Amatör CNC

Merhaba biz daha yakin bir zamanda cin mali bir matkap freze tezgahini cnc'ye cevirdik. Cin mali rulmanli vidalar ile dahi bizim olcum sinirlarimizin altina indik ( .02).

Ilk denemelerimizde backlash problemi yasadigimizda sorunun rulmanli vidalarda olabilecegini zannettik ama daha sonra mil sonu rulmanlarinda bosluk oldugunu farkettik. Rulmanlari cakma yaparak boslugu alabilecegimizi zannetmistik ama yanilmisiz. tek rulman yerine cift rulman kullanip preload yapinca sorunlar halloldu.

Ama sizdeki kare kesitli veya trapez kesitli vidalar ile de somun tasarimini degistirerek surtunmeyi ve bir miktar preload'u kabullenirseniz basarili neticeler alabileceginizi tahmin ediyorum.

merakımdan kusura bakmayın
yapılan işi biraz detaylandırırmısınız.

eksen motorlarını masıl seçtiniz, sürücü felan neler kullandınız.

tşk.
 
Eksen motorlarinin secimine muteveffa Newton'un surtunme ve guc ile ilgili fikirlerinden lise'de ogrendiklerimizi hatirlamaya calisarak karar verdik. Ama duzgun bir kantar veya 1m'lik bir ip ve kg agirliklar da is gorurdu. Step motor kontrolunu ucuz oldugu icin tercih ettik ve x2 kayisli reduksuyon uyguladik. Kayis sistemi step motorlarda (kalibrasyonunu yapmis olsak da) olusan titresimin sisteme transferini onemli derecede azaltti. Is motorunu muhafaza ederek 2.el VFD ile surunce performansi kabul edilebilir seviyelere geldi. Breakout borad dan devir bilgisini analog olarak VFDye aktardik. Motor uygun olmadigi icin vector control imkanimiz olamadi. Encoder veya tako baglamaya da henuz vaktimiz olmadigindan takribi degerler ile yetiniyoruz. Bilgisayardan kontrole bir de MPG (Manual Pulse Generator) ekleyince kullanimi daha da neseli oldu. Su an icin kullandigimiz yazilim Mach3.
 
Bir kaç arkadaşımızın yazdığı yazılarda ise MACH3 ün LPT ye çıkış vermediğiniz yazmış.

Aman bu büyük yanlış . Mach2-3-quantum bunların hepsi LPT ye çıkış verir yeterki ayarları düzgün yapılsın. Hepsinin demolarını kurdum gayet güzel çıkış veriyor.

Birde Mach2 Programı P2 ve P3 lerde bile sorunsuz çalışıyor. Daha çok işletim sitemi seçmek yerine CPU su P3 olan bir makinede rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Windows Olayında ise ben Windows 98 de kullandım. İyi çalışıyor.

Umut Bey forumda size sıkça rastlıyorum. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Benim öğrenmek istediğim bir konu var. LPT ye sahip laptoplar genellikle eski ve düşük kapasiteliler. Yenilere PCMCIA dan LPT ye çeviriciler takılarak bu işlerde kullanılabilir mi acaba?
 
bildiğim kadarı ile olmuyor
 
PCMCIA to Paralel (LPT) kullanabilirsiniz.
Bazı laptoplarda sorun olur.
Çıkış seviyeleri 5V yerine 3V civarında kalır ve step motor sürücüleriniz çalışmayabilir.
Özellikle HP laptoplarda sık gördüm.
Başka bir başlıkda bir arkadaşımız güç yönetim ayarlarından düzeltilebileceini yazdı.
Denemediğim için kesin bilmiyorum.

Pcmcia ile uğraşmaktansa usb den bağlanabilen ara birimler var.
USB to 2*paralel
Lakin bu basit yazıcı arabirimleri için satılanlarla olmuyor.
Mach3 programı o dönüştürücüleri göremiyor.
Mach3 için yapılmış ve ek yazılımı olan dönüştürücüler ise mükemmel çalışıyor.

5-6 yıllık bir başlık , o yıllarda olmaz diyenler şimdilerde router imalatcısı ...
 
Arkadaşalar Mach3 eski sürümlerini ve belgelerini aşağıdaki adresten indirebilirsiniz

Otomasyon"ftp://www.machsupport.com/Mach/"]
ftp://www.machsupport.com/Mach/[/URL]
 
Öncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden ötürü teşekkür ederim. adtech cnc4640' da step per unit ayarını nereden yapabilirim acaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,115
Mesajlar
933,270
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Geri
Üst