akım fazdan nötüremi akar ?nötürden fazamı

hacı34

Üye
Katılım
27 Kas 2009
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
49
akım fazdan nötüremi akar ?nötürden fazamı.

hocam nötürden faza diyo sebebinide senbul dio
bu mümkünmü bana yol gösterin
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Elektrikte akım fazdan nötre doğru akar,potansiyel fark olan 2 nokta bir iletkenle bağlandığı zaman akım akar ,3 fazlı sistemlerde bu iki nokta iki faz arasıda olabilir yada tek fazlı sistemlerde faz ve nötr olur ve akımın yönünün değişmeside bu iki nokta arasında olur alternatif akımda,buda saniyede 50kez gerçekleşir fazdan nötre ve nötrden faza yani alternatif akımdaki frekans kavramından kaynaklanan bir durum.
 
Son düzenleme:
hocam akım derken elektron hareketini söylüyorsunuz .
Eğer öyleyse pozitif alternansda nötürden faza, negatif alternansda ise fazdan nötüre doğru olur.
Ama geleneksel akım yönü boşluk (her ne kdar gerçek anlamda hareket etmesede) hareketidir.
 
Aslında bu sorunun cevabı " Nötr nedir " sorusunun cevabı olacaktır...
Nötr besleme trafosunun yıldız noktasının toprak ile irtibatlanması ile oluşmuştur. (Yani kaynaktan apayrı birşey değildir... Bi işe yaramaz kablonun teki de değildir )Kontrol kalemini FAZ a temasta yanmasının NÖTR e temasında yanmamasının sebebi nötr noktasının toprakla irtibatlı olmasıdır... "Eğer trafo nötr ü ile toprak arasında irtibatı kesseydik ne olurdu" sorusunun cevabı topnötr ün işlevini tam olarak anlamamızı sağlar... Bir fazlı jenaratörün çıkışının her iki kablosuna baktığımızda her iki şekilde de kontrol kalemi ışık yayacaktır... Peki neden çünkü her iki nokta ile ayaklarımızı bastığımız yer yani toprak arasında bir potansiyel fark vardır... Eğer bu uçlardan birisini topraklar isek işte bu kablo artık nötr olmuştur.. Ve bu sefer kontrol kalemi ile testte jenaratörün çıkış uçlarından birinde Kaontrol kalemi çalışacak diğerinde yanmayacaktır. Nötr toprakla irtibatlanmıştır ve amacı tesisatlarda voltaj farkını sıfırlamaktır.Eğer öyle olmasaydı sistemdeki özellikle birbiri ile irtibatlı cihazlar düzgün çalışamayacaktır.

Nötr kaynak pozitif alternasta iken kaynağa elektron gönderir, negatifteyken kaynaktan elektron alır.Alış verişin sermayesi kaynaktır , nötr kaynaktan ayrı birşey de değildir aslında... Yalnızca yukarıdaki jenaratör örneğinde olduğu gibi topraklanmasıdır, farkı...
 
Son düzenleme:
bence bunun cevabını bıraz araştırırsanız gayet basıt elektronlar aktıkları yonde kontaktan parçaları suruklerler buda kontakların aşınması dıye karşımıza çıkar aşınma elektronların aktıkları yonde tıpkı sel sularının toprağı suruklemesı gıbı kontaktan parçalar sokerek akarlar bır lamba anahtarını açarsanız fazdan notr emı notr den fazamı aktığını çok rahat gorursunuz bu elektron akişindan faydalanarak deneylerde su arıtma sistemı kurdum ekonomik olmadığı için uygulanmadı o başka
 
akım fazdan nötüremi akar ?nötürden fazamı.

hocam nötürden faza diyo sebebinide senbul dio
bu mümkünmü bana yol gösterin

Alternatif akım zamana göre yönü ve şiddeti değişen akımdır. Yani bileti gidiş dönüş almıştır ve saniyede 50 kez bilet alır birnevi abonedir bu gitgellere.
 

Bir fazlı bir jeneratörün herhangi 2 ucundan biri topraklanıyor ve topraklanan uç nötür mü oluyor? yoksa hiç topraklanmadan 1 uç canlı(faz) iken diğeri nötür(toprağa göre gerilimi sıfır) mü oluyor? ve toprağa göre gerilimi sıfır olan uç mu topraklanıyor???

saygılar.
 

Bir fazlı jenaratörün her iki ucu da canlı uç olarak gözükür... Velev ki bir ucu jenaratör gövdesinden oradan da toprakla irtibatlanmış olmasın ... Bu durumda elbette ilgili klemanse bağlı uç canlı uç olarak gözükmez...
Olayı izalasyon trafoları üzerinden de düşünebiliriz...

Bir izalasyon trafosunun hangi ucuna faz deriz ?
Cevap her iki ucu da fazdır... Olacaktır...

220/220 volt bir izalasyon trafosunun sekonderinden 220 Volt lamba çalıştırdığımızı düşünelim yük yok iken (lamba) da bağlı ikende iki uç ta canlı uç olarak görünecektir... İlgili trafonun bir ucunu topraklar isek te lamba aynen çalışır gerilim değişmez ama kontrol kalemi ile kontrolde bu uç canlı uç olarak gözükmez...
 
Son düzenleme:

izolasyon trafolarında durum farklıdır. Normal bir fazlı trafonun her hangi 2 ucundan birini topraklayıp topraklı olanı nötr yapabilir miyiz?
 
izolasyon trafolarında durum farklıdır. Normal bir fazlı trafonun her hangi 2 ucundan birini topraklayıp topraklı olanı nötr yapabilir miyiz?

Akım trafolarındadamı durum farklı k ucunu mu topraklasak acaba l ucunumu ? yoksa farketmez mi
Tek fazlı trafo,tek fazlı jeneratör nötr uçlarını rahat bırakın kardeşim ne istiyorsunuz nötrden rahat bırakın illada topraklayacaksınız yani
Sen zaten nötr'e takmış vaziyettesin allerjin var nötr'e karşı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…