Aşırı kompanzasyon, yüksek endüktif sorunu ?

2004 nisan ayından itibaren üretilen elektronik sayaçların reaktif ve kapasitif ölçüm sistemi değiştirildi.
2004 öncesi elektronik sayaçlar ve mekanik sayaçlar. 3 fazın vektörel toplamına göre işlem yapıyordu.
misal olarak, dengesiz yüklü R Fazı 10birim reaktif. S Fazı 15 birim Reaktif, T fazı 10 birim Kapasitif, çeken bir sistemde.
yani toplamda sistemden 25birim reaktif, 10birim kapasitif yük çekiliyor. mekanik ve 2004 öncesi elektronik sayaçlar bunu, 15birim reaktif, 0birim kapasitif olarak yazarlar. yani sadece birisi artar.

ama yeni üretilen elektronik sayaçlar. 3fazın ayrı ayrı indüktif kapasitif yükleri ölçüp yazarlar. yani örnekteki bir sistemde yeni sayaç, 25birim reaktif, 10birim kapasitif yazacak ve her iki oranda artacaktır.

1-öncelikle yeni ölçü sistemine uygun 3fazlı. (3akım trafolu) reaktif güç rölesi takacaksın. ben Entes RG3-12C kullanıyorum. ve memnunum. monefaze kondansatör bağlayabiliyorsun.
2- eğer çok hızlı yük değişimin varsa;
a-ya tristörlü sistemle pahalı bir çözüm yaparsın.
b-veya deşarj bobini kullanarak (entes DU3) kondansatörleri 2sn. gibi kısa sürede deşarj edip eski panonu kullanabilirsin. (kompanzasyon kontaktörlerinin üzerindeki bobinlerin deşarj özelliği yoktur. sadece kontaklama sırasında ark sönümlemesi yaparlar. buda kontak ömrünü uzatır.)
3- dengesiz yüklenmeye göre uygun fazlara , uygun monofaze kondansatör bağlamalısın.
4- çekme ve bırakma sürelerini yüklerin giriş çıkışına göre uygun ayarla. rg3-12c ile 1sn kadar süreyi düşebilirsin. diyebilirsin ki; 1sn kısa kontaklar yapışır?
çekme ve bırakma süresi dışında birde deşarj süresi var. (trc) bu süre, çekip bırakan bir kondansatörün. ne kadar süre devreye alınmaması gerektiğini belirler.
röle gereksinim halinde başka bir kondansatör devreye alır, aynı güçte kondansatör yoksa, trc bitene kadar ona en yakın kondansatörü devreye alır.
trc süresini kondansatöre deşarj bobini olup olmadığına göre fazla düşük tutma ben 8sn altına düşmüyorum.
 
Arkadaşlar gerçekten çok güzel yorumlar yapmışlar, değerli bilgilerini saklamayıp paylaşan herkese teşekkür ederim...
 
Ben bu konuya cevap yazmaktayken baglantim gitmisti...geldiginde de huseyin38 arkadasimin gereken hemen her seyi belirttigini gordum,eline saglik...Tum bunlara ek olarak soyleyebilecegim,mahalli kompanzasyona biraz agirlik vermeye baslaman...ben sadece fluerasanlari besleyen tunel aydinlatma panosuna bile uyguladim...Yerinde yapilan mudahaleler,santiyenin degisik bolgelerindeki (deyim yerindeyse birbirinin acigini kapatan) es zamanli yuklerle beraber ana panoyu epey bir rahatlatiyor...yoksa klasik kompanzasyonla kaynak makinalari ile kompresorler kule vinclerle bas etmek cok zor...saygilar
 

Forum istatistikleri

Konular
130,338
Mesajlar
935,933
Kullanıcılar
453,629
Son üye
Mahir53

Yeni konular

Geri
Üst