Adaptör Voltaj Sorunu 12V Ama 16V Ölçüyorum ?

by_omer

Üye
Katılım
6 Kas 2015
Mesajlar
66
Puanları
1
Yaş
33
Elimde bir adaptör var.

Üzerindeki değerler;
1.5-3-4.5-6-7.5-9-12 V ~500mA
12 volta getirdiğimde 16volt okuyorum multimetreden
9 volta getirdiğimde 13volt okuyorum
ve Amper ölçtüm ama tam sağlıklı çıkmadı akım nasıl ölçebilirim iki ucu boştayken mi seri bağlayayım yoksa dirence bağlı led e mi seri bağlayarak mı doğru ölçebilirim ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
ampermetre devreye seri bağlanması gerek. Üzerinden akım geçmesi gerek
 
Bu tip ürünlerde atıyorum 9 voltun boşta 11 volt gibi bir değer görmen normal. Herhangi bir ekstra regülasyon olmadığı için voltaj böyle yüksek.

500 ma lik bir adaptör. Çıkışına misal 12 volta ayarlayıp 12 volt 250 ma yada 300 ma lik bir yük ( lamba gibi v.s. ) bağlayın voltajı tekrar ölçün.

Ampermetre yük ile güç kaynağı arasına seri bağlanır. Direkt güç kaynağına bağlanmaz. Ya ölçü aletine yada adaptöre zarar verebilirsiniz.
 
Ben uçları ayarlayıp 9.6v 1300mAh ni-cd pili şarj etmek için kullanıyorum bana 4-5 saat şarjda kalsın yeter dediler ama voltaj seviyesi kafamı karıştırdı eğer amper değeride tutaraızsa pili bozmayayım diyorum.Dün şarj etmeden once kontrol ettim 9v yuvasına getirdiğimde avometre 13.7 volt gosterdi ve öyle şarj ettim yanlış mı ?
 
Burda sorulması gereken adaptör değil Ni-cd piller nasıl şarj edilir.

bu model pilleri normalde 60 ma ile şarj edilmelidir. Ancak süre çok uzun olacaktır. Ortalama 1/10 u akım ile şarj etseniz 100 - 130 ma ile şarj edebilirsiniz ( bu akım size kalmış ) . LM317 ile sabit akım modunda bir şarj devresi kurarsanız pillerinizi şarj edebilirsiniz.
 
@serkan_48 çok sağolun çok yardımcı oldunuz ama bendeki adaptör e göre nasıl yapacağım ? Yani akım voltaj hesabını tam çözemedim kaçlık direnç kullanmam gerek 500mah adaptör için ?
ve bu devre sayesinde 12v kademesinden 16v gelmesi duzelecek değil mi?
 
@serkan_48 ben bu devreyi kurmak istiyorum dolunca led sönsün istiyorum ki fazla şarjda kalmasın.Bu şema uygun olur mu ? Ve buradaki kapasitor ve direnç değerleri benim adaptör için kaç olmalı yardımcı olur musunuz?
 
Yani demek istedigim yuk altinda voltajin dusmesi lazim. Dusmuyorsa trafo sarimi fazla yapilmis bir dusuk kademede kullanin
 
dua et daha fazla gostermedığıne



duzenlı olmasını ıstıyorsan serkan 48 arkadaşın paylaştığı devreyı eklemen lazım kaldıkı o adaptorde istedığın voltajda yazılan akimi bekleme
 
@serkan_48 @tekin126 Şimdi baktım pili bağladım ve amper ölçtüm 110-125 mA akım çekiyor ve sonra voltaj ölçtüm
13.23volt çıkıyor bir kademe düşürdüğümde 11.23volt çıkıyor sizce hangi kademede kaç saat şarj edeyim yoksa adaptör değiştirip bu yukarıdaki şemadaki devreyi mi kurayım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…