AC Kontaktörlerin Akım Kapasitesi

Arifguler

Üye
Katılım
1 May 2018
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba arkadaşlar,
Chint marka AC kontaktör kullanıyoruz. Modellerin kataloğu aşağıdaki gibidir.
Buradaki Anma Akımı(AC3) ve Termik Akım(AC1) değerleri nelerdir. Bu kontaktörlerle güç faktörü 0.99 değerli(yani rezistif) güç kaynaklarını sürüyoruz. Hangi akımı baz almalıyız?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
AC1
 

Ekli dosyalar

  • KULLANIM SINIFLARI 1.pdf
    77.3 KB · Görüntüleme: 0
  • KULLANIM SINIFLARI 2.pdf
    260.9 KB · Görüntüleme: 0
  • KULLANIM SINIFLARI 3.jpg
    241.5 KB · Görüntüleme: 3
  • FEDERAL.pdf
    3.7 MB · Görüntüleme: 0
AC-1 Endüktif olmayan yükler- rezistans gibi
AC-3 Endüktif yükler- motorlar gibi

Buradaki termik akımla omik yük kullanımındaki akım taşıma kapasitesinden bahsediyor olmalı.
 
Internette buldugum bilgilere gore;

Uzun sure "Termik Akim" degeri kadar akim cekilirse kontaktorun sicakligi ortam sicakliginin 65 derece ustune cikar ve kontaktor hasar gormeye baslar. (Sadece kontaklar degil kontaktorun kendisi de)

Tablodaki ilk degerde nominal akim 115A ve Termik akim 200A imis.

Bu kontaktor en fazla 115 A akitmak uzere tasarlanmis. Eger 200A akitirsaniz kontaktor sicakligi artar diyor. Nihayetinde bozulur.
 
Yanlış bilgi veriyorsunuz. Chint kontaktör datasheetini açıp bakarsanız yazdığımız gibi olduğunu göreceksiniz.
https://new.abb.com/news/tr/detail/60366/kontaktorlerde-ac-3-ve-ac-1-kullanim-kategorileri
 
https://federal.com.tr/wp-content/uploads/2015/07/kontaktorler-.pdf

Bakiniz sayfa 9/3

Kontaktor terminallerine takili pvc izolasyonlu iletkenlerin isinmasina neden olacak akim degerinden bahsediyor.

Ozur ?

Conventional free air thermal current (Ith):
The conventional free air thermal current is the maximum value of test current to be used for temperature-rise tests of unenclosed equipment in free air. The value of the conventional free air thermal current shall be at least equal to the maximum value of the rated operational current of the unenclosed equipment in eight-hour duty. Free air is understood to be air under normal indoor conditions reasonably free from draughts and external radiation.

Bu tanımı çevirip sonrasında aşağıdaki işaretli AC1 in neden yazılmış olabileceğini iki mesaj önce dokümanlarında hata var diye yerdiğiniz firmanın (https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kontaktörlerde-kontak-yapışması-ve-bobin-yanmasının-sebepleri-nelerdir.133890/#post-1026677) değil de başka firmaların kaynaklarını kullanarak bana açıklayıp ikna edebilirseniz elbette özür dilerim. Mesela Ith değeri ile AC1 değeri birbirine eşit bir kontaktör olamaz mı?

 
Guzel insan,

Cevaben verilen dokumanlarda Ith degerine deginilmedigini gorunce soruda Termik Akim ifadesine takildim ve Ith parametresini arastirip cevap verdim.

Ith degeri, IEC60947-4-1 ile aciklanmis. Bu durum sadece bir firmayi degil tum ureticileri baglar. Ikna olmaniz icin verdigim standart numarasinin detaylarina bakmaniz lazim.
 
Standardı paylaşırsanız seve seve okurum zira genelde ücretli oluyorlar. AC1 ve Ith birlikte yazmışlar buda demek oluyor ki AC1 kategorideki yükleri 200 A kadar kullanabilirsiniz yada ben hala yanlış yorumluyorum? Hala özür bekliyorsanız dilerim tabiki hiç sorun yapmam.​
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…