AC 14volt 650mah ile çalışan cihazın AC 12volt500mah ile kullanılması

erdem5555

Üye
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
49
AC 14volt 650mA adaptör ile çalışan cihazın AC 12volt500mA adaptör ile kullanılmasının ne zararı olur?

Elimdeki cihazı(hoparlörü olmayan müzik aleti) 3-4 saat bu şekilde farkında olmayarak kullandım, çalışmasında herhangi bir anormallik olmadı.

Kullanmaya devam edersem ne gibi sorunlar çıkabilir?
Teşekkürler.
 
"AC 14volt 650 mah ile çalışan cihazın AC 12volt,500 mah ile kullanılması"

Hiçbir sorunu olmaz,çünkü adaptör girişi daha düşük değerlerdeki volt ve mA'dedir.Daha yüksek değerlerinde, örneğin belki 18-20 volt ve 1000 mA gibi yüksek değerlerinde,cihazın kuvvetlendirici devreleri,dirençleri,vb.eğer cihaz içinde yer almayan,yani bir regülatörden geçmeden,direkt olarak uygulansaydı,cihazınızın devreleri bu taktirde ısınıp yanabilirdi.Ama giriş değeri ac.dir ve işlem yapılarak girmesi de şarttır.

Uygulanan voltajla çekilen akım şiddeti arasında,çoğunlukla bu türden müzik cihazlarında,lineer(Doğru) bir orantı bulunur.Daha fazla voltajda,regülasyonsuz direkt olarak girişte,cihaz örneğin 650 mA çekecekken, 850 mA-1000 mA değerindeki akımı çekebilir,bu sırada soğutucusu da yeterli değilse OPAMP'ı,transistörü,vb. parçaları bozulabilirdi,yani her zaman için gereğinden çok yüksek voltajlarla kullanım büyük bir risktir,ama daha azında bu olamaz,yani sonuçta gerekenden az bir akım çekip ısınacağı için,daha az güç harcanacağından dolayıdır.Zaten cihazınızın da(Bir fm radyo alıcısı,portatif bir cd çalar,amfi,vb.ne olursa olsun) bu adaptörle de,ayni orijinalinde olduğu gibi,normal çalıştığını da bizzat tespit etmişsiniz,bu ac-ac adaptörle de rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz.Hatta ac. girişle beslenen 12 voltluk bir ADSL modem bile olsa,10 volt ac. ile de,ayni şekilde rahatça ve güvenle kullanılabilir.Ama girişteki devre,SMPS'li besleme devresiyse bu eğer,dengelemek için,voltaj düştüğünde,geri beslemeli PWM sinyalini arttırarak biraz daha fazla akım çekebilir.

Adaptör çıkışınız olan ac'nin,dc 'de kullanılabilmesi için,yani cihazınızın içinde bulunan kuvvetlendirme devresinin beslenebilmesi için,doğrultma ve regülasyon(Bir voltaj regülatörü) devresi girişte olacaktır,çünkü ac ile bir kuvvetlendirici devre çalıştırılamaz.Bunun da max.veya min bir giriş voltaj,akım değeri ayrıca bulunur.Sizin 2. uyguladığınız adaptör ac. çıkışıyla,bu limitler dahilindedir. Girişte cihaz beslemesi,çalışması için,bir voltaj giriş tolerans değeri vardır ve siz bunu farklı ve düşük değerli,bir başka adaptörle de sağlayabilmişsiniz,denemelerinizin de size gösterdiği gibi.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,881
Mesajlar
921,277
Kullanıcılar
451,016
Son üye
töroğluhalit

Yeni konular

Geri
Üst