Alüminyum Busbar ve Redresör ile Akü Şarj Etmek

Dejeryan

Üye
Üstadlarım selamlar,
2 adet 12vdc 50aH VRLA tipi Aküyü seri bağlayarak 24vdc elde edilerek bir sistemi beslemeye çalışmak istiyorum. Aküler yükteyken şarj edilmeyecek, işi bitince bir kontaktör yardımıyla şarj edilmeye başlanacak.
Şarj için bir ana alüminyum busbar hattı ve bu ana hattan beslenen 3 ara hatta dağılan busbar sistemi tasarlamak istiyorum. Bu busbar hattına yukarda belirttiğim şekilde her sistemde 2 akü olacak şekilde toplam 20 adet 12vdc akü olacak.
Ana busbarın tam orta noktasına 24vdc 50-75A çıkış üretebilen redresör koyarak şarj kaynağının buradan sağlanmasını planlıyorum. (bu arada 2 adet aküyü seri bağlarken akülerin girişleri 12v, redresörün de 12v olması mı gerekir.?)
Açıkçası redresörlerle fazla çalışmadım. Aklıma takılan birtakım sorular var.

Örneğin;
**sadece 10 numaralı sistemi şarj ederken redresörün 75A akımı direkt olarak gönderip aküyü yakabilir mi ya da redresör, hattın gerek duyulan gereksinime göre mi akım ve gerilim sağlar ya da akü bu hattan gerektiği kadarını alarak şarj eder.?
**7,8,9,10 numaralı akü grubunu redresör şarj ederken durum nasıl olur burada soru işaretlerim var.
***Kablo çekemiyorum, maalesef busbar kullanmam gerekli.

Daha iyi anlaşılması için bir plan çizdim, 10 adet sistem koydum.

1730274177292.png

1730275387128.png

Selamlar , seri 2 adet aküyü doldurmak için 26 volt civarı gerilim uygulamak gerekiyor, battery dolunca önerdiğim cihazlar float moda geçip bekliyor,,sarj yöntemi böyledir, bunun icin özel tasarlanmış battrery charger cihazları var, linkini bırakıyorum,
24 V Akü charger secilmesi gerekir, system sadece 10. grup aküyü doldurursa en az akımı çeker, sorun olmaz, akülerin hepsi bos iken charger bağlanınca cok yüksek akım çeker , cihaz gücü yeter mi iyi hesaplamak gerekir,, akulerden biri arıza yaparsa ne olacak, burayı da düsünmek gerekir. https://www.victronenergy.com/chargers

Mehmet Bey yorumunuz için teşekkürler.

* Busbarda birden fazla akü olduğundan ben akülerin şarj durumlarını ölçmek istiyorum, şarj olan aküyü busbardan ayıracağım bu ölçümü nasıl bir cihazla yapabilirim ve plc ile akü durumunu ölçüp dolunca şarjı kesmek istiyorum. 24v olan Akülerin kutuplarından analog olarak sinyal alabilirim ancak bu iş busbara bağlı olunca zor olacak. o yüzden ara ara kontaktörle akü arasındaki gerilimi keserek akünün voltajına göre yüzdesini yaklaşık olarak anlayabilirim diye düşünüyorum.🤔

AGM akü değerini baz alırsak ve belirtilen voltajı x2 yaparsak 24v için

***Bir de akü için önerebileceğiniz bir Sigorta var mı.?

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri