akımın açısını(endüktif/kapasitif) nasıl ayarlarız?

Katılım
12 Eki 2015
Mesajlar
24
Puanları
1
merhabalar, bir uygulama konusunda sıkıntı yaşıyorum. nasıl başlayacağım, ne yapacağım hiç bir fikrim yok. konuyu buraya açtım ama inşallah doğru yere açmışımdır. yardımlarınızı bekliyorum.

trafo çıkışından 250 V faz ve nötr alacağım ve bu gerilimle Elektronik bir cihazın kontaklarından akım geçirerek kontakları kontrol edeceğim. akımın 6 A, güç katsayısının 0.6 olması gerekiyor. ben bu akımın açısını nasıl bir düzenekle bu hale getirebilirim?

yanlış bilmiyorsam endüktifte açı pozitif akım geride, kapasitifte açı negatif akım ilerideydi. şimdi ben şöyle bir hesap yaptım kabaca:
dereceyi [ ] olarak göstereceğim.
U=I*Z arccos 0.6=53 derece yapıyor.
250[0]=6[53]*Z
Z=41,67[-53] ohm
akımın açısı pozitif olduğu için endüktiftir dedim. dolayısıyla devre direnç ve bobinden oluşuyor olarak düşündüm.
Z=R+jXL
R=Z*cos[-53] XL=Z*sin[-53]
R=25,08 ohm XL=33,28 ohm yalnız burda şu aklıma takıldı; sinüsün değeri - oluyor ama direnç değeri negatif olamaz. j değerini - yi karşılıyor mu? bunu öğrenmek istiyorum.
burdan devam edeyim:
XL=2 pi f L 33.28=2*3.14*50*L ----> L=0,106 Henry, yani 106 miliHenry çıkıyor.

bunların güçlerini de P=I^2*R olarak hesapladım.
ohmik direnç için güç: Pr=6^2*25.08=903 watt çıkıyor(yaklaşık)
endüktif direnç için güç: Pl=6^2*33.28=1200 watt çıkıyor(yaklaşık)

yani ben R=25 ohm 900watt(bundan biraz daha yüksek seçmeyi düşünüyorum)
L=106miliHenry 1200 watt
gene yüksek seçeceğim tabii burda L ve R değerleri de pratikte bu değerlere ne kadar yakınsa onları seçeceğim.

ben böyle düşündüm teorik olarak. acaba bu hesaplar ve R L devresi düşüncesi doğru mudur ve bu iş pratikte nasıl yapılır bunları öğrenmek istiyorum.

Teşekkür ederim.
 
Hesaplamalar dışında, pratikte yapılan bu kompanzasyon işlemlerinde; fazla indüktif çıkarsa kondansatör bataryaları, bu endüktifliği kademeli olarak eklenen bu kapasitif değerlerle azaltacak yönde bir otomasyona gidilir. Fazla kapasitif çıkarsa da bu defa da şönt reaktörler (Bu defa indüktör bataryaları) bu fazla kapasitifliği kademeli olarak indüktif değerler ekleyerek düşürme yoluna otomasyonla gidilir. Yani şebekedeki aşırı indüktif/kapasitif dengesini ayarlama veya yeniden dengeleme prosedürü sürekli olarak da böyle çalışır, benim bildiğim kadarıyla. Kolay gelsin.
 
Efendim ilk olarak bir devre kontağı üzerinden 6 A akim geçireceksiniz,ve bu kontak uçlarındaki enerjinin güç katsayısının 0.6 olmasını istiyorsunuz yanlış anlamadıysam. Güç katsayısını neden 0.6 istediğinizi anlamadım ama kullandığınız trafonun güç katsayısının minimum 0.78 seviyelerinde olacağını düşünürsek sizin istediğiniz güç katsayısı için devrenizde endüktif etki gerektiği gayet açık yani kondansatör ile bir işiniz yok.Bundan sonra ilk yapılması gereken trafonuzun gücü nedir? Onu bilmeniz.yapacaginiz hesaplarda da buradan yola çıkın ve bizlede detaylari paylasirsaniz belki yardimci olabiliriz.
 
cos(-53) pozitif bir değerdir zaten bu yüzden eksi direnç diye bir şey söz konusu deil onun dışında sinüs(-53) ise negatif bir değerdir ve -j değerleri kondansatördür.(1/j*w*C=-j*w*C) Bobin ise j*w*L dir.Burada w=2*pi*f yani açısal frekans C ve L ise bobin ve kondansatör değerleridir.Ben hiç -j ' li bobin görmedim.
 
Son düzenleme:
ben bu hesaplamaları pek hatırlayamadım da o yüzden - ile j'yi filan sormuştum.

elimde trafo gücüne dair net bilgi yok henüz. ilerleyen zamanda elime geçince buraya yazarım.

birisi izolasyon trafosu kullanılabilir güç faktörü 0.50 dedi. bir yerde görmüş sanıyorum. ama burda en düşük güç faktörü 0.78 olur denince değeri yanlış hatırlıyor olabilir diye düşündüm.

bir de şunu merak ediyorum ben tam hatırlayamadım elimde kitap filan da yok. yukarıda dediğim 250 v'lik gerilim kaynağının açısını 0 kabul ettim. bu her zaman 0 mı oluyordu yoksa 50-60 gibi bir değer alabiliyor muydu? daha önce böyle bir uygulamayla da karşılaşmayınca baya bir sıkıntı yaşıyorum açıkçası.

bir diğer merak ettiğim şeyse; diyelim ki yalıtım trafosu ya da bir trafo kullandım ve onun da belli bir güç faktörü var. bu güç faktörünü hesapta kullanırken trafonun çıkışındaki gerilimin açısı olarak mı düşüneceğim? yani ordaki güç faktörünü hesapta nasıl kullanacağım? hesaplamaları kendim yapıp buraya yazıp doğruluğu/yanlışlığı üzerinde tartışmak istediğim için soruyorum. hani hazırcılık olmasın diye.

eğer 250 v ve açı da 50-60 gibi değerler alabiliyorsa; U= I * Z ---> 250 [50] = 6 [53] * Z denklemini elde etmiş oluyorum ve burdan da yeni hesap yapacağım demek oluyor.

cevaplarınızı bekliyorum, teşekkürler.
 
daha önce böyle bir uygulama yapmış ya da bir yol gösterebilecek birileri yok mu? tecrübelerini paylaşsa??
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…