Hata bende...
Devreyi verdin mi oğlum sen? Vermedin? E neye cevap vericekler?
Son hali budur arkadaşlar.
Devam ediyorum ikinize de yanıt vermeye çalışıcam. Öncelikle ben söylemeyi unuttum bu konularda uzman değilim alaydan yetişmeyim, mesleğim bu değil arkadaşlar o yüzden yardımlarınıza ihtiyacım var.
Devrede gördüğünüz gibi artık zenerli devre iptal. Röleyi direkt 220V ile besliyorum
220V ile 12V röle beslenir mi? Besleniyo arkadaşlar, bu konuda deneyimliyim
Trafozuz adaptörü filtreleyip zener kullanmadan, röleye 47ila100ohm seri direnç bağlarsanız cillop kimin çalışıyo ve 24 saat fişte kalıyor, yıllarca hizmet veriyor. Çünkü akım çok düşük, röleyi yakmıyor.
Röleyi bu kez transistör ile sürüyorum. Transistör bir opto-küplör.
@kesmez 'in önerdiği "window comparator" devresine bayıldım. Son derece hassasiyeti yüksek olan bir devre idi ve otomatik düşük V kesicisi yapmak için ideal idi. Bu devrede 2 adet 4 bacaklı opamp kullanmam ve bir headstone köprüsünden referans aldırıp transistör ile röle sürdürmem gerekiyordu. Ölçtüm biçtim, PCBye bu devrelerin tamamını sığdıramıyorum arkadaşlar. Yani ukalalık yaparak hem soru sorup hem yanıtınızı değerlendirmediğimi düşünmeyin. Omuyor.
Peki ne yaparbilirdim. Daha önce, mekanik skalalı VUmetre devresinde, çeşitli ölçümlerde kullanılan galvanometrelerde kullanılan weatstone köprüsünü gördüm kesmez'in önerdiği devrede. Bu devrede iki adet gerilim bölücü oluşturup her iki bölücüden de referans ucu çekiyor ve birçok yerde değerlendirebiliyoruz.
Ben de, bu fikirden hareketle, büyük ve hassasiyeti yüksek olan ideal window devresi yerine, wheatstone devresinden aldığım referans uçları ile bir opto-kuplörü çalıştırmanın nasıl olacağını merak ettim ve bu devreyi kurdum. 12V röle zaten düşük amperli 220V ile çalışabiliyor onda sıkıntı yok. Ama voltaj düşmesinde kesim hassasiyetini arttırmak için iki gerilim bölücüden faydalanmak istedim.
İşte olay bu.
Şimdi söz sizin. Bir önceki sorularımı yineliyorum.
Ha unuttum
@by lent , gereksiz değil o, dediğin gibi yaparsam, olacağı şu:
@kesmez , optokuplörün kollektör akımı 150mA. Yetiyor görünüyor ama hangi röleye göre?...