Sahada yaptığımız ölçümde arıza akımı ile işletme toprak lamasından geçen akım çok farklı sizin dediğiniz şekilde ölçüm yapmadık . Burada merak ettiğim arıza akımı işletmeden trafonun yıldızına doğru akarken dengesiz yük akımı tam tersi yönünde akmıyor mu yanlış mı biliyorum_?
Bahsettiğiniz konuyla alakalı ölçüm yapmadık fakat aklıma takılan bir şey var arıza akımları işletme topraklaması üzerinden trafonun yıldızına doğru hareket ederken dengesiz yükler tam tersi yönde hareket etmiyor mu yani yıldızdan toprağa doğru yanlış mı biliyorum ?
Trafoya hiç yük bağlı değilken yıldız noktasının koruma topraklamasına göre potansiyeli kaç V?
Trafonun 1 fazına yük bağladığınızda yıldız noktası kaç volt ve bu esnada işletme topraklamasından bir akım akıyor mu?
Bir önceki cümle ile birleştirerek yorumu yaptığım için yanlış anlaşılma olmamıştır umarım.
İşletme topraklaması faz-toprak arıza akımının trafoya dönüş yapacağı bir yol oluşturur. Arıza olmadığı sürece işletme topraklamasından akım akmamalıdır.
İşletme topraklaması yapmaz isen, faz-toprak arızasında yıldız noktası faz gerilimine yükselir ve dolayısıyla diğer 2 fazın nötr'e göre gerilimi faz-faz gerilimi olur.
1-Her fazın geriliminin aynı olmaması yani vektörel büyüklüklerin farklı olması
2-İşletme topraklaması üzerinden yıldız noktasına dönen kaçak akımların toplamının işletme topraklaması üzerinde oluşturduğu gerilim.
Olabilir bu konuda benim bi fikrim yok
Bu konudan farklı olarak bahsi geçen konuda nötr toprak arasında oluşan gerilim tüm abonelerin nötürün de oluşmaktadır arızalı fazdan enerji alan abonenin faz toprak gerilimi aynı oranda düşmektedir . Örnek veriyorum 230V faz nötr gerilim çıkışlı trafoda arıza anında Nötr toprak arası 30v oluştuğunda abonede faz toprak 200v Faz nötr gerilimi 30 v oluyor bunu AG panodan tespit etme şansımız var mı ?