standart değişirse güncel standart hükümlerine göre işlem yapılır.
iç tesisler yönetmeliğindeki maddeyi aşağıya ekledim.
iyi çalışmalar.
iç tesisler yönetmeliği
VI-D- İLETKENLER VE YER ALTI KABLOLARI
Madde 57 - YALITILMIŞ İLETKENLER VE KABLOLAR
Elektrik içi tesislerinde ilgili Türk Standartlarına uygun bakır tellerden yapılan yalıtılmış iletkenler Yada kablolar kullanılır. Yapı bağlantı hatlarında çıplak yada yalıtılmış alüminyum i/etkenler kullanılabilir. Bu iletkenlerin kesiti bakır için en az 5 mm2 alüminyum için en az 10 mm2 olmalıdır.
(Değişik fıkra: RG 30/11/1995- 22479) Atölye, işyerleri, sanayi tesisleri vb. gibi yerlerdeki kuvvet hatlarında, en küçük iletken kesiti 6 mm2 olmak ve bağlantılar alüminyum kablo pabuçları ile yapılmak şartı ile Türk Standartları yada tanınan öteki standartlara uygun alüminyum iletkenli kablolar kullanılabilir.
Elektrik İç tesislerinde iletkenler için aşağıdaki renk kodları kullanılacaktır:
- Koruma iletkenleri için Yeşil- sarı
- Orta iletkenler ve nötr iletkenler için Açık mavi
- Faz iletkenler için Yürürlükteki kablo standartlarına uygun olmak üzere her faz için farklı renkler Aydınlatma tesisatında anahtardan geçen iletkenin kırmızı, va-e-vien anahtarın bacakları arasındaki iletkenlerin pembe renkli olması tavsiye edilir.
Adem Bey çok teşekkür ederim ama sanırım ben sorumu yanlış aktarıyorum. Ya da sizin bahsettiğiniz şeyi yanlış anlıyorum. Şu anda sanki farklı şeylerden bahsediyoruz gibi geliyor.
Benim öğrenmeye çalıştığım iç tesisat yönetmeliği kapsamına dahil midir? bilmiyorum ama öğrenmeye çalıştığım şey tam olarak, Alçak gerilim panolarının içinde kullanılan kabloların renk seçimi ile ilgili uluslararası standart nedir? Alçak gerilim elektrik panolarından kastımda şudur; Ana dağıtım panoları, MCC panoları, Aydınlatma ve Tali panolar, PLC panoları, DDC panoları, Kompanzasyon panoları, Sayaç panoları vs.
Bu panoların içinde farklı farklı gerilimler hatta sadece dışarıya taşınan kuru kontaklar vs. olabiliyor.
Yani duvarda duran prize gelen ya da duvarda duran anahtara giden kablo rengini öğrenmek istemiyorum. Pano içinde sigoorta, kontaktör, röle vs. ekipmanlar arasında bağlanan kablolar hangi standart kapsamına giriyor? Bu kablolama standardı anladığım kadarıyla IEC60445:2017 ama bu standardın içeriğine ulaşabilen yok. TSE sitesinden kontrol edildiği zaman bu standardı şu anda kadar TSE’den satın alan firmada yok. Yani başka bir kuruluş üzerinden alan var mıdır? Bilmiyorum ama anladığım kadarıyla piyasada hiç kimse bir standarda bağlı kalarak pano içi kablolama yapmıyor.
Benim öğrenmeye çalıştığım kısaca şu; Pano dahilinde ne olmalıdır? Bir pano içinde bazen 380VAC, 230VAC, 24VAC, 24VDC aynı anda olabiliyor. Buna ek olarak modbus hattı vs olabiliyor. Bu kadar çeşitli gerilim olan bir panoda kabloları aynı renk yapmak işi biraz zorlaştırır.
Bilmiyorum böyle bir bilgiye ulaşma imkanınız var mıdır? Ama şu IEC60445:2017 tam olarak ne anlatıyor. Bir bilen çıkıp anlatırsa şahane olacak. Hatta şu standardı biri paylaşabilirse çok daha mükemmel olur.
İyi günler dilerim.