Arkadaşlar merhaba;
Bir firmaya akım korumalı priz takmak istiyoruz ancak firmada topraklama hattı yok. sıfırlama yapmışlar. bu tesisatta akım korumalı priz işe yarar mı?
bildiğim kadarıyla akım korumalı prizlerin çalışma mantığı;
gerilim yükseldiğinde prizin içerisindeki VOR denen sistem gerilimi toprağa akıtarak cihazları koruyor.
Eğer toprak yerine sıfır noktasına aktarım yaparsa tesisata ve diğer prizlerde bağlı olan cihazlara etki edermi.
Akım korumalı prizler kesinlikle toprağa bu yükü aktarmyor. İçindeki varistor (Sizin VOR dediğiniz Elektronik parçayla) paralel bağlı olduğu cihazdan önce, voltaj çok yükselirse faz ve nötr arasında çalışarak voltajı o anda cihaz için bloke ediyor (YG'e karşı korumanın anlamı da budur aslında) yani faz-nötr arasında bu tehlikeli yükün varistor içinde güç harcanması şeklinde yok olmasını sağlıyor. Toprak hattına bir gereksinimi yoktur ve toprağa herhangi bir yük akışı, YG'le karşılaşınca da bu fazla yükün toprağa akıp gitmesi söz konusu değildir.
Akım koruma prizlerinden farklı olarak kaçak akım koruma röleleri ise faz, nötr ve nötr ile birleştirilmemiş (Sıfırlama yapılmayan) saf bir toprak hattıyla ancak çok düzgün çalışabilirler. Varisitordaki gibi yüke paralel değil, bu defa her iki düşük sarımlı nötr ve faz sargısının bir toroidin içinden geçerken ikisi arasında gidiş ve dönüş farkı olması durumunda (Örneğin cihazdaki faz ve nötr noktasından bu toprak hattına kaçak akımlar oluşursa), bu toroidin dengesi bozulup alıcı devreyle bu fark algılanıp röleyle faz ve nötr'ün otomatik ve çok hızlı kesilmesini sağlıyor. Teknik olarak ikisi arasında paralel ve seri çiftler şeklinde çalışmalar nedeniyle bu tür farklar var. Kolay gelsin.