https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/akü-şarjı-hakkında.79869/
Merhaba. Buna benzer konu başlığı daha önce üstteki linkteki gibi açılmıştı.
Standby use ; tampon şarjda bırakılırken sabit voltajın uygulanan en uygun voltaj değerleri aralığıdır.
Cycle use ; ise manuel olarak sonradan kapatmak veya komparatör devreli kumanda ile otomatik şarja bırakılırken uygulanan voltaj değerleri aralığıdır.
Constant Voltage Charge ; sabitlenen voltaj değeriyle yapılan tüm şarjları ifade eder, ancak amper değerinin de sabit olmasıyla tampon şarj işlemine (Standby use'a) girilmiş olur, yoksa cycle use 'da siz belirli bir değere kadar voltajı ayarlasanız bile akım (amper) tam sabit değilse şarjın başında, ortasında ve şarj bittiğinde farklı amper değerlerini I=V/R'ye göre çeker, şarj tamamlansa bile fişte kalırsa aküye zarar verebilir, standby use' da yani tampon şarjda aküye sızıntı akım dışında hiç akım geçemeyeceği için fişte kalsa bile zarar vermemiş olur. Ararlarındaki belli başlı fark da budur.
Cycle use'da yani ayarlanarak seçilen bir voltajla yapılan gerilim kontrollü olan (Cycle use'da) şarjda ise röle-kontaktör- komparatör devresiyle şarjın otomatik olarak veya sizin avometreyle ölçerek 14.4 voltu şarj cihazı aküye tam bağlı iken bu değeri geçmeden bu şarjı kesmeniz gerekir, çok sağlıklı bir şarj için bu işlem gerekli olur. Ama 15.0 volt dc. yi geçerse akü hemen bozulmaz, gelecekteki şarj döngüsü oranı yani ömrü çok uzun da olamamış olur.
Sürekli şarj akımı 7 amper 12 volt jel akü için 7/10=0.7 amperdir, initial (ilk baştaki) şarj akımının 2.1 amper değerini geçmemesi uyarısı yapılmıştır, linkini verdiğim akü örneğinde bu değer 0.69 A idi ve sadece 2.5 A-h'lik bir akü içindi. Kolay gelsin.