arkadaşlar bir ges santralinde akım yönünü değişince uyarı verecek bir röle tarzı bir şey varmı geste üretim olunca akım şebeke yönünde ama gece üretim olmayınca sistem ihtiyacı için akım yönü değişiyor bunun için bir röle tarzı bir şey varmı
Bu devre gemilerde paralel calisan genaratorlerde rewerse power protection adi ile kullanilir, senkronizasyon bozulup makina yuk kaydırdığında (guc tuketmeye basladiginda) alarm alabiyoruz, bunu ges ,e uyarlanabilirligini arastirabilirsiniz,, https://pgemuhendislik.com/urun/71/ters-akim-rolesi-reverse-power-relay
Güneş panelleri çıkışında blokaj diyotları olduğundan akım geri akmaz/kaçmaz. Yoksa panelin gündüz şarj etmesinin bir anlamı kalmazdı. Ekli dosyayı görüntüle 72537
şebeke ile ges arasında bağlı nisbeten ince bir kablonun 2 ucunda gerilimi ölçün akım, gerilimin biraz daha yüksek olan taraftan düşük olan tarafa akar.
arkadaşlar bir ges santralinde akım yönünü değişince uyarı verecek bir röle tarzı bir şey varmı geste üretim olunca akım şebeke yönünde ama gece üretim olmayınca sistem ihtiyacı için akım yönü değişiyor bunun için bir röle tarzı bir şey varmı
akşam bir dedektör devresi yapıp konuya ekleyeceğim inşallah.
Hat voltajını 220vac ye göre seçtim. 310v Vmaks değeridir.
R5: 1 mili ohm dirençtir. Bunun yerine kablo da kullanılabilir. 1 yada 2 mili ohm dirence sahip iletken tel.
Çalışma prensibi şöyle.
2 kaynaktan 1 er mega ohm ile örnek gerilim alınıyor ve 39k dirençlerle opamp girişlerine uygulanıyor. Hangi taraftaki gerilim büyükse akım o kaynaktan diğerine olacaktır.
Devre beslemesi için 12v 100 mili amper dc besleme yeterli. Besleme (-) ucu nötüre bağlanacak.
D1 diyodu yanarken akım V1 den V2 ye , D15 diyodu yanarken akım V2 den V1 e akıyor demektir.
Hat voltajı 220vac ile 400vac arasında ise bu devre yeterli daha büyükse 1 mega ohm direnç değerini artırmak gerekir.