Alternatif Akımda Sinüs Dalgası Nasıl Çalışır.?

Katılım
6 Ocak 2013
Mesajlar
129
Puanları
1
Yaş
39

Selam arkadaşlar kafama takılan bir soruyu sizinle paylaşmak istiyorum ykarıdaki grafik 220v şebeke cereyanının sinüs grafiği burada sıfır çizgisi prizin nötr tarafını temsil ediyor ise gerilim sıfır değerinin altına düşünce nötürden faza akım mı oluşur.
 
Selamlar,

Yukarıda göstermiş olduğunuz grafik fazın pozitif ve negatif alternansını göstermektedir. Yani 1 periyotluk süre içerisinde yarım periyot pozitifte yarım periyot negatif alternanstan oluşmaktadır. Sinüs şeklinin tam olarak oluştuğu 1 periyot akımın veya gerilimin tam şeklini aldığı haldir. Alternatif akımın elde edilmesini, oluşumunu aşağıdaki linkten detaylı olarak bakabilirsiniz.

http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1Elektroteknik/unite2.pdf
 
İyi günler. 20 milisaniye içerisinde 10 milisaniye pozitif alternans 10 milisaniye negatif alternans olmak üzere şehir şebekelerinde 50 kez bu işlem tekrarlanır. Yanlış bilmiyorsam her 10milisaniyede bir faz ve nötr eşit kabul edilebilir.
 
Merhaba.Alternatif akımda (Ac’de) iki kutuplu (monofaze) bir alternatörün 2 çıkış (kutup) ucu, 50 hz.’lik frekansta 1 saniyede 50 defa +, 50 defa da – kutup şeklinde yer değiştirir. Yani sinüs eğrisinde tam ortadaki 0 noktasına göre 50 defa pozitif alternansta, 50 defa da negatif alternansta bu ac çıkış akımı oluşur. Sonuç olarak da bu akımın şiddeti ve yönü sürekli olarak yön değiştirmiş olur.Bu akım dc akıma, bir redresörle (Sadece bir köprü diyot kullanılıp,hiç filtre edilmeden) ve tam dalga doğrultmayla çevrilirse eğer, saniyede 100 defa + yönde artıp max. olup azalan,ama yine 0 noktasına gelen dalgalı (Tam doğru akım olmayan) bir dc akımı elde edilir.Bu akım ac akımın etkisiz kaldığı bir akü şarjında veya bir elektrokimyasal işlemle metal kaplamada metallerin bir tarafta yığılmasında (Örneğin bakırın eletrolitik bakır şeklinde %99.99 saflaştırılmasında,nikel kaplamada,kromla kaplamada) çok işe yarar.Çünkü dalgalı da olsa akım sürekli tek yönde geçer.

Sıklıkla yanlış anlaşılıp değerlendirilen bir konuya özellikle değineyim.Bir jenaratörün veya altenatörün nötr ucu demek,tam olarak 0, yani tam yüksüz,tam olarak toprak seviyesinde demek değildir.Sinüs eğrisinin geçtiği bu 0 noktası monofaze elektrikteki bir ucu veya 3 fazda yıldız noktasının topraklanmış nötr ucu demek değildir.O anda ac olarak üretilen bu elektriğin tam olarak 0 olduğu,yani o anda bu iki uç arasında potansiyel farkının hiç kalmadığı nokta (X ekseni seviyesi) demektir.Akım sinüs eğrisi şeklinde y ekseninin üst (+) ve alt (-) noktaları arasında gidip gelir.Çünkü iki ucu da topraksız olan bir mono jeneratörün çıkışında nötr ucu yoktur,bir ucunu toprağa bağlarsak o uç nötr ucu olur.Ama kendi içinde hem toprak ucunu,hem de alternatörün 2. çıkış ucunu (Canlı) olarak içinde (ortak) taşır,elektrik yüksüz tel veya kablo demek değildir.

Mekanik simülasyonla (Aşağı-yukarı sarkaç hareketiyle) ac akımdaki bu sinüs şeklini oluşturmak

Bu ac akımının sinüs eğrisini somut olarak elde edebilmek için altında küçük bir delik olan kum torbasının yukarıdaki duvara iple bir kanca ile asılı iken,bir salıncak şeklinde, ileri-geri hareket ettirilmesiyle dökülen kum, bu sarkaç hareketine bağlı düz bir y eksenini oluşturur. Bunda bir zaman sabitesi yoktur,sadece yukarı-aşağı bu salınımların şekli düz bir y ekseni (Belirli bir uzunlukta,yani bir ac akımdaki sinüs dalgasının üst-alt genliğine tam eşit kalacak) şeklinde oluşacaktır.

Y eksenini (Sinüs eğrisinin bağlı olduğu bu zamanı da devreye almak için) kum torbasını kancadan alıp,ipin ucunu elimizle tutarken (belirli bir süre örneğin 1 sn boyunca) ve tam düz bir doğrultuda bu delik kum torbasını ilerletirken,ayni sarkaç (Aşağı-yukarı salınımlı) hareketiyle yere dökülen kumlar tam bir sinüs eğrisini oluştururlar.Bu şekilde somut olarak mekanik simülasyonla oluşturulan bu sinüs dalgasının dalga şekli, altenatif akımdaki gerçek (pure) sinüs dalga şeklinin aynisi olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
O zaman neden kontrol kalemi ile prizde bir uçta ışıma görürken neden diğer uçta görmüyoruz?

x ekseni sıfır noktası ise atıyorum bir alternansta elektrik akımı fazdan nötre ise diğer alternansta nötr den faza olmaz mı? yani her iki uçtanda akım akması lazım. Her iki uçta da faz görmemiz lazım. Sıfır noktası X ekseni ise?
 

O zaman neden kontrol kalemi ile prizde bir uçta ışıma görürken neden diğer uçta görmüyoruz?

Nötr ucu; topraklanmadan önce de topraklandıktan sonra da yine canlı bir uçtur,ama daha önceden topraklanıp nötr ucu adını aldığı zaman bu uçla kontrol kalemi hiç yanamıyor,çünkü kontrol kalemi ayaklarımızdan (Terlik veya ayakkabı da olsa kısmen iletken olduğundan) bir topraklama alarak devreyi tamamlayamadığı için yanamıyor. Eğer ayaklarımız tam havadaysa veya diğer elimiz diğer yerdeki eşyalara temas etmeden de yine hiç yanması mümkün değildir,illa ki zayıf da olsa bir yerden vücudumuz toprak alıp bu devreyi , megaohm.luk direnç-neon lamba devresininin 2. ucunu tamamlayarak yanabilmesi için bu kapalı devreyi mutlaka da oluşturması lazımdır.

x ekseni sıfır noktası ise atıyorum bir alternansta elektrik akımı fazdan nötre ise diğer alternansta nötr den faza olmaz mı? yani her iki uçtanda akım akması lazım. Her iki uçta da faz görmemiz lazım. Sıfır noktası X ekseni ise?

Zaten monofaze toprasız uçlu jeneratörde 2 uçta da faz ucunu görürüz dediğiniz gibi. Ama bir ucunu topraklayınca bu uçta toprağa karşı fazı görmüyoruz ve kontrol kalemi de bu uçta hiç yanmıyor.X ekseninindeki bu sıfır noktası ile elektrikteki nötr noktasının hiç bir ilgisi yoktur.Yoksa elektrikteki nötr ve faz ucunun nöbetleşe 2 uçta +-+-+- şeklinde yön değiştirip artıp azalırken bu X eksenindeki 0 noktasından geçmesi söz konusudur sadece.

Ancak bu 0 noktası şebekedeki topraklanmış nötr ucu şeklinde hiç değildir.Örneğin içten yanmalı bir motorun silindirdeki en üst ölü noktaya ulaşıp o an için 0 bir iş (Ölü zaman) yaptığı,elektrikteki karşılığı da 0 olan veya 2 uç arasında bir potansiyel farkının hiç olmadığı,ama herhangi bir şebekedeki nötr ucunun ise tam karşılığının olmadığı bir eksendir,bu X ekseni,sn.Serkan_48.

Yani sonuç olarak ac. elektrikteki nötr noktası ile yakından uzaktan hiç bir ilgisi yoktur. Zaten eğer bunula ilgili bir ilgisini düşünürsek ac sinüs eğrisinin prensipte çalışmasını anlamakta büyük sıkıntı çekmiş oluruz. Sanırım bu konuda biraz yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Açıkçası anlatılanları anlıyorum ama bazı şeyleri kavrayamadım.

Başka birinden bu durumla ilgili farklı bir açıklama duymuştum. Bir elektronik mühendisinden.

Konuyu araştırıyorum. Mantığıma yatarsa o zaman anlatırım.

Saygılar.
 
O zaman büyük bir merakla bu yorumu anlatmanızı da bekleyeceğim,özel den de genelden de ayrıntılarıyla bana anlatabilirsiniz. Ama sizin bir elektronik müh.'sinden tam olarak dinlediğiniz şekli; eğer 0 noktası olan X ekseninin elektrikteki tam nötr noktasının karşılığı ise bu şekliyle sinüs eğrisiyle ac üretimini tam olarak açıklayıp ifade zorluğu mutlaka olacaktır,bazı hatalar ister istemez oluşacaktır şeklinde de düşünüyorum. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…