Siteye baktım. Elimdeki 10 Ampere kadar verebilen bir köprü diyot. Giriş 220AC Çıkış 300Volt DC
Yani şöyle sorayım
Köprü diyota direk pirizden 220Volt girip, Köprü diyottan DC çıkışını direk olarak 320 Volt DC ile çalışan 100watt çeken bir fana bağlasam fan çalışacak mı?
Ve bunu yapmamın fana bir zararı olur mu?
(Kendimiz için güvenli olmadığını biliyorum, olursa ben onu izole ederim)
Köprü diodun çalışma gerilimi kaç volt belirtmediniz. Velevi, 220 volt olsun. Çıkıldan yaklaşık 180/190 volt alırsınız. Çıkışa paralel kondansatör bağlayarak 220 volt DC ye yakın gerilim elde edersin.
Köprü çıkışı saf Dc değildir salınımlı bir Dc dir. Köprü çıkışına uygun bir kondansatör bağlanırsa saf DC ye yakın bir DC gerilim elde etmiş olursunuz. Güvenlik konusuna gelince; yapılan işlem şebeken izole olmadığı için çıkış uçlarına dokursanız çarpılırsınız.
Köprü çıkışı saf Dc değildir salınımlı bir Dc dir fan çalışmaya çalışır ama bu durum uzun vadede probleme sebep olabilir. Köprü çıkışına uygun bir kondansatör bağlanırsa saf DC ye yakın bir DC gerilim elde etmiş olursunuz. Güven konusuna gelince; yapılan işlem şebeken izole olmadığı için çıkış uçlarına dokursanız çarpılırsınız.