Alpek Kablo Uzmanlık Sorusu???

hattusa

Üye
Katılım
22 Eki 2007
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar sizlere bir sorum olacak.
Alpek kablolar ağaç direğe nasıl montaj yapılır.
1- D-80 deveboynu normal izolatör ile
2- Alpek makara izolatörü ile
3- Alpek klemensi ile

sizce direğe irtibatı nasıl yapılmalıdır.
Bu konu ile ilgili tedaşta bir şartname ben bulamadım.
Böyle bir şartnameden haberi olan var ise lütfen bize söylesin.

Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
D-80 deveboynu normal izolatör ile
Alpek makara izolatörü ile
zaten genelde nötr hattı çıplak olur ve nötr kablosuyla yukarıdaki izalatörlerden hangisine bağlasan da olur
 
Sn.Hattusa ,
1.şık " D-80 deveboynu normal izolatör ile" olmalıdır.
Kolay gelsin...
 
Arkadaşım saydıklarının tamamı ile uygulama yapılıyor.Çoğunluk ile deve boynu demiri tercih ediliyor.Eskiden resmi bir yere alpek kablolu bir AG hattı yapıyorduk.Ben projede askı klemensi tercih etmiştim.Proje onaylanmasına rağmen,işi teslim ederken yetkili mühendis arkadaş ağaç direk yanabilir endişesi ile ısrarla klemensleri izolatörlü bir modele çevirmemizi rica etti.Bizde deve boynu ile değiştirdik.Mühendis arkadaşın kaygısı şu idi;uygun koşullar oluştuğunda nötr iletkeni direğe temaslı olduğundan,direk üzerinden potansiyel dengeleme akımları akabilir,bu da şartlar oluştuğunda direğin yanmasına sebep olabilir.Bence haklı olabilir.Ama klemensli tip olupta yıllardır sorunsuz çalışan örnekler de var.Benim zamanındaki tercihim maliyeti azaltmak içindi.
 
Sayın hattusa
1-Direkler ağaç direk ise alpek askı ve gergi takımları kullanılmasında hiç bir sakınca yoktur.Ağaç direk izole olduğu için 2-)Demir direklerde ise MUTLAKA alpek makara izolatörü kullanmalıdır.Çünkü faz İLETKENLERİnden birini sıyrılması halinde demir direğe kaçak olur. 3_) Beton direklerde ağaç direk gibi yapılabilir.
Deve boynu izolatör ie hiç KULLANILMAMALIDIR.Deve bonu izolatör kullanıldında tesisin mekanik sağlamlığı zayıflatılmış oluyor.
Makara izolatör veya alpek askı takımları kullamanın bir faydası da taşıyıcı direklerin TAŞIYICI gibi olması.Sizi zorlayan meslektaşımız tesisi mekanik olarakta zayıflatmış.
SAYGILARIMLA
 
Arkadaşlar görüşleriniz için hepinize teşekkür ediyorum.
Yaptığımız iş resmi olduğundan yapılan işin bir şartnameye veya yönetmeliğe dayanması gerekiyor.
Alpek kablolar montaj resimlerini buldum burada montajın ağaç direğe makara izolatör ile irtibatlandırılması
yazıyor. Bizde buna göre makara izolatörler kullanarak yapacağız.
Hepinize görüşlerinizden dolayı tekrardan teşekkür ederim.
Kolay gelsin.
 
Sayın HATTUSA
Sizin bahsettiğiniz (Alpek kablolar montaj resimlerini buldum burada montajın ağaç direğe makara izolatör ile irtibatlandırılması yazıyor ) konu hangi yönetmelikte yazıyor.Aydınlanmak için rica ediyorum.bENDE tÜRK kABLO A.Ş NİN Alpek kablolara ait proje ve montaj kitapçığı var.Orada makara izolatör veya askı takımları ile yapılabilir diyor.Sadece başka bir yönetmelikte varsa doğrusunu öğrenelim diye yazıyorum.Bendeki bilgiler yönetmelik değil.Türk kablonun kitapçığıdır.
SAYGILARIMLA
 
arkadaşlar 1 demir direkte kaç tane makara izolatör olur? bende 10I, 12I, K1, K1+2, 10I+2 GİBİ direkler var . bu direklerde makara izolotor sayısı değişir mi?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,896
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst