Ag ve Og baraları

kazemharme

Üye
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
40
Neden ag baraları og baralarına göre daha büyük kesitli bir yapıya sahip...nedeni sadece amperaj büyüklüğü mü ?yorumlarınızı bekliyorum..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
gerilim arttıkça kesit düşer.
bu konu sadece baralara özgü birşey değil. og kabloları ag kablolarından daha ince olur.
 
ewet amper büyüklüğü.örneğin 4 MW bir trafo (34,5/400) düşün.giriş 50 A-60 A civarıdır ve küçük kesitli bi bara işimizi görür örn:20/5 veya 30/5 gbi.ama çıkış 5600 A civarıdır oyüzdende 3*120/10 bara kullanmak gerekir.bu bi örnekti yani akım ile gerilim ters orantılır gerlim arttıkça akım azalır dolayısıyla kesitte düşer.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akım ile Gerilim nasıl ters orantılı olabilir ? Farklı kesitlerdeki özdeş iletkenlere aynı gerilim değerini uyguladığınızda kesiti küçük olandan geçecek olan akım değeri daha az olacaktır.

Yanlışsam düzeltiniz lütfen.
 
yüksek gerilim hatlarıyla (direkler arası) alçak gerilim hatlarına bakarsanız bir fikir sahibi olursunuz.
 
Bir kablonun kesiti taşıyacağı akımla ilgilidir.kazemharme nicli arkadaşımız'ın sorduğu soruya gelirsek;Alçak gerilim hatlarında gerilim daha düşüktür dolayısıyla akım daha yüksektir.
Neden diyecek olursak P=U*1,73*Cosq*I formülünü hatırlamalıyız.
Örnek verecek olursak;
p=50kw U=380v cosq=0,8değerleri olsun.Buradan I=95,07A çıkar.(Alçak gerilim içi yaptık)
p=50kw U=2000v cosq=0,8 değerleri olsn.Buradan I=18,06A çıkar.(Orta gerilim için yaptık)

Bu değerler tamamen örnek dir.Dediğimiz gibi akım ag hatlarında daha yüksek bunu için daha büyük kesitli baralar kullanılır.Og hatlarında akım daha düşük olduğu için daha küçük kesitli baralar kullanılır.(Bu söylediğim sadece baralar için geçerli değildir aynı zamanda kablolar için de geçerlidir.)
Saygılarımla...
 
Roksyyy arkadaşımız çok güzel açıklamış.
 
benzer bir mantık da şudur. Enerji nakil hatlarında yüksek gerilim kullanılır neden; üretilen enerjinin cok uzat mesafelere iletilebilmesi icin akımının düsürülüp gerilimin yükseltmek gerekir. Bu sayede düşük kesit alanına sahip iletkenlerle min. kayıpla enerji taşınır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…