aktfi reaktif sınırlar

electrics

Üye
arkadaşlar neden kapasitif aktfi oranı yüzde 15 iken reaktif aktfi oranı yüzde 20 isteniyor? kapasitifin daha fazla cezalandırılmasi degilmidir bu? ben mi yanlis anliyorum

Mevzuat böyle.Kapasitifin yüksek olması,daha tehlikeli durumlar yaratacağı için,böyle uy-
gun görülmüştür.Doğru karardır.

evet dogrudur ben de katiliyorum ama cok net bir bilgi olsaydi bu konuda güzel olacakti

tedaşın zaten amacı ceza yazmak değil zaten son dönümlerde artan enerji tüketimi tedaş reaktif ve kapasitif yüklerinin oranalrını düşürdü bunun nedeni tedaşın farklı noktalrında gerilim trafoları var bu trafolarda enerji enerji kalitesinde düşme meydana gelir birde kapasitif yük tedaşın kendi yer altı kablolarında kapasisitif yükü var bu nedenle tedaş bu opranda değerler veriyor

Bir diğer hikmeti kapasitif ve endüktif yüklerin rezonans oluşturma tehlikesi...

hayır kapasitifin neden endüktiften daha fazla sınırlandırılıyor olması benim sorum..

Kapasitifin fazla olması durumunda,sistemi besleyen trafoda gerilim yükselmesine sebep
olunmasıdır.Gerilim yükselmesi formülü % e = Uk x Qc / 100 x Str dir.Burada, % Uk trafo-
nun kısa devre gerilimi,Qc devredeki kondansatör miktarı ( kvar olarak ),Str kva olarak
trafo gücüdür.Paydaki değerin yükselmesi halinde,trafo uçlarında % cinsinden gerilim yük-
selmesinin artması,matematiksel bir gerçektir.Diğer en önemli husus da mesutelb arkada-
şımızın söylediği rezonans olayıdır.

tşk ederim, bir de sunu ögrenmek istiyorum, biz sabit kondansatörü neden belirli bir oranla ve istediğimiz şekilde seçerek hesapliyoruz, yüzde 3 ile 5 arası deniyor ama yüzde 3 seçersek mesela burda ama trafo daha fazla reaktif güç tüketirse bunu reaktif rölenin anlayabilmesi ve buna göre iyileştirme yapabilmesi için akım bilgisini orta gerilim tarafından almamiz gerekmez mi? uygulama nedir genel olarak? bu konularda bilgileriniz bekliyorum...

Trafosuz tesisler için,sabit kondansatör olmaz.Trafoların reaktif ihtiyacını karşılamak için,
trafo gücüne ( ve kalitesine ) bağlı olarak % 3-5 arası lafı,trafonun tam güçte çalıştığı
varsayılarak söylenmiş bir laftır ve yaklaşık değerdir.Bu değeri,herkes,kendi gerçek duru-
munu takip ederek tayin etmelidir.OG den alınan referans,tabiiki daha uygundur.Ancak,
uygulama daha zor olduğu için,AG den kompanzasyon daha çok tercih edilmektedir.Bu du-
rmda da trafolu müşteriler için sabit uygulaması meşgul etmektedir.Esas ihtiyaç olan de-
ğeri,sayaç değerleri takip edilerek deneme/yanılma metodu ile tayin etmek en uygunudur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…