fgencal
Profesyonel Üye
@Mr_YAMYAM bizim bahsettiğimiz durumda nötr toprak teması KAKR sonrasında senin çizdiğin şemada KAKR öncesi. Bu durumu konuşmadık ki.
Ben insan hayatı konusunda ecik ketum birisiyimdir.Verdiğiniz dağıtım trafosu örneği de hoşuma gitti ayrıca. Benzer mantıkla onlarda da röle kullanmamamız lazım ama kullanıyoruz ve pek tabi fonksiyoneller.
Nötr toprak arası KAR işlevinin koşulu nötr hattı üzerindeki gerilim ile ilişkilidir. Eğer nötr hattımız ideal ve tam sıfır potansiyelde ise nötr toprak ilişkisinde KAR çalışmaz. Neden? Çünkü nötr hattımız gerçek nötrdür ve sıfır potansiyele sahiptir.@Mr_YAMYAM bizim bahsettiğimiz durumda nötr toprak teması KAKR sonrasında senin çizdiğin şemada KAKR öncesi. Bu durumu konuşmadık ki.
Ekli dosyayı görüntüle 107028
Sen kar öncesi nötr hattını iptal etmişsin. KAR sonrasında nötr oluşturmuşsun.Aşağıdaki şema üzerinden anlatabilir misin? Sayısal bir örnekle. Topraklama direnci, hata akımı vs. değer vererek anlatırsan sevinirim.
Ekli dosyayı görüntüle 107029
Bizde bunu anlatmaya çalışıyorduk. Arkadaş dedi ki serverde nötr ve toprak birbirine değerse, yani temas KAKR sonrası ama sen farklı bir şema çizip KAKR ın çalışmaması için bir sebep göremiyorum diye yapıştırdın .Sen kar öncesi nötr hattını iptal etmişsin. KAR sonrasında nötr oluşturmuşsun.
Genel kural akım kaynak ucundan başlayıp dönüş ucundan geri kaynağa dönmelidir.
Resimdeki siyah uç faz olduğuna göre ve bu fazdan akan akım yükün akımı olduğuna göre bu devrede KAR çalışamaz
Yük akımı 1A
Toplam toprak direnci 10 ohm ise. Diğer hatların direnci 1 ohm ise senin bu örneğindeki 100mA lik akım toprak üzerinden akarak yine KAR'ın nötr diye belirtmiş olduğun hat üzerinden ve KAR'ı takiben trafonun dönüş ucuna gidecektir.
Biliriz ki KAR'ın çalışma prensibi bir terazi gibidir. Fazdan çekilen akım KAR'ın bobininden geçerek yine KAR'ın nötr bobininden geçmektedir.
Bu iki bobin arasındaki akım farkı KAR akımına ulaşmıyorsa KAR çalışmaz
Bi dakika bir dakika yanlış birşeyler mi yazmışım acaba.Bizde bunu anlatmaya çalışıyorduk ama sen farklı bir şema çizip KAKR ın çalışmaması için bir sebep göremiyorum diye yapıştırdın
Paylaştığım dokümanı sende oku güzel bilgiler var.
https://www.bender.de/fileadmin/con..._Steckosenstromkreisen_von_IT-Systemen_EN.pdf
Estağfirullah yanlış değil de sanki bizim anlattığımız yanlış gibi oldu sadece. Yoksa çizdiğin şemada sıkıntı yok ama anlatılan durumla aynı senaryo değil. Yazdıklarımı yanlış anlama dokümanda güzel bilgiler var bilgi yemeyi sevdiğin için yazdım ona göreBi dakika bir dakika yanlış birşeyler mi yazmışım acaba.
Yanlışlarım var ise hemen yaz. Buradayım.
Anlatılan durum bana göre şudur.Estağfirullah yanlış değil de sanki bizim anlattığımız yanlış gibi oldu sadece. Yoksa çizdiğin şemada sıkıntı yok ama anlatılan durumla aynı senaryo değil. Yazdıklarımı yanlış anlama dokümanda güzel bilgiler var bilgi yemeyi sevdiğin için yazdım ona göre