as.yıldırım
Usta Üye
akım düşüyor peki cos fi değişimini gözlemliyor musunuz?
P = V x I x CosØ x √Faz
Formüle göre voltaj değişmiyor akım düşüyor faz adedi değişmiyor. Peki CosØ ?
Giriş ve çıkışa analizör konup,güç değerleri
aynı anda ölçülmüyorsa,böyle bir iddia da-
yanaksızdır.
Şebeke geriliminizi (ölçtüğünüz değeri) sürücü üzerine girilen değeri ve sürücüye girdiğiniz motorun etiket değerlerini yazabilir misiniz?
Birde yükünüz nedir? ta mı çalıştırdınız?
Arkadaşlar merhaba,
Yaptığım çoğu uygulamalarda karşılaştığım bir durum bu.
Direki kalkış, yıldız üçgen , softstarter farketmeksizin , sürücü ile değiştirdiğimde motorun güç tüketimi düşüyor.
Motoru yine 50 Hz de çalıştırıyorum ama yüzde 10 mertebesinde güç tüketiminde düşüş ile karşılaşıyorum.
Bunun nedeni nedir ?
Değişen şey ne ki motorun güç tüketimi düşüyor?
Sürücü giriş ve çıkışındaki akım değerleri ile motorun direkt bağlıyken çektiği akım değerlerini okuma imkanınız var mı?şöyle bir bilgi vereyim.bu durum yaklaşık 20 uygulamada gördüğüm neticedir.ilave olarak şöyle bir bilgi de vereyim ,yaptığım son deneme şöyle oldu;
atölyede bir konveyöre 4 kW motor taktım ve şebeken direk çalıştırdım.şalter çıkışına analizör taktım ve 24 saatlik aktif güç tüketimini aldım.
ertesi gün, aynı sisteme bir sürücü ilave ettim.motor parametrelerini girdim .sürücü 4 kW.50 Hz de çalıştır ve 24 saatlik aktif güç tüketimini aldım.
ortaya çıkan sonuç , sürücülü sistemde, aktif güç tüketimi yaklıaşık yük 12 azaldı.
söylediklerinizi anlıyorum ve katılıyorum. ama defalarca yaptığım uygulamalarda böyle bir sonuç da çıkıyor ortaya.ve artık tesadüfle açıklayamayacağım bir durum oldu benim için.
sürücü çıkışını baz almıyorum ben, şebeken çekilen gücü baz alıyorum ve böyle bir netice çıkıyor.
Sayın @emodiyator ün bahsettiği durum mantıklı ama benim sistemimde yük değişmiyor tüm mekanik aksam birebir aynı.ben bu uygulamaları pompa sistemlerinde de yaptım .orada değişim yüzde 25 leri buldu.ama orada değişken yük olduğu için açıklanabilir bir durum oluyor.ama bir konveyörde yük değişken değil.
O zaman şöyle bir sonuç çıkıyor ortaya.
Sürücü bilmediğimiz bir şekilde kendi kayıplarına rağmen motoru daha verimli çalıştırıp
daha az enerji harcıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?