Alan akımı

Şekilde rectifier (doğrultucu) ifadesi var. Main rotor kısmındaki sargılara dc uyguluyor şekle göre.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Bir Hocamız vardı, "Resimden tahlil yapmayınız" derdi.
Şimdi, sorunuz:
"burada dinoma içerisinde kalıcı mıknatıs bulunur. (Bir nevi jeneratör). Dönme etkisi ile bu kalıcı mıknatıslı dinoma elektrik enerjisi üretir. (Bu elektrik AC mi DC mi?). Üretilen elektrik enerjisi ana jeneratöre alan akımı olarak uygulanır. (İkaz akımıda deniliyor diye biliyorum). Sonrasında ise jeneratör elektrik enerjisini üretir."
Bu örnek çizim alternatör üreten firmaya aittir
1. Çizimde gördüğünüz PMG ( Permenant Magnet Generator" Oldukça küçük bir "dinamo"dur ve sadece AVG yi beslemek için kullanılır (cümlenizin devamındaki diğer "çıkarımlar" geçersiz kalıyor.
PMG olmayan modelleri de var, buna takılmayın.

2. Enerji Çıkışı ayrı bir Stator sargısından alınıyor.

 
bu soruyu nasıl sordun merak ettim. üreteçlerin hepsi dalgalı akım oluşturur. dalgalı akım = AC
Elbette, bir tane generatör tipi hariç generatörler AC enerji oluştururmuş. Soruyu sorarken bakmamıştım. Benim hatam. Teşekkür ederim
Bearing, rulman demektir. Milin ön va arkasında yataklama için, birar adet bulunur..
Evet, bilgilendirme için teşekkürler.

@liguan teşekkür ederim. Bazı kilitleri aştım.

Şekilde rectifier (doğrultucu) ifadesi var. Main rotor kısmındaki sargılara dc uyguluyor şekle göre.
Anladım, bu cevap bazı kilitleri açmama yardımcı oldu. Teşekkürler
@AG Mehmet , açıklamalar için teşekkür ederim. Anlatmak istediğim buna bnzerdi fakat doğrusunu yazmışsınız. Biliyoruz ki 50 Hz şebekeye sahibiz. Üretilen enerjinin frekansı ise, dönüş hızına göre değişmekte ve sürekli aynı hızda dönüş gerçekleşmiyor. AVR bu frekansı sabit tutmakta bir görev görüyor mu yoksa ikaz akımını düzenlemek için midir sadece?
 
Son düzenleme:
AVR (Automatic Voltage Regulator) isminden de anlaşılacağı gibi gerilim regülatörü. Statordan gerilim değerini okuyarak set değeri için gereken uyartım akımını sağlıyor.
TEİAŞ'ın izin verdiği frekans aralığı 49.8-50.2 Hz aralığında. Yani Türkiye'de senkron generatörle üretim yapıp doğrudan şebekeye basan santrallerin hepsinde, generatörlerin kutup sayısının aynı olması koşuluyla, generatörler hemen hemen aynı hızda dönüyor.
 
Evet, ayrıca benim örneğini verdiğim alternatörlerde 50Hz için 1500RPM, 60Hz için 1800RPM değer kabul ediliyor.
 
Teşekkür ederim, bir örnek vererek son sorumu sormak istiyorum. Rüzgar türbini düşünelim. .rüzgar hızı sabit değil ve bu sayede çarkların hızı değişkendir. Burada sabit hıznasıl sağlanıyor , bir bilginiz var mı? Veya bir frekans dönüşümü mü sağlanıyor?
Evet, ayrıca benim örneğini verdiğim alternatörlerde 50Hz için 1500RPM, 60Hz için 1800RPM değer kabul ediliyor.
Teşekkürler. Kutup sayısı değiştirilerek de hız sayısı artırılabilir veya azaltılabilir, doğru mudur ?
 
cevabın tamamı nerdeyse düz mantık. rüzgar asla aynı hızda esmez. bu da alternatörün aynı hızda çalışmaması demek. hadi frenleme mekanizması ile dönüş hızını sabitledik diyelim, rüzgar az estiğinde hızı nasıl arttıracağız? yani bir olurun öteki tarafı olmaz. burada devreler işe giriyor ve yüksek gelen voltajı dengeliyor, aynı şey düşük voltajda da uygulanıyor. bir de rüzgar jeneratörlerinde fırtına durumunda sistemi boşa alan düzenekler de var.
kutup sayısı örnek 3 kutup yaptın 10 km/s rüzgarda 10 kglik bir tork ile alternatörü döndürsün. şimdi bir düşünelim, kutup sayısını altıya (6) çıkardığımda 10 km/s rüzgarda 10 kmlik bir tork bunu aynı hızda çevirebilir mi? oluşan manyetik alan direncini yenebilecek mi? (yukarıda verdiğim örnek tamamen kurgusal hiç bir formüle dayalı değil)
 
Evet, üstadların da söylediği gibi, rüzgar turbini hızını azaltmanın/kontrol etmenin birçok yolu var bunların heme hemen hepsi kullanılıyor.
Bir rüzgar enerji santralinde birden fazla türbin bulunduğu için, bir kaç tirbüne müdahale problem yaratmıyor. (Mekanik müdahaleler çok hızlı olamıyor. Zaten rüzgar hızıda çok "hızlı" değişemiyor)

1. Pervane kanatlarının açısı değiştiriliyor




2. Türbin açısınn değiştirilmesi



3. Var olan dişli kutusunda dişli oranının değiştirilmesi,

4. Frenleme sistemi,

5. Doubly Fed Induction Generator (DFIG) Denilen çift beslemeli indüksiyon jeneratörü (elektronik)
Resimden de anlaşılacağı gibi AC/DC ve DC/AC çeviriciler ile kontrol sağlanıyor.

 
@paskomya @liguan @AG Mehmet bilgilendirmeler için teşekkür ederim. Bende generatör tasarım programı kullanıyorum , voltaj regülasyonu sonuçları felan var fakat diğer aksamlar hakkında programda bilgi olmuyor. Cevaplar için teşekkür ederim hepinize
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…