kırsal

Üye
Katılım
4 Nis 2023
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
45
Köyde yaşıyorum şebeke elektriği yok ve güneş enerji sistemi kurmak istiyorum.
170w polikristal panelim 10a regülatör ve 150w inverter im 7 tane de 24ah aküm var sadece aydınlanma ve telefonların şarjı için kullanıyorum bu sistemi çok da beklentim yok sadece aydınlatsın yeter,
Ama en düşük maliyetle buzdolabını ve 32 Ekran bir Lcd Televizyon çalıştırmam lazım. Buzdolabım eski ne kadar enerji tüketiyor bilmiyorum Arçelik no frostlardan 15 yıllık bir dolap, kaldıraç motorunun yükte ne kadar çektiğini bilmiyorum. Dolabı yenilersem onu çalıştırcak sistemi kuramam.
Onun için bir süredir araştırma yapıyorum.
Bütçeme uygun 24v 2400w 80a mppt akıllı inverter buldum işimi görür mü? Yada 24v 3000w 50a pwm inverter mı? Almalıyım.
Mppt daha verimli olduğu için onu almak istiyorum ama 2400w inverter yeterli olur mu hiç fikrim yok?

(Sistem için elimdeki 24ah lık akülerin 4 ünü paralel baylayıp bir tane de 100ah akü ile seri bağlayarak 24v elde ederek bunu da ilk etapta 400 yada 450 bir monokristal half cut bir panelle desteklemeyi düşünüyorum, tek Panel mi yoksa 2 tane 240lık panel mi kullanmalıyım onu da bilmiyorum, şuan da 13.000 liraya halledebiliyorum maksimum 15.000 lir bütcem var. yaz sonunda 450 olursa 2. Paneli 240 olursa 2 tane daha alıp koymak niyetindeyim)
Eksikler fazlalar ve bütçemi yükseltmeden öneriler olursa çok sevinirim.
 
Son düzenleme:
kolay gelsin: bende bu tür konuların takipçisiyim yeni birey olarak,
benim bildiğim akıllı inverterler şarj akımı olarak 20a altına inmiyor, tamam şu anda panellerin yetersiz güçte 20a basamazda ileride Panel ekleyeceksin ve malumunuz aküler kapasitesinin 10/1 oranında şarj edilir, yani panel eklediğinde akülere zarar vereceksin,
sana tavsiyem 100a jel akü yerine yeni nesil lifepo4 batarya grubunu hedef al
hem yüksek şarj deşarja dayanıklı hem kapasitesi daha yüksek hemde saykıl sayacı yüksek yani bir milyona varan şarj deşarj sayısına ulaşır buda taklibi 15 yıla tekabul ediyor,
mevcuttaki akülerin ömrünü tamamlayana kadar birikim yap derim,
zaten kayseriye de lifepo4 için çok büyük fabrika kurulacak ,,,

tam emin değilim ama bir soğutmacı teknik ekipten duyduğum eski tip buzdolapları ilk kalkış demeraj da 1500w gibi yük çekiyor
 
Normal buzdolabı 1500kw inverterle rahat çalışır. İlk kalkış (demeraj) sonrası çekeceği güç 200 watt civarıdır. Tv'yi de besler. Fakat sizin bölük pörçük parçalarla sağlıklı bir sistem kurmanızı beklemeyin. Toplam güç ihtiyacınızı hesaplayın, sonrasında Panel ve akü grubu hesaplanacak. Seri ve parelel bağlanacak akülerin sağlıklı çalışabilmeleri için birbirleriyle eşdeğerde olması gerekir.

Geçen sene arkadaşa orta boy eski bir buzdolabı ve 30 ekranın altında bir Lcd tv ile şarj ve ışıklandırma için sistem kurduk. Eski buzdolabı çok enerji çekti. Gece bir saatten sonra kapatmak zorunda kaldı onu. Sistemde 2 adet 205watt panel, 2 adet 100Ah akü ve 3kw akıllı inverteri içeriyordu. Üstelik panelleri bahçesinde seyyar koymuştu, sabah, öğle, akşam güneşi görecek şekilde yönlendiriyordu. İnverterlerde çevrim kayıpları çok fazla. Sistem geriliminde üretileni kullanmak daha verimli. Tam verim için panelleri de aküleride iki kat artırması gerekiyor.

Ben mesela 60Ah LFP akü ile 12 volt bir sistemde ışıklandırma ve kamera kayıt sistemini kullanıyorum.

Benim de diğer arkadaşların tecrübe ve görüşlerini/paylaşımlarını okuyunuz.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/solar-enerji-hesaplama-programı.142455/post-925652

https://www.kontrolkalemi.com/forum/search/3973450/?q=Panel+akü+grubu&c[users]=rsimsek&o=relevance
 
Son düzenleme:
güzel insan, bütçe olayı beni aşar ama inverter olayında mevcut yada hesaplanandan biraz daha yukarı almanızı tavsiye ederim. nedenine gelince ilerleyen zamanlarda ilave ürünler (istemli veya istemsiz) sistemin yükünü arttıracaktır. birde bu inverterleri tamir eden biri olarak naçizane tavsiyede bulunayım. çünkü işin içine (evin içine) hanım olayı girdi mi işler karışıyor. elektrikli su ısıtıcıları (kettle, çay - kahve makinası), ütü, elektrikli süpürge (220 volt olanı), fırın, elektrikli termosifon, çamaşır- bulaşık makinesi rezitanslı gibi ev aletlerini kesinlikle çalıştırmayınız. sisteminize 3 Kw yeterli iken 2 tane 5 kW bağlasanız bile yukarıdaki aletler sizi zor durumda bırakabilir. yani yukarıda ustalarım her şeyi çok güzel anlatmışlar. söyleyecek tek şeyim 3 kW yerine 4-5 kW lık bir inverter size uzun yıllar hizmet edecektir.
 
Referans verdiğim başlıklarda konuşulmuş. Aynı anda anlık ne kadar güce ihtiyacınız varsa o gücün üzerinde inverter seçilmelidir. Üzerine yazan değerin üçte ikisini aşmamaya çalışın. 3kw ile 5kw arasında hatırı sayılır bir fiyat farkı vardır. Bu farkı aküye yatırmak daha mantıklıdır. Tabi çamaşır, bulaşık ve fırın çalıştırılacaksa 600-800Ah akü ve 5kw inverter şart. Yukarıda bahsettiğim arkadaş ısıtıcıyı devreye almadan soğuk suyla öğle saatinde çamaşır makinesini çalıştırabiliyor. Böyle bir ihtiyaç için en az 400Ah akü grubu ve onları şarj edebilecek panele ihtiyaç vardır.
 
Tüm değerli görüşleriniz için teşekkür ediyorum.

Benim kafamı zorlayan açıkçası inverter. 3000w pwm mi 2400w mppt mi almak akıllıca olur? Bu konuda ne dersiniz?

İlk etapta yaz mevsimini geçirebilmek için buzdolabını çalıştırmayı düşünüyorum. Kuzineli sobam var zaten fırın vs herhangi bir şey çalışmıycak. Tazyikli su işini de 12v 3a ucuz yollu 2 hidraforla hallettim ( gürültülü oluyor biraz, ama kuş ve köpek sesleri harici tek gürültü o, umursamıyorum bile) Siprel taşlama ve buna benzer işlerimi benzinli tırpanla çözüyorum. Pratik matkap kafalarıyla da testere traşlama hatta zımpara ve şimdi aklıma gelmeyeni benzeri her türlü işimi akülü matkapla hallediyorum. Açıkcası bir çok şeyi benzinli ve akülü aletlerle çözebiliyorum. Benzinli aletler ve 5ah 3 tane akülü matkap bana fazlasıyla yeterli geliyor.
Buzdolabı, ve TV çalışcak sadece. Hadi yaz geldiğinde belki vantratör ki aşırı az çektiğini düşünüyorum ki olmasa da olur, haftada 1 yada 2 kere de çamaşır makines o da 2 akü ve Panel ekledikten sonra da çalıştırma yeterli olacaktır diye umut edyorum.

Bu arada önerileri ciddiye alıp akülerin değerini artırmak daha iyi olcak belli ki, eşitlemek için de 160lık bir akü ile olayı tamamlarsam 24v 160a iş görür umarım.
Lifepo4 yada türevleri, şuanda bu yılı atlatmak niyetinde olan ben için aşırı sitresli bir masrafa yol açar. İnşallah 2024 yazına kadar daha gelişmiş bir sistem elde edebilcem.
 
mppt iyidir, de dediğim gibi 10/1 olayını aklından çıkarmaki aküleri gebertmeyesin, benimde yeterli akü grubum olmadığı için bu noktada takılıp kaldım, mppt candır ama gelen fazla voltajı akıma çevirmesiyle mppt özelliğini taşımaktadır,
 
Bir keresinde çift kapılı low-frost normal boy buzdolabını yaz günü 24 saat wattmetre ile hesapladığımda 950 watt çekmişti. Bu ortamın sıcaklığına, kapısının açılma sıklığına, tıka basa doluluk durumuna göre değişecektir. Bu rakama göre kullanılacak yüklerin (buzdolabı, tv, led ampul vb) saatlik güç tüketimlerini ve kaçar saat çalışacaklarına göre gerekli ihtiyaç gücü hesaplanabilir. 160Ah 24 volt akü kağıt üzerinde teorik olarak 160x24=3840 watt güç depolar (aküler perfomansın zirvesindeyse). Siz bunun kurşun aküler için en fazla pratik olarak yüzde seksenini kullanabilirsiniz. 3072 watt kalır. İnverterde yüzde 70 gibi verim olsa, 2150 watt eder. Türkiye ortalaması güneşlenme 5 saattir. Yaz aylarında biraz daha artar, kış aylarında ise dramatik olarak azalır. Bunun yanında kurşun tabanlı aküleri sağlıklı şarj edebilmek için kapasitelerinin onda biri akımla şarj etmek gerekiyor. Gördüğüm inverter ve solar şarj cihazlarında böyle bir ayara denk gelmedim (3kw pwm akıllı inverterde de). Panelden ne geliyorsa akünün alabileceği akımı şarj etmeye çalışır (LFP-LiFePO4 akülerde hem şarj basma akımı yüksektir hem de yüzde doksanın üzerinde deşarj oranı vardır). Bu kısmı çok dikkate almasak bile panellerin günlük üretebilecekleri güç miktarı akü kapasitesinin üzerinde olmalı. Paneller üzerlerinde yazan gücü güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde üretebileceğini unutmayın. Bu sebeple ben 205 watt'lık paneli genelde 150 watt olarak hesaplarım. Yaz günlerinde 1000 watt kadar güç üretebilir. Ayrıca panellerin gölgelenmeye denk gelmesi durumunda dramatik olarak güç üretimleri düşer, konumlandırırken buna da dikkat edilmeli!

İnverter seçimine gelirsek MPPT tabi ki tercih edilmeli. Fakat onun fiyat farkının panele de yatırabilirsiniz.

3000 watt bir inverter ile 1800, 2000 watt bir cihazı çalıştırabilirsiniz. Eğer büyük bir cihazı çalıştırmayı düşünmüyorsanız bu tür bir invertere gerek yok. 1500 watt bir inverter buzdolabını çalıştıracaktır. Elektronik cihazlar için tam sinüs olması tercih edilmeli.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,698
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst