Akvaryum termostatlı fan soğutma sistemi

mikolanj24

Üye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlarım ve büyüklerim.bir mahsuru yoksa bu bölümde basit bir proje sormak istiyorum size.Sanıyorum doğru yere açtım konuyu.Konu listesini görünce benimki komik kaçacak ama olsun :)

Şimdi malum yaz geldi akvaryumlarında dereceleri hava ile birlikte yükseldi.İzmir'de oturuyorum ve şimdiden 27 dereceyi buldu.Nano akvaryumlarda soğutma sistemi olarak genelde fanla buharlaştırma sistemleri kullanılıyor.

Akvaryum canlılarının doğal ortamlarına göre rahat olabilecekleri belli sıcaklıklar vardır.Mesela en basit beslenebilen karides türlerinden kiraz karides uç noktalarda yaşayabilir ama üreme olmaz veya hayvanın sağlığından yer.Bu yüzden en verimli hale sokmak için akvaryumu 25 derece civarlarında tutmam gerekiyor benim besleyeceğim tür için.Bu arada akvaryum hobisine teşvik için sarı ateş neon karides türünü aratmanızı bir görsellere göz atmanızı öneririm :)Sorularınız olursa bilgim dahilinde yardımcı olurum.

Ayrıca bu canlılar çabuk ısı değişimlerine hassas oluyorlar.Bu nedenle balık poşeti ilk akvaryuma konulur ısı eşitlenir ve sonradan canlılar akvaryuma salınır.

Bunları çok bilmişlik olsun diye anlatmıyorum yanlış anlamayın :).Akvaryumla uğraşan bilen arkadaşlar illa vardır.Bilmeyenlere bilgi olsun diye.

Sonuç olarak benim hem suyu soğutmam hemde çok fazla soğutmamam lazım.Yani belli bir derecede tutmam lazım.

Şimdi elektronik sistemlerde çok acemi olduğum için sizlere danışma isteği duydum.Bir bilgisayar fanına suyun derecesini ölçecek ve buna göre ayarlamasını yapacak en düşük maliyetli bir termostat lazım bana.Bu koşullar dahilinde ne tür bir termostat aramalıyım ve hangi özelliklerine bakmalıyım?Manuel olanlar oluyor sanıyorum.Bunlar dijitallerle hassaslık olarak karşılaştırılabilir mi?Bir yandan o kadar dandikleri olur mu bilmiyorum ama ayarının atmaması gerek kendi kendine.

Ayrıca şunu sormak istiyorum.Bağlantısını bilmediğim için kafamda oluşturamadım.Şimdi diyelim 12 V luk bir fanım var bu termostata bağladım bu termostata sonradan farklı bir proje yapıp 2 adet daha 12 V fan bağlamak istedim.Yine aynı termostata bağlanır mı yoksa termostatlarında ne biliyim trafolar gibi kullanılacak sistemin voltuna,wattına göre değişenleri mi var?Yoksa direk fanın güç kablosuna bağlanıp herhangi bir sistemde kullanılabiliyor mu?

Sorularım bu kadar.Herkese selamlar.Kendinize iyi bakın.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Programlar değilde otomatik kumanda ana kısmına açmam gerekiyordu sanıyorum
 
Peltier soğutucu al. Bi yüzeyini akvaryuma yapıştır arka yüzeyinde bilgisayar cpu soğutucusu ve fanı olsun. Ver 12 voltu sonra sıcaklığı takip et. Fazla gelirse 11 volt veya 10 volt uygula
 
Soğutmada bir sıkıntım yok ayrıca pelteri sığdıracak yerimde yok.Bana sadece uyarlanabilecek bir termostat sistemi gerekiyor.Sadece fan yeterince sığutmayı gerçekleştiriyoe zaten.Ayarlı bir sistem lazım.Sizin dediğiniz şekilde yine gün içinde ısı dalgalanmaları olacak.
 
Arkadaşım yapacağın en güzel şey sıcaklık ayarı yapabildiğin kontrol cihazları var. Örneğin akvaryum içine termostat koyup kontrol cihazına bağladığında gösterge ayarlarında 25.5 dereceye ayarlarsan cihazdan alacağın çıkıştan fanını çalıştırırsın. Tekrar göstergenin 2. ayarından 24.5 dereceye ayarladıgındada 2. çıkıştan fanını durdurabilirsin. Ortalama 25 derece civarında akvaryumunun sıcaklığı stabil kalmış olur. Örnek amaçlıda kontrol cihazı olarak ENDA ? Termostat, PLC, HMI, SSR, Servo Motor ve Kontrol sitedeki gibi bir gösterge işini halleder.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,693
Mesajlar
929,054
Kullanıcılar
452,399
Son üye
alilin

Yeni konular

Geri
Üst