Acil Yardımlarınızı bekliyorum

Battery

Üye
Katılım
14 Ağu 2011
Mesajlar
36
Puanları
1
Enerji sistemleri mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim Çok acil bir yazı yazmam gerekiyor. Bilgili kişilerden yardım bekliyorum 1 gün sürem var.
Sorular
1-Enerji sistemleri mühendisliği görev alanları hakkındaki görüşünüzü kısaca anlatınız.
2-Türkiye de enerjinin kurumsal yapılaşmasını ve enerji politikasının ana konularını kısaca açıklayınız.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim
 
yardım edebilecek biri yok mu? zamanım kısıtlı da
 
1. soruda pek sıkıntım yokta 2. soruda ne yazıcağımı tam toparlayamadım yardımlarınız için çok sağolun
 
Ülkemizde enerji politikaları konusunda enerji yönetimi düzeyinde bir uzlaşma yok. Herkes enerji çeştililiğinin arttırımasını ve ülkemizin potansiyel kaynaklarına ağırlık verilmesi yönünde hemfikir. Fakat nükleer ve hidroelektrik santrallerin yapımına büyük bir muhalefet var. Elbette bizdeki yatmaya eğimli mühendislik anlayışının bir nükleer santral işletimini ne derece güvenle yapabileceği konusunda bizlerin bile kafasında tereddütler var. Ayrıca ülkeye nükleer santral kurulumunun gerçekten enerji talebini karşılamak mı yoksa farklı amaçlarla mı kabul ettirilmek istendiğinden de emin değiliz. Eğer maksimum güvenlik ve minimum çevre kirliliği sağlanabileceğine inansaydık bu iyi bir alternatif olabilirdi.

Tüm dünyanın yaptığı gibi rüzgar, güneş, hidrolik ve jeotermal kaynaklara yönelimi arttırmamız gerekiyor ki zaten Türkiye konum olarak bunlara elverişli bir ülke. Jeotermal kaynaklar açısından da zenginiz. Toprak kaynaklı ısı pompaları da yaygınlaştırılabilir. Bunların şu an için yatırım maliyetleri çok yüksek. Altyapımızı yenilemeliyiz. Rüzgara ve güneş enerjisine dayalı bir üretim ve dağıtım sistemi için alt yapımız çok yetersiz. İleride şartlar zorlaştıkça dünya büyük ölçüde yenilenebilir kaynaklara yönelecektir, biz de elimizde bulunan imkanları değerlendirmeliyiz. Zaten özel sektör de bu yönde oldukça girişimci:)

Fosil yakıtlardan kömür uzun vadede kullanılacaktır, ancak doğalgaz ve petrol sıkıntılı görünüyor. Kömür için ülkemizde kaynak var, ancak çıkarılması sıkıntılı, pahalı, kirliliği fazla ve çabuk tükeniyor. 2020'lere doğru ciddi sıkıntılarla birlikte mutlaka nükleer enerji yeniden gündeme gelecektir. Ve mantık, bizim ülke için biraz ürkütücü olsa da bunun gerekli olduğunu gösteriyor.
 
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Türkiye de enerjinin kurumsal yapılaşması hakkında bilgisi olan arkadaşları bekliyorum.
 
Kurumsal derken devletteki organizasyonu mu soruyorsun? TEİAŞ EÜAŞ TAEK falan bunların konumu, hangisi hangisine bağlı?
 
Bende tam eminim değil hocanın sorusu aynen o şekilde kurumsal derken devleti bir bütün olarak kastedmiş herhalde ne yazıcağımı bilemiyorum.
 
Bir tablo var, bir fikir verebilir, sonra da bu kurumların detayına inersin, kurumsal deyince bana enerji ve tabii kaynaklar bakanlığının altındaki organizasyonu soruyor gibi geldi. Tabii sen bu tablodaki isimlere falan değil de dairelere odaklanırsın, görevlerine kısaca değinirsin. Örneğin ETKB bünyesinde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, maden işleri genel müdürlüğü, Enerji işleri Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri, Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi (bunlar iş yapıyor mu acaba?), Transit Petrol Boru Hatları Dairesi vs. var. TAEK ve MTA ETKB'ye bağlıdır. İlgili kuruluşlar, TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, BOTAŞ, TPAO, TKİ, Eti Maden İşletmeleri, Temsan ve TTK. İlişkili kuruluşlar da EPDK ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü. Eskiden TEK vardı. Bu 1994'te TEAŞ (iletim) ve TEDAŞ (dağıtım) oldu. Sonra TEAŞ yine bölündü. TEİAŞ, EÜAŞ ve TETAŞ oldu. Tedaş'ı zaten biliyoruz.. Organizasyona buradan bakabilirsin, Enerji Bakanlığı Organizasyon |
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst