aktif sayaç nasıl çalışır

Katılım
30 Ara 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar bi yakınım piyasadaki yeni çıkan enerji tasarrufu sağlayan cihazlar nasıl faturayı düşürüyor diye sordu.bi yerde tıkandım.p=u.ı.cos ise fişe takılan bu zamazingo(kapasitör dür elbette)cos& ü yükseltecek akımı düşürecek güç sabit kalacak.öyleyse faturada aynı kalacak.şayet sayaç gücü ölçerken cos& ü hesaba katmıyorsa o zaman endüktif yüklerin ağırlığına oranla bu cihaz akımı düşürdüğü için işe yarar.Elektronik sayaçlar cos& yi hesaplar diye tahmin ediyorum fakat arkadaşımın evindeki sayaç mekanik.mekanik sayaçlar cos& yi hesaplarmı yardımcı olursanız sevinirim.
 
teşekkürler mustafa ama tatmin olmadım.ben mekanik sayaçlar nasıl olurda watt hesaplar va yani voltamper hadi neyse de watt olması için cos & işin içine girmiyormu?içerisinde akım bobini var gerilim bobini var bunlar voltamper için yeterli cos için herhangi bişey göremedim ben .
 
çerisinde akım bobini var gerilim bobini var

Zaten bu saydıkların aktif güce tepki verecek şekilde düzenlenmiş durumdalar.

Asıl marifet reaktifi ölçmekte zaten

iyi paylaşımlar
 
Sn. antirifiston
Mekanik sayaçlarda dediğiniz gibi gerilim ve akım bobini mevcuttur. Bunlar indüksiyonlu motorların çalışmasına benzerler. Akım ve gerilim bobininin ürettiği manyetik akı dönen alüminyum diski keser. Bu manyetik akılar diski keserken (nasıl ki üzerinden akım geçen iki tel bir birine kuvvet etkirse) oluşturdukları akımlar bir birlerine Bio-Savart yasası uyarınca kuvvet etkiyerek diske bir döndürme momenti kazandırırlar. Yalnız aktif enerjiyi ölçen mekanik Elektrik sayaçlarında gerilim bobinin kosinisfi ayarı denen bir ayarla gerilim bobinin manyetik akısı gerilime nazaran 90 derece geri fazda ve gerilimin değeriyle orantılı olur. Bunu sağlamak için de gerilim bobinin bulunduğu paralel manyetik devreye alüminyum levhacıklar konur. Böylece paralel manyetik devrelerde girdap akımları sağlanır ve böylece gerilimin, gerilim bobininin manyetik akısından 90 derece önde olması sağlanır.
Akımla gerilim arasında q faz farkı olsun. Basite indirgenmiş indüksiyonlu ölçü aletleri için geçerli olan denklemden elde edilmiş durumunda diske etkiyen döndürme momenti;
m = K x U x I x Sin(q+90) = K x U x I x Cos(q) = K x P olur. (K: gerilim ve akım manyetik akılarını akım ve gerilimle ilişkilendiren katsayı) (P: aktif güç) Bu denklemin daha detaylısını ve dediğim levhacıkların konduğu yeri çizimle anlatan yayınlar mevcut. Ayrıca halk arasında Mıknatısı kullanma da bir yöntemdir, duymuşsunuzdur mutlaka(!!)
Böyle bir sayaç doğru kalibre edildiyse reaktif, mesela kapasitif akımda dönmez, diğer yüklerde faz açısı ne olursa olsun sadece aktif gücü ölçer. Ama eğer dediğim gibi gerilim, gerilim bobinin akısından 90 derece önde değil de başka bir değerde ise ölçme artık aktif enerji ölçümü olmayacak ve hatalı olacaktır.
Bu cihazların en önemli hata kaynakları sıcaklık ve frekans değişimleridir. Sıcaklık elektriksel dirençleri değiştirerek "K" katsayısını değiştirir. Frekans ise empedansları ve faz açılarını değiştirir.
Piyasada sayaçlarla ilgili çok faydalı bir kaç kitap mevcut. Kısa ama forum için oldukça uzun bu yanıtın eksik veya düzeltilecek kısımları için gereken uyarılar yapılırsa sevinirim.
Teşekkürler.
 
artık günümüzde elektromekanik Elektrik sayaçlar devreden çıkarılarak
yerlerine dijital sayaçlar konmaktadır.bu sayaçlarda genelde bilgilerini
akım trafoları ve gerilim trafoları üzerinden almaktadırlar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst