AMPER METRE İLE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ?

S. @korkmaz_design az mı yılan çıkardı panodan az mı paylaşım yaptı bu yaz ikinci meslek kazanacak yılan terbiyecisi olacak

sn. @by lent ;
bu aralar denk gelmedi ya kar sebebi ile kopan teller, açan kesiciler , yıkılan ağaç direklerle başım belada anlıcanız. sözde akdeniz bölgesindeyiz

ama 15kv hatta og teli yerde karı eriterek iletime devam ediyodu, kesici neden açmadı bilmiyorum foto çekseydim iyiydi ama soğukdan aklıma dahi gelmedi
not kesici tekrar kapamalı
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Toprakla kablosuna seri lamba baglanir. Çektiği akim ölçülür. Lambadan sonra sinin direnci bulunur?

Meğer neden gereklidir ?

Elektrik/Elektronik Mühendisisiniz ve bir çırağın dahi yapmayacağı tarzanca bir uygulama ile topraklama direnci ölçmeye kalkıyorsunuz. Ardından da meger neden gerekli diyorsunuz.
Sözün bittiği yer, bir mühendis böylesine talihsizce açıklamalar yapıyorsa vay benim ülkemdeki diğer teknik elemanların haline !
 
Selamlar @toyer

Bahsettiğin topraklamayı ayırıp 220 volt ile seri lamba bağlayıp devreden geçen akımı hesaplamak buradan da direnci mi hesaplamak ? Ben bunu anladım.

Bildiğim kadarıyla fikrimi söyleyeyim.

Topraklama hattına güçlü akımla voltaj vermek iyi değil. Meger ile yüksek voltaj verip anlık ve düşük akımlı bu verilen akım ve voltajla topraklamanın direnci hesaplanır. Topraklamaya hiçbişey yokken voltaj vermek topraklama sağlığı için iyi değil diye biliyorum.
 

Sayın korkmaz_design ,

Akdeniz bölgesinin neresindesiniz? Bu günlerde Antalya'da da bahsettiğiniz gibi çok sorunlar yaşanıyor yoksa ortak yaşama alanında mıyız ? Antalya yakınlarında mısınız?
 
Ben aciklama yapmadim ki. Soru sordum. Olur yada olmaz ? Olmaz ise neden olmaz? Cümlelerinin sonunda hep soru işaretleri var.
 
evet, fazı lambaya lambayıda toprak hattına baglamak. cümlemin sonunda soru işareti var. soru kipi kullanmadan soru sordum yani. bu boyle yapılamaz mı? yapılabilir mi? yapılamazsa neden yapılamaz?
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    96.8 KB · Görüntüleme: 24
Siz istediğiniz şekilde yapın ben tarzanca metodları ne uygularım ne öneririm nede sonuna soru işareti koyarım !

O devreye bir ampermetre eklersen sadece topraklama iletkeninin direncini bulursun oda kazığın başına ulaşabilirsen. Hani elektrot ve toprağa yayılma dirençleri, megerde neden referans kazıklar çakılıyor alın size istediğiniz türden bir soru işareti ?
 
Son düzenleme:
sayın yaşlıuzman abim. Metodun neden tarzanca oldugunu açıklarsanız sevinirim.

burada amaç bulunulan yerden toprak hattına giden kablonun direncini bulmak ise bu metod tarzanca olmamalı. Eğer tarzanca isede bilimsel olarak açıklanmalı. formullerle. benim sundugum sekilde hersey V=I X R ye göre acıklanabiliyor. Hiçbir şüphe de kalmıyor. Eğer dünya mız en büyük nötr ise (sıfır potansiyel ise)

Bu kadar kesin ve net konuşmadım. Ama yine de düşünceme bir formul getirdim. Lambanın direnci belli üzerindeki voltaj belli dolayısıyla geriye kalan kablonun en büyük nötr olan dunyaya topraga olan direnci hesaplanabiliyor.

Bu düşünce doğrudur iddiasını da atmadım ortaya. Tamamıyla yanlış olabilir. Yanlış ise neden yanlıştır? Tarzanca gibi bir ifade kullanmak yerine bilimsel 1-2 formul veya örnekle açıklayabilirdiniz.
 

Uygulaması olmayan metod tarzanca metotdur. Kurduğunuz devrede ölçtüğünüz topraklama iletkeninin direnci oda kaç metresini ölçebileceksiniz uygulamada ? tutki elektroda kadar ulaştın ! yine ölçtüğün topraklama iletkenin direnci. Bize toplam topraklama direnci lazım arkadaş ana panodaki baradan,iletken direncinden kazık başı bağlantısından, elektrod toprak iletim ve toprak yayılma direncine kadar hepsi lazım. Anladın ? Yeterince bilimsel oldu mu????
 
Son düzenleme:
Ampermetre eklemeye gerek yok ki. lambanın direncini ve lambanın üzerinde ki voltajını bilmek, bize akan akım hakkında net sonuc veriyor. lambaya ilk uyguladıgımız voltajda belli. dolayısıyla geriye kalan kısmın voltajını buluyoruz. akımı zaten biliyoruz. topraklama direncini bulmuş olmuyormuyuz? topraklama iletkenin direncini bulmuş olmuyoruz. O kazıgı topraga takmadan havada tutarsak lambanın yanmayacagı aşikar. dolayısıyla butun sistemin direncini ölçmüş oluyoruz. havada iken direnc sonsuz akım akmaz lamba yanmaz. yanlış mı?


topraga yayılma direnci nedir ? benim anladıgım sey ise eger zaten bu durumda şemada lamba üzerinde çok az bir voltaj gürüyoruz. Boyle olmuyor mu?


Sorularımı öğrenmek adına soruyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    96.8 KB · Görüntüleme: 19
  • Adsız1.jpg
    100.7 KB · Görüntüleme: 18
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…