AMPER METRE İLE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ?

talimatlar neder bilmiyorum ancak topraklama kesinlikle bulunulan noktadan ölçülmelidir. (kendi görüşümdür) Bina ana panosundan ölçüm alıp, panadon dagıtım yapılan yerleri ölçmeden bırakmak...

Baradan ölçülüyor ise baraya inen her toprak hattı tek tek kontrol edilmelidir.
 
Ana panoda kaçak akım koruma olduğu için, ana panoda baradan topraklama ölçümü gayet normal bir durum. Ana panodan yapılan ölçüm uygunsa Ana pano ile tali panolar arası topraklama iletkenide mevcutsa sıkıntı olmuyor, bildiğiniz üzere kaçak akım koruma varsa topraklama direnci sıkıntı olmuyor (300mA'de 166,66ohm)
Bir yapıda yüzlerce değil binlerce priz var bu nedenle son noktadan ölçüm mümkün olmuyor, prizlerdeki sıkıntıyı minimuma indirgemek adına birkaç prizden kaçak akımı attırarak kontrol sağlıyoruz. Son alıcıda 30mA koruma olduğundan topraklama var olduğu müddetçe direnci %99 sıkıntı olmaktan çıkıyor.
 
KA oldugu sürece evet dogru diyorsunuz. akım ka ya girdiği kadar cıkmayacak ve ka atacak.
tek tek priz değil tabiki kastettiğim kontrol. ortak toprak noktaları gibi. (daire başı mesela)


Peki toprak baramız ve topragımız gayet iyi ama dairelerden birine giden toprak hattı kopuk. toprak yok. KA mız var. Faz gövdeye boşalıyor. KA atmayacak. Gövdeden akan bişey yok.
Geldim su tesisatıyla ugrasırken gövdeye dokundum? Bu durumda ne olacak? (bilmediğimden soruyorum)
 
Son düzenleme:
Topraklama yok ise ve kaçak yapan cihazın ayakları da plastik(yalıtkan) ise gerilim metal şase üzerinde kurbanının temasını bekler. Bu şekilde birkaç olay duydum birine de şahit oldum, dokunan kişi kasılma hissiyle kurtulduğunu duydum, kolu ödem yapıp şişen ustaya da şahit oldum. Böyle bir durumda vücut direnci önem arz ediyor. Banyodaysanız eller ayaklar ıslak ise vücutta su oranı fazla ise metabolizmaya göre değişir, kaçak akım koruma rölesi açana kadar hasar görme riskiniz olabiliyor. Bu nedenle topraklama önemli ve kaçak akım koruma sisteminin vazgeçilmez bir unsurudur.
 
evet bende aynen oyle düşünüyordum ve neden toprak barası üzerinden değilde kullanıcıya mümkün oldukça yakın yerlerden ölçümlenmesi gerekliliğini de bu yuzden soyledim. KA açana kar mefta olabiliriz.
 
Son düzenleme:
Demek ki eve arızaya gidip ilk, cihaza dokunmadan şase ile toprak testi yapmalıyız!
 
ben hiçbir gittiğim yerde toprak nötr arasına bakmadan alet baglamam prize. iyi kötü bir topraklamanın oldugunu görmeden.
 
Nötr-toprak gerilimi daha öncede detaylı olarak anlattığım nedenlerden dolayı topraklama hakkında bize bilgi vermez.Sadece var mı yada yokmu bilgisi verir.
Kaçak akım rölesi testinde de yalnız nötr-toprak kısadevresi ile test yapmak yeterli değildir, prizde nötr-ile toprak terminali karıştırılmış olabilir. Lamba testini de yapmak gerekir.
 
evet abi. topraklamanın iyi oldugundan tam emin olmak için kesinlikle gerekir.
Nötr toprak arası çok iyi fikir vermez. Sadece iyi kötü bir topraklamanın olup olmadıgını anlamamızı sağlar.
Ama eğer gidilen yer bir ev ise. yani kendi trafosu ve faz dagılımlarını kendisi yapmayan, direk tedastan vesaire bir yerden Elektrik alan bir yer ise (buralarda nötr kayması sıfıra çok yakın olur) o zaman toprak nötr arası ölçümlemek iyi sonuc verir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…