Alternatör Çıkış Terminali

Katılım
28 Ağu 2017
Mesajlar
175
Puanları
1
Jeneratör alternatörünün çıkış terminalini incelediğimde sırt sırta iki bara olduğu ve bu baralar arasında çeşitli bağlantı şekilleri yapılarak (seri yıldız, seri üçgen, zik zak vs.) çıkış alındığını gördüm. 6'lı veya 12'li kablo bağlantısına göre bu bağlantılar biraz farklılık gösteriyor sanırım. Bu bağlantı şekillerinde anlamak istediğim nokta şu: Bu 12 kablo nereden geliyor. Her faz başına 2 kablonun çıkış terminaline geleceğini düşünürsek toplamda 3 fazdan 6 kablo olması gerekmez mi? 12 kablo demek her fazı 2'şer defa mı sarıldığı anlamına geliyor?

Bir de bir faz sargısının 2 ucu varken alternatör çıkışında bu nasıl tek kabloya düşüyor. Bu noktayı anlatmanızı rica edeceğim. Anlatırken karmaşık hale gelmiş ve anlatamamış olabilirim. Saygılarımla.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
3 fazı ortak nötr noktasında birleşmemiş olarak düşünürsek 4 yerine 6 kablo çıkışı gerekirdi. Ama 3 fazlı jeneratör kablolarında nötr noktasında ortak bağlanan 3 sargı ucu nedeniyle kablo sayısı 6 yerine 4'e düşmüş olur. Örneğin elektrik enerjisinin direklerle şehirler arası çok uzun mesafeli yapılan iletimlerinde de 6 kablo yerine orta ve alçak gerilimde kablo sayısı konusunda benzer durum söz konusu olur. Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim. Benim burada asıl öğrenmek istediğim nokta, dizel jeneratörlerde alternatör çıkışlarında 6 veya 12 kablolu topolojiler oluyor. 12 kablolu durumda her bir faz toplam 2 sargıdan mı oluşmaktadır. (2 sargı, toplam 4 uç demek. 3 fazda toplam 3x4=12 kablo yapar. Bahsettiğim durum doğru mudur?)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…