Merhaba.Alternatif akımda (Ac’de) iki kutuplu (monofaze) bir alternatörün 2 çıkış (kutup) ucu, 50 hz.’lik frekansta 1 saniyede 50 defa +, 50 defa da – kutup şeklinde yer değiştirir. Yani sinüs eğrisinde tam ortadaki 0 noktasına göre 50 defa pozitif alternansta, 50 defa da negatif alternansta bu ac çıkış akımı oluşur. Sonuç olarak da bu akımın şiddeti ve yönü sürekli olarak yön değiştirmiş olur.Bu akım dc akıma, bir redresörle (Sadece bir köprü diyot kullanılıp,hiç filtre edilmeden) ve tam dalga doğrultmayla çevrilirse eğer, saniyede 100 defa + yönde artıp max. olup azalan,ama yine 0 noktasına gelen dalgalı (Tam doğru akım olmayan) bir dc akımı elde edilir.Bu akım ac akımın etkisiz kaldığı bir akü şarjında veya bir elektrokimyasal işlemle metal kaplamada metallerin bir tarafta yığılmasında (Örneğin bakırın eletrolitik bakır şeklinde %99.99 saflaştırılmasında,nikel kaplamada,kromla kaplamada) çok işe yarar.Çünkü dalgalı da olsa akım sürekli tek yönde geçer.
Sıklıkla yanlış anlaşılıp değerlendirilen bir konuya özellikle değineyim.Bir jenaratörün veya altenatörün nötr ucu demek,tam olarak 0, yani tam yüksüz,tam olarak toprak seviyesinde demek değildir.Sinüs eğrisinin geçtiği bu 0 noktası monofaze elektrikteki bir ucu veya 3 fazda yıldız noktasının topraklanmış nötr ucu demek değildir.O anda ac olarak üretilen bu elektriğin tam olarak 0 olduğu,yani o anda bu iki uç arasında potansiyel farkının hiç kalmadığı nokta (X ekseni seviyesi) demektir.Akım sinüs eğrisi şeklinde y ekseninin üst (+) ve alt (-) noktaları arasında gidip gelir.Çünkü iki ucu da topraksız olan bir mono jeneratörün çıkışında nötr ucu yoktur,bir ucunu toprağa bağlarsak o uç nötr ucu olur.Ama kendi içinde hem toprak ucunu,hem de alternatörün 2. çıkış ucunu (Canlı) olarak içinde (ortak) taşır,elektrik yüksüz tel veya kablo demek değildir.
Mekanik simülasyonla (Aşağı-yukarı sarkaç hareketiyle) ac akımdaki bu sinüs şeklini oluşturmak
Bu ac akımının sinüs eğrisini somut olarak elde edebilmek için altında küçük bir delik olan kum torbasının yukarıdaki duvara iple bir kanca ile asılı iken,bir salıncak şeklinde, ileri-geri hareket ettirilmesiyle dökülen kum, bu sarkaç hareketine bağlı düz bir y eksenini oluşturur. Bunda bir zaman sabitesi yoktur,sadece yukarı-aşağı bu salınımların şekli düz bir y ekseni (Belirli bir uzunlukta,yani bir ac akımdaki sinüs dalgasının üst-alt genliğine tam eşit kalacak) şeklinde oluşacaktır.
Y eksenini (Sinüs eğrisinin bağlı olduğu bu zamanı da devreye almak için) kum torbasını kancadan alıp,ipin ucunu elimizle tutarken (belirli bir süre örneğin 1 sn boyunca) ve tam düz bir doğrultuda bu delik kum torbasını ilerletirken,ayni sarkaç (Aşağı-yukarı salınımlı) hareketiyle yere dökülen kumlar tam bir sinüs eğrisini oluştururlar.Bu şekilde somut olarak mekanik simülasyonla oluşturulan bu sinüs dalgasının dalga şekli, altenatif akımdaki gerçek (pure) sinüs dalga şeklinin aynisi olur.Kolay gelsin.