akü hesabı

mea2134

Üye
test
arkadaşlar 5 kW lık(240 V) bir rüzgar jeneratörüm var.ben bununla 1,8 kWlık bir pompa,2 buzdolabı(2*300W) ve 15 tasarruflu ampulü(10W) besleyeceğim.pompayı günde 2 saat buzdolabını 24 saat ampulleri ise akşam 10 saat kullanacağım. ben burada rüzgar olmadığında sistemimi 1 gün besleyecek bir akü grubu yerleştrimek istiyorum. akü grubunu nasıl hesaplayacağım bana yardımcı olabilirmisiniz.rüzgar jeneratörü üretici 20 tane 12V 300 Ah akü grubu öneriyor bu ne anlama geliyor yardımcı olursanız sevinirim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Rüzgar Türbinin çıkış DC gerilimi kaç volt? 1 gün beslemeye yetecek akünüz olsa bile bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir bence. Akülerin diyelim ki 1 gün süre ile boşalttınız rüzgar olduğu zaman bu akülerin şarj olmaları gerekecek. Türbin bu akımları verebilecekmi? Inverterinizinde pompa ve buzdolabının demarj akımlarını karşılayacak şekilde seçilmesi gerekecek.

Aküler sonuçta pahalı olacaklardır ve belli süreler ile değişmeleri gerekecek. Ne kadar çok şarj/deşarj yaparsanız o kadar çabuk ömürlerini tüketecektir. Akü süresini kısaltıp gerektiği durumlarda jeneratör/şebeke ile çalışmayı düşünmenizi öneririm.

rüzgar tribünü 240 volt dc çıkışlı.inverter 5 kW bir problem yaşarmıyım. baktığımızda 2*300*24+2*1800+10*10*15=19500w/gün enerjiye ihtiyacım var

12v 300 ah akülerden 20 adet kullanman demek 12x300x20=72000 vah demektir. senin hesapladığın güç değeri 19500 wh. eğer sistemini tek fazlı düşünüp cos fi değerini de 0.7 olarak alsak 19500/0.7= 28000 vah gibi bir değer çıkar. yani 20 akü sizi çok rahat idare eder. ama bu hesabı yaparken demeraj akımlarını hesaba katmadık. ayrıca bir akü tam yükte boşalırken çok hızlı boşalır. bence 20 akü hesabı doğrudur.

merhaba arkadaşlar
buna benzer bir durum bende de var. 10 kW güç elde etmek istiyorum.
redresörü 96V çıkışlı seçip 12V 110Ah akülerden 8 tanesini seri bağlayarak bu gücü elde edebilir miyim ??
veya redresör çıkışını 48V seçip aynı aküleri 4 erli olarak paralel bağlayarak elde edebilir miyim ??
ve bunlardan hangisi akü ömrü için daha ii olur. akülerde gerilimi yüksek tutup paralel bağlamak mı , gerilimi düşük tutup seri bağlamak mı daha avantajlı ve profesyonel bir çalışma olur. bilgisi ve tecrubesi olan arkadaslarımız bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
ilgilenenlere şimdiden tesekkurler.

merhaba arkadaşlar
buna benzer bir durum bende de var. 10 kW güç elde etmek istiyorum.
redresörü 96V çıkışlı seçip 12V 110Ah akülerden 8 tanesini seri bağlayarak bu gücü elde edebilir miyim ??
veya redresör çıkışını 48V seçip aynı aküleri 4 erli olarak paralel bağlayarak elde edebilir miyim ??
ve bunlardan hangisi akü ömrü için daha ii olur. akülerde gerilimi yüksek tutup paralel bağlamak mı , gerilimi düşük tutup seri bağlamak mı daha avantajlı ve profesyonel bir çalışma olur. bilgisi ve tecrubesi olan arkadaslarımız bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
ilgilenenlere şimdiden tesekkurler.

iki durumdada gücün değişmez.Bana kalırsa 96 V luk redresör şeç çünkü gerilim küçüldükçe akım büyüyecektir.Akımın büyük olması kullanılan eloktronik malzemeyi, kobloları bütütecektir.

@oonurr hocam saol,
ben de zaten seri baglamaya karar verdim. fakat yine belirtmek istiyorum. akülerde ömrü uzatmak için daha dogrusu kısaltmamak için nelere dikkat etmek lazım. akım gerilim ilişkisi, bağlantı şekli

@oonurr hocam saol,
ben de zaten seri baglamaya karar verdim. fakat yine belirtmek istiyorum. akülerde ömrü uzatmak için daha dogrusu kısaltmamak için nelere dikkat etmek lazım. akım gerilim ilişkisi, bağlantı şekli

Akü ömrünü etkileyecek en önemli etken sıcaklık. Sıcaklık arttıkça akü ömrü düşecektir. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar serin bir odada muhafaza etmek gerekecektir. Bunun dışında DC riple değerleri, aküleri nasıl ve kaç amperle şarj ettiğiniz, kaç defa şarj deşarj ettiğiniz akülerin ömrünü etkileyecektir.

@hakaneryurt hocam tesekkürler,
ben bu aküleri 96 VDC 100 A redresör ile sarj etmek istiyorum.bu konuda bir sıkıntı olur mu. yoksa akü sayısını artırıp Ah kapasitelerini düşük mü tutmalıyım.

@hakaneryurt hocam tesekkürler,
ben bu aküleri 96 VDC 100 A redresör ile sarj etmek istiyorum.bu konuda bir sıkıntı olur mu. yoksa akü sayısını artırıp Ah kapasitelerini düşük mü tutmalıyım.

Aküyü şarj edebilmeniz ve şarjda tutabilmeniz için normal gerilimin üstünde bir gerilim uygulamalısınız. İdeal şartlarda 12V'luk bir aküyü 13.2V ile şarj etmeniz gerekecek. ( Redresörünüzün ortam sıcaklığına göre şarj edebilme özelliği var ise daha düşük ortam sıcaklıklarında akü şarj gerilimi daha yüksek olmalıdır. ) Aküleriniz eğer örneğin 80A ise 8A yani %10 civarında şarj akımı düşünmelisiniz. 80A'den 3 kol yaparsanız gerekli olan şarj akımı 8x3 olacaktır. Dolayısıyla belirlenen gücü sağlamak üzere 3 kol 80A ile tek kol 240A aynı şarj akımlarını çekecektir. Redresörün aküler şarjda iken aynı zamanda yükleri beslemesi gerekiyor ise redresör gücünün şarj akımı+yükü besleyebilmesi gerekiyor.

Diğer konu ise akülerin boşalmasına izin verilen gerilim değeri olmalı. Bunuda inverterde ayarlamanız gerekecek. Özellikle uzun besleme sürelerinde kapatma gerilimin aküleri korumak için yüksek tutulmasında fayda var. Örneğin 1 saat besleme süresinde 1,7V olarak uygulanabilecek kapatma gerilimi çok uzun besleme süresinde 1,9V olarak düşünülebilir. Yani 8 adet 12V akü kullanılan sisteminDC barası 13,2Vx8=105,6V ile 1,9x6x8=91,2V arasında olacaktır. Bu aynı zamanda inverterinizin çalışma aralığı olacaktır. Kullanacağınız akü kataloğunun boşalma eğrilerine göre 1,9V kapatma gerilimine göre ne kadar süre ile besleme yapabileceğini hesaplayarak akü amper değerini seçmelisiniz.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,038
Kullanıcılar
453,009
Son üye
kazeshin

Yeni konular

Geri