Üstadlarım selamlar,
2 adet 12vdc 50aH VRLA tipi Aküyü seri bağlayarak 24vdc elde edilerek bir sistemi beslemeye çalışmak istiyorum. Aküler yükteyken şarj edilmeyecek, işi bitince bir kontaktör yardımıyla şarj edilmeye başlanacak.
Şarj için bir ana alüminyum busbar hattı ve bu ana hattan beslenen 3 ara hatta dağılan busbar sistemi tasarlamak istiyorum. Bu busbar hattına yukarda belirttiğim şekilde her sistemde 2 akü olacak şekilde toplam 20 adet 12vdc akü olacak.
Ana busbarın tam orta noktasına 24vdc 50-75A çıkış üretebilen redresör koyarak şarj kaynağının buradan sağlanmasını planlıyorum. (bu arada 2 adet aküyü seri bağlarken akülerin girişleri 12v, redresörün de 12v olması mı gerekir.?)
Açıkçası redresörlerle fazla çalışmadım. Aklıma takılan birtakım sorular var.
Örneğin;
**sadece 10 numaralı sistemi şarj ederken redresörün 75A akımı direkt olarak gönderip aküyü yakabilir mi ya da redresör, hattın gerek duyulan gereksinime göre mi akım ve gerilim sağlar ya da akü bu hattan gerektiği kadarını alarak şarj eder.?
**7,8,9,10 numaralı akü grubunu redresör şarj ederken durum nasıl olur burada soru işaretlerim var.
***Kablo çekemiyorum, maalesef busbar kullanmam gerekli.
Daha iyi anlaşılması için bir plan çizdim, 10 adet sistem koydum.