Kullandığımız telefon, tablet ya da bilgisayar ses sistemleri bu testin uygunluğuna göre sesi destekliyor mu, verebiliyor mu?
Mutlaka etki ediyordur ama ben farklı farlı cihazlarda test ettiğimde hep aynı sonucu gördüm.
TEKNİK BİLGİLENDİRME:
İnsan kulağının belli bir hassasiyeti vardır. Bu hassasiyet en iyi duyulabilen frekans olan 4kHz de -40db/SPL civarındadır. Elbette bu hassasiyet en ideal 18 yaşına kadardır.
Diğer frekanslardaki duyma hassasiyeti ise LOUDNESS eğrisine bağlı olarak değişir.
3-4 kHz ten daha yüksek frekanslar, özellikle 10kHz ve yukarısı sağlam bir kulakta 15-20db daha düşüktür. Yani 18kHz in duyulabilmesi için ses şiddetinin 20db daha yüksek olması gereklidir.
İnsan kulağı yaşa ve yaşanmışlıklara bağımlı olarak duyma kabiliyetini kaybeder. Tıp literatüründe bir sesin doğru algılanabilmesi için 4kHz lik frekansa kadar olan bölgedeki kayıplar ele alınmaktadır.
https://ec.europa.eu/health/opinion...usic-player-mp3/l-3/6-diagnosis-treatment.htm
Yani
@paskomya 4kHz e kadar olan frekansları belli bir kayıpla dahi duyabiliyorsa, normal duyabiliyor demektir.
Videoda ise test 4 kHz te bitmektedir. Yani esas ölçüm olan 300Hz-4000Hz frekanslar zaten yoktur. Dolayısı ile böyle bir test kulak sağlığı ile ilgili olmayıp sadece bir çeşit frekans taramasıdır.
Bir diğer önemli husus ise bu testte kullanılan unsurlardır.
Öncelikle üst frekans olan 18kHz in ne derece doğru olarak örneklenip internette yayınlanmış olmasıdır.
Çoğu internet sitelerinde 18 kHz band genişliğindeki sesler kırpılmakta, genel olarak MPEG2-L3 veya MPEG- sıkıştırma tekniği ile en fazla 15kHz lik bir band genişliği ile yayınlanabilmektedir. Bu da testin 18kHz seviyesinden başlatılmasını anlamsız kılmaktadır.
Bir diğer husus ise dinleyicinin bu frekansı alabilecek bir ses sistemi olması hususudur.
Benim PC de kullandığım hoparlörler HECO MASTER 100 serisi hoparlör olup amplim ise BLAUPUNKT markadır.
Zamanında 300- 500$ gibi ücretlerle satıldığı bu ürün günümüzde çoğu kişiler için üst seviye ürünlerdendir. Hatta çoğumuzun böyle bir hoparlöre eşdeğer bir hoparlör bile kullandığını sanmıyorum.
Bununla birlikte bu hoparlörlerin frekans tepkisini ölçtüğümde 18kHz ler seviyesinde 6db den daha fazla kaybı olduğunu biliyorum. Dolayısı ile internetteki 1W ile normal duyulması gereken frekansı neredeyse 4W gibi bir güçle o frekansta duyurabilecek demektir.
Özetle belirtirsek.
Test için yayınlanmış videoyu basit 250TL lik bir sistemle dinlemek ile 250.000TL lik sistem ile dinlemek arasında uçurum vardır. Çünkü ucuz ve basit sistemlerin bu frekansı verip veremediği şüphelidir.
Şu videoda ses sisteminizden bağımsız olarak normal dinleme seviyesinde 10kHz e kadar olan frekansları duyabiliyorsanız kulağınız kuyruğunuz normaldir.
Ben benim sistemle normal dinleme seviyesinde 30Hz ten 15kHz e kadar duyabildim.
Ama logitek mocitek gibi ses sistemi kullanıyorsanız bu kadar geniş duyamayacağınızı unutmayınız.