standart değişirse güncel standart hükümlerine göre işlem yapılır.
iç tesisler yönetmeliğindeki maddeyi aşağıya ekledim.
iyi çalışmalar.
iç tesisler yönetmeliği
VI-D- İLETKENLER VE YER ALTI KABLOLARI
Madde 57 - YALITILMIŞ İLETKENLER VE KABLOLAR
Elektrik içi tesislerinde ilgili Türk Standartlarına uygun bakır tellerden yapılan yalıtılmış iletkenler Yada kablolar kullanılır. Yapı bağlantı hatlarında çıplak yada yalıtılmış alüminyum i/etkenler kullanılabilir. Bu iletkenlerin kesiti bakır için en az 5 mm2 alüminyum için en az 10 mm2 olmalıdır.
(Değişik fıkra: RG 30/11/1995- 22479) Atölye, işyerleri, sanayi tesisleri vb. gibi yerlerdeki kuvvet hatlarında, en küçük iletken kesiti 6 mm2 olmak ve bağlantılar alüminyum kablo pabuçları ile yapılmak şartı ile Türk Standartları yada tanınan öteki standartlara uygun alüminyum iletkenli kablolar kullanılabilir.
Elektrik İç tesislerinde iletkenler için aşağıdaki renk kodları kullanılacaktır:
- Koruma iletkenleri için Yeşil- sarı
- Orta iletkenler ve nötr iletkenler için Açık mavi
- Faz iletkenler için Yürürlükteki kablo standartlarına uygun olmak üzere her faz için farklı renkler Aydınlatma tesisatında anahtardan geçen iletkenin kırmızı, va-e-vien anahtarın bacakları arasındaki iletkenlerin pembe renkli olması tavsiye edilir.
IEC60445:2017 standardı yürürlükten kaldırılmış anladığım kadarıyla. Verdiğim linkte benzer konu anlatılmış. https://www.graphicproducts.com/articles/wire-color-coding/
Ekli dosyayı görüntüle 44363
Evet haklısınız. O kısmı gözümden kaçmış. Belgeye ulaşmak ücretli nedense. Maalesef bende tüm aramalarıma rağmen elle tutulur bir bilgi-belgeye ulaşamadım.Merhaba ferhat666k,
kablo renkleri ile paylaştığın link için teşekkür ederim ama daha kapsamlı bir tablo arıyorum.
İptal olan standart IEC60445:2010 yerine geçen standart; IEC60445:2017 bu uluslarası standart bunun Türkiye karşılığı. yani TSE tarafından yayınlanan standart ise: TS EN 60445:2017'dir
Benim öğrenmeye çalıştığım, aradığım şey ise şu; IEC60445:2017 standardının tam pdf ya da word dosyasına ulaşmak istiyorum bu standart TSE'de 500 Türk lirasına yakın bir ücretle satılıyor. resmi olarak böyle bir belgeye ihtiyacım yok. yani sadece içeriğinde daha önce de belirttiğim kablo renklerinin neye göre seçildiğini anlatan bir tablo var mı? varsa hangi renkler?
İyi günler dilerim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?