kesim almışlığım oldu, çeşitli programlarda g-code a çevirirken format/boyut sıkıntısı yaşamadım, burada da ikisinden birini kullanacağım için sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.

cnc ön.png
cnc yan.png


X ve Y eksenlerinde FK ve FF tip yatak kullanıp Z ekseninde muhtemelen BK - BF çiftini kullanacağım.

Köprüde 45x135 ağır tip sigma profil, Y ekseninde de 90x90 ağır tip sigma profil düşünüyorum. Köprünün ve Y ekseninin kanatları 15 ya da 20mm alüminyum profilden kesilecek. Ufak, sistematik boşluklarla hafifletme durumu da olabilir. (Y ekseni karıştırmıyorsam uzun olan, doğrudur umarım, değilse uyarı üzerinde düzenlerim mesajı)

Kafamı kurcalayan tek şey 90x90 ağır tip profilin ortada esneme yapıp yapmayacağı. Y eksenini tek motorla sürmek durumunda olunca köprünün esneme yapmaması için alttan da sigma profille kapatmanın mantıklı olacağını düşündüm.

Y ekseninde 20mm, diğerlerinde 15mm ray ve 1605 vidalı mil kullanmayı düşünüyorum.

Spindle yerine Dewalt D26200 freze kullanacağım ilk aşamada. 900watt, 6 kademe hız ayarı ve elektronik devir sabitleme özelliğiyle halihazırda çok verimli kullandığım bir alet. Cnc üzerinde de verimli olabileceğini düşünüyorum.

Z ekseni için çizimleri tamamladıktan sonra parça alımlarına başlayacağım. Biraz uzun bir ilk mesaj oldu, umarım atladığım bir nokta olmamıştır. Zaman ayırıp okuyanlara, fikir beyanında bulunanlara şimdiden teşekkür ederim.
 
kolay gelsin. iyi bayramlar. öncelikle 90x90 sigma profil (100 işleme alanı + 30 cm köprü var sayıyorum) gibi bir mesafede esneme yapmayacaktır.. özelliklede ağır seri. sonuçta vinç görevi görmeyeceği için, gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. tek vidalı mil tahrikli sistemde gövdeyi desteklemediğiniz için esnemeden bahsedilir fakat, bukadar kısa mesafede sorun teşkil etmeyeceği düşüncesindeyim. Z eksenini çok iyi planlamanız, gerekirse extra sigma profil destek atmanız gerekmektedir.

Şu diziyi okuyunuz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yeni-cncnin-zamanı-geldi.100048/page-5

dikkat edilecek olursa, Z ekseni aluminyum levhayı @Suat_Korkmaz sigma profil ile desteklemiş, ayrıca rayın montajı için güzel bir çözüm üretmiştir. bu şekilde kullanabilirsiniz.

hareketli köprülerde dikkat etmeniz gereken 2. yerlerden biriside köprü ayaklarının (gantry) tasarımı. ne çok ince, esneyecek kadar, nede çok kalın atıl alan bırakacak kadar.

şu siteye göz atın.
http://maxmali.com/ripper-the-different-cnc/

Gantry yanal kuvvetler için desteklenmiştir. bu yüksek mukavvemet getirir.
Ucuza kaçıp, kutu profil'de kullanabilirsiniz.

Ray-Arabalı, sigma profil sistemli bir cnc için tb6600 biraz ucuz kaçacaktır. her sürücü için ayrıca çalışan m542 düşünebilirsiniz. yada ilk planda elinizdeki kartı test ederek yenileyebilirsiniz.
kablolamayı ve elektronik yerleşimini iyi çözün. mümkünse parazit engellemesi için shield kablo kullanın (TV Anten kablosu gibi çevresi sarmallı) (@togitogi hocama saygılar) çalışan her meret ısı meydana getirecektir. step motorlarda yapısı gereği durdukça çalışır ve akım çekerler.
step motor uçlarına klemens ile bağlantı yapmayın mümkünse direk kabloyu lehimleyin.
(farkı kendim gördüm)

paranız varsa FK serisi mil yatağı alabilirsiniz, diğer türlü büte rulman yatak kullanabilirsiniz. yada @Suat_Korkmaz 'ın fabrikasyon kendi imalatı yataklardan alabilirsiniz :D daha yeni yaptı ellerine sağlık..

Tahrik için vidalı mil iyi güzelde, birimizde çıkıp krameyer ve pinyon kullanalım artık tecrübe edinmiş oluruz :p

@asenyurt bu tarzda güzel bir tasarım ortaya çıkarmıştı bu konuyada göz atmanı tercih ederim.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yeni-cnc-tasarımım.89672/

Mevcut solidworks çizimleri forumda mevcut oda arama butonuna bakıyor.

Şahin rulman sitesindeki 3d araba çiizmlerinde hafif hata var. 20'lik ray araba yüksekliği 30.00233312 gibi bir sayıya tekabül ediyor.. azcık oynaştır çekiştir düzelt. ha yapamam dersen
http://www.grabcad.com burayı talan et güzel şeyler var.

Spindle için gerçek spindle al.. freze, kalıpçı taşlama bilmem filan bunlarla uğraşma... yoracak, üzecek, kafa şişirecektir. ilk makinamda freze kullandım, kalıpçı taşlama kullandım hatta çin işi spindle bile kullandım ama işi yapanı en sona bırakarak kıytırık birşeyler alma.. sert ağaç şakaya gelmez yumul yumul viyaklamasın sonra..

vidalı millerin başlarını işlerken bilen tornacıda işlettir.. yoksa benimkisi gibi kaçıklık olur vıyk vıyk öter. mümkünse bu işi daha önce yapan, sert kısmını bilen, tornaya nasıl bağlayıp nekadar paso alacağını bilen bir ustaya yaptır... ''oo bu işi yaparım ben çok sertmidir ki bu meret'' diyen tornacıdan kaç uzaklaş bi dakka geliyorm deyip sanayiyi terket. yada ebay'den şipariş geç o ölçüde sistemini tasarla.. hazır montajlı kitler mevcut..

şimdilik bukadar.. ha en önemlisi, cnc yapıyorum heyo diyip yarıda bırakma yardıma herzaman açığız.

kolay gelsin iyi çalışamalr başarılar.
 
Son düzenleme:
Herkese iyi bayramlar öncelikle, detaylı cevap için çok teşekkürler.

İlk mesajda atladığım, daha doğrusu yanlış söylediğim bir nokta var, Y ekseninin raylarını 25lik çizmişim/düşünmüşüm. 15 ya da 20 X ve Z eksenlerinde, 25lik ray ve araba Y ekseninde olacak şekilde. Biliyorum, @KAZIMUGUR defalarca gereksiz olduğunu söyledi, fakat aradaki fiyat farkı göz önünde bulundurulduğunda, 90'lık profillerin yanında onların da olması içimi rahatlatan bir durum olacak sanırım.

Köprünün ayaklarını 15mm alüminyum levhadan yapıp maxmali'nin tasarımı gibi yanlarına destek atmak daha hafif ve sağlıklı olacak sanırım.

90x90 sigmalar sıkıntı çıkarmayacaksa üst slotlarına içten 45'lik profillerle destek bağlantıları çekilebilir.
Aynı şekilde gövdenin "ayağı" görevi gören alüminyum levhalara da aşağıdan boydan boya 45'lik profil çekilebilir. Mekanik olarak bunlara çarpan, engel olan bir şey yok gibi duruyor. Çizimleri bu akşam güncelleyeceğim.

İşin aslı attığınız konuların (@asenyurt ve @Suat_Korkmaz'ın konuları) ikisini de defalarca okudum, gözden kaçırdığım, aklımdan çıkan noktalar olmuş, başka şeylere odaklandığımdan sanırım, tekrardan teşekkür ederim çok aydınlatıcı bir mesaj olmuş.

FK konusunda da @Suat_Korkmaz muhteşem bir iş çıkarmış gerçekten.

Tb6600 için dediklerinize katılıyorum, zamanında eBay'den 50 dolar gibi bir fiyata almıştım, sıkıntı çıkardığı anda değiştiririm düşüncesindeyim. Üzerindeki (sanırım) voltaj regülatörlerinin soğutucuları çok ufaktı ve çok ısınıyorlardı, onlara elimdeki eski işlemci soğutucularından birinden soğutucu kestim. Fotoğraf atarım akşama. Bağlantı konusunda da dediklerinizi unutmayacağım.

Spindle konusunda haklısınız. Böylece hem ER sisteme geçmiş olacağım, hem de frezeyi uzun süreler boyunca çalıştırıp ömründen yemeyeceğim. Avantajı çok böyle düşününce.

Vidalı mil için de; buradaki fiyatlara kıyasla eBay kağıt üstünde biraz tuzlu gibi görünse de sanırım en mantıklı çözüm olacak benim için. Dediğiniz gibi işi ciddiye alıp kusursuz yapacak birilerini bulmak lazım. Yabancı forumlarda bir çok satıcı paylaşılmış, çok memnun kalanlar var. Makinenin ölçülerini de bunlara göre esnetmek daha mantıklı sanki.

Akşama çizimleri güncelleyip gerekli uzunluklarda vidalı millerin fiyat araştırmasını yapayım eBay'den.
 
Şahin Rulman ücreti karşılığı vidalı milleri işletip teslim edebiliyor (50 TL/adet civarı). Şimdiye kadar çalıştıkları firmaya çok sayıda yaptırttıklarını varsayarsak, teorik olarak kalite sorunu yaşanmaması gerekir.
 
şahin rulman tornacıya veriyor yani aslına bakarsanız kendileri yapmıyor.
ben de ücreti karşılığı verdim yaptılar ama z ekseni hariç hepsi yamuk :D (z eksenin vidalı mili en kısa olduğundan)
torna aynasına bile düzgün taktıklarından şüpheliyim ekseninde bile işlenmemiş yani.

bence işi bilene bırakmak ilk başta gözünüze pahalı gelebilir ama daha ucuzdur..

istanbulda polymak diye bir yer var. adamlar ısıl işlem ile malzemenin sertliğini alıp cnc torna da işletiyorlar. en son da milin eğriliğini kontrol edip düzeltme işleminden sonra yolluyorlar.
 
Benim Z vidası da yamuktu. Düz zemine yükseklik koyarak mengene ile sıkıştırıp düzelttim.
 
Polimak Dudullu'da, önümüzdeki hafta oralarda işim olacak, uğrayıp konuşayım bir.

IMG_20150926_125433428.jpg
IMG_20150926_125530246.jpg


Kart şu an böyle, elim değmişken tb6600'ların soğutucusunu da söküp baktım, "termal macun" sürmüşler mi desem, koklatmışlar mı desem... Onları da işlemci için aldığım macun ile yeniledim, sorun çıkarırsa dediğim gibi değişebilecek parçalar listesinde en üst sırada bu kart.

Çizimleri şu şekilde güncelledim, tabii böyle 2 boyutlu çizimler ne kadar anlaşılıyor bilemiyorum fakat çizerken herşey kafamda canlandığı için bakınca bana anlamlı geliyor bu çizimler.
Screenshot_9.png
Screenshot_10.png


Tablanın altını 45x135 ya da 45x180 profillerle destekleyeceğim, aynı şekilde 45x90 ya da 45x135 profillerle de köprüyü taşıyan 90x90'lık profilleri birbirine bağlayacağım gibi duruyor şimdilik.

Z ekseni için @Suat_Korkmaz'ın yeni cnc sinde yaptığı (5. sayfa 3. mesaj) sigmalarla destekli tasarım oldukça güzel görünüyor. Sanırım izniyle o tasarımdan esinleneceğim. :)
 
istanbulda polymak diye bir yer var. adamlar ısıl işlem ile malzemenin sertliğini alıp cnc torna da işletiyorlar. en son da milin eğriliğini kontrol edip düzeltme işleminden sonra yolluyorlar.

Siz yaptırdınız mı? Fiyat ne mertebede biliyor musunuz? Sadece kendi sattıkları milleri mi işliyorlar?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,270
Mesajlar
934,930
Kullanıcılar
453,519
Son üye
eemyusufkilinc

Yeni konular

Geri
Üst