8 çıkışlı transformatör ile güç kaynağı bağlantısı nasıl yapılır?

murat_2107

Üye
Katılım
20 Eyl 2011
Mesajlar
16
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar elimde resimdeki gibi bir transformatör var. Bu transformatörü 0-30 v 2ma-3A akım ve gerilim ayarlı güç kaynağı devresinde kullanmak istiyorum.Transformatör bağlantısını nasıl yapabilirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Çıkışlardan en büyük değer 1,2A 3A sağlamaz işini görmez!!!
 
Bu transformatör ile evet 3 amper alamazsınız. Ancak yaklaşık 1 amper güç alabilirsiniz.

Bu trafoyu 0 - 30 volt güç kaynağı olarak kullanabilmek için yapman gereken doğru uçları tesbit etmek.

Tesbit etmen gereken uçlar üstündeki etikette yazan "AC 13.2 V 1.2 A" ucu ile "AC 9.5 V 1.2 A" uçlarını bulman gerekiyor. Diğer uçlar güç kaynağı yapımı için eşdeğer güçte sarımlı olmadığı için uygun görünmüyor.

Bu iki uç seri bağlandığında 13.2 + 9.5 = 22.7 volt yapar. Bu voltaj ile 0 - 24 volt sağlıklı şekilde dc voltaj alırsınız. Alabileceğiniz maksimum akım her voltajda 1 amper civarındadır. pik olarak boşta 30 volt alabilirsiniz ama 30 voltta güç kaynağına yüklendiğinizde voltaj düşümü yaşarsınız. En sağlıklı 0 24 volt arası çalışır.

Şimdi etikette okuyamıyorum ama sizin bu iki 1.2 A lık olan uçları etikette renk olarak ayırabiliyormusunuz?

Ayıramıyorsanız yük testi ile bulabilme şansımız var. Ölçümlerinizde en düşük değer aldığınız 11.2 volt olan uç etiketteki büyük ihtimal 9 voltluk olan kısımdır. Size 12 volt 1.2 amperlik kısmı tesbit etmemiz gerekiyor. Etiketi siz okuyabiliyormusunuz hangi renkler bu uçtur?
 
elimde 3 uçlu bir tane daha transformatör var 2*13.1 V veriyor. Bu transformatörün akım değerini nasıl hesaplayabilirim
 
Trafonun gücünü bulmak için iç karkas ölçüleri gereklidir. güç bulunduktan sonra formülle çıkış voltajına göre verebileceği akım bulunabilir.

Not karkas ölçüleri dediğimiz ölçü bakır sargının sarıldığı plastik parçanın iç ölçüleridir.
 
çıkışına bir yük bağlayıp ölçemez miyim

Bunu yapabilmeniz için ayarlı bir yükünüz olmalı ve yükü ayarladıkça çıkış voltajı ve akımını ölçmeniz gerekmektedir. Yük sizin trafonuzdan akım çekerken çıkış voltajı ve akımını ölçeceksiniz. Yükünüz trafonun vereceği akımdan daha fazlasını çekmeye başladığında çıkış voltajınızda paralel olarak düşecektir. İşte bu kritik noktayı yakaladığınızda trafonuzun maksimumda verebileceği akımı ve voltajı bulmuş olursunuz.

Biraz teferruatlı bir işlem.

Bu işlemin sonucunda elinizde voltaj ve akım grafiği çıkacak. Akımınız yük direnciniz düştükçe bir noktada sabit kalacak. İşte o noktanın biraz gerisinde bu trafoyu kullanabilirsiniz.

Elimden geldiğince anlaşılır yazmaya çalıştım.

İkinci yöntem ise yukarıda bahsettiğim şekilde manyetik nüvenin akıtabileceği akı gücünden hareket ederek teorik olarak güç heaplanabilir.
 


Çok teşekkürler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…