AMPER METRE İLE TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ?

takılmadım abi fikir alışverişi yapıyoruz. Şimdi işi formullere dokeceğim bakalım işin içinden çıkabilecekmiyim. Göreceğiz :)

Ama önce multimetrenin AC konumda direnci ne olur? 100MOhm diyelim mi ? Rm desem olur mu?
 
Teoriye boğulmayın topraklama direnci yüksek olan bir yerde nötr ile toprak arası gerilimi ölçün, birde dışarıda toprağa bir kazık çakıp onunla arasındaki gerilimi ölçün ama çakacağınız kazıktan ölçü aletine olan iletken kesiti çok büyük olmalı ki direnç sıfır olmasada minimum olsun :)
 
pratik için sıkıntım yok abi. gerçi teoride de yok. sadece işi teorik olarak formullerle izah etmek istiyorum.
Hatam varsa da (ki sanmıyorum) hep beraber görelim.
 
Dengesiz yüklenmenin az ve nötr iletken direncinin küçük olduğu yani nötr geriliminin az olduğu tesisatta ölçme metodunuzla topraklama direncinin uygunluğu hakkında bir fikir sahibi olunabilir. Ancak nötr gerilimi fazla olan tesisatta ölçme metodunuz yanıltıcı sonuçlar verecektir bunu 55.mesajımda detaylı bir şekilde izah ettim.
 
nötr iletken teli direnci hakkında da bahsettiğim sekilde ölçümleme yapılabilir. Fazı uyguladıgımız yerden fazın döndüğü yere olan direnc (yıldız noktasına), araya direncini bildiğimiz bir şey koyarak ister lamba ister... ) Aşagıda ki şemada toprak işaretini yıldız noktası dersek bu durumda Rtoprak da nötr iletken direncimiz olur.

Bahsettiğim ölçümü
BİRAZ TEORİYE DÖKMEYE ÇALIŞTIM. Yıldız noktasıyla(nötr le) hiç işimiz yok toprak ölçümü için.
 

Ekli dosyalar

  • TOPRAKLAMA.jpg
    TOPRAKLAMA.jpg
    614.7 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:
Yapmayı düşündüğünüz mukayese metodu bunu biliyoruz, bunu formüle dökmenize gerek yoktu, yine aynı noktaya döndük ! Siz lamba parlaklıklarını mukayesede 1.lambayı faz-nötr arasına 2.lambayı faz-toprak arasına bağlamıyormusunuz? 55.mesajımdaki açıklamalarım halen geçerlidir.
Yok mukayese falan yapmıyorum ben Vfaz geriliimini biliyorum derken hesaplamanızda hangi değeri alıyorsunuz? bu değeri net bilmeniz için gerçek toprak potansiyeline ihtiyacınız olacak. Aksi taktirde akımıda, direncide yanlış bulmuş olacaksınız. Sorun burada ! Yazımın bu kısmıyla ilgilide 64.mesajım geçerlidir.
 
ilk şekilde lamba yok ki abi. ilk şekilde sadece multimetreyi faz ile toprak arasına tutuyoruz. Ölçtüğümüz değer fazın değeri. (tam olarak fazın değil aslında neredeyse fazın değeri) Vfaz dan multimetreden akan akım ve Vtopragın carpımının çıkarılması. Multimetreden akan akım cok cok cok küçük oldugu içinde şemadaki Vt1 noktası potansiyeli sifıra çok çok çok yakın olur. Dolayısıyla multimetrede ilk okunan değer direk Vfaz değeri. olmuyor mu?
 
Yani diyorsunuz ki Rt 1ohm'da olsa 10000ohm'da olsa ölçtüğüm Vfaz gerilimi değişmez öyle mi?
 
değişir abi ama sonucu değiştirmez. ikinci okumadada Rt direnci değişmeyeceği içinde bu sefer 2. okumada da VL çok küçük olur. lamba üzerinde çok küçük bir VL olur. VL/RL değeri yani akım küçülür. dolayısıyla Rtoprak hesaba göre çok büyük çıkar. Hesaplamada kullanılan Vfaz değeri ilk ölçümdekidir. Dolayısıyla Rt yüksek olursa Vfaz atıyorum 220 değil 75 çıkar ilk ölçümde.


oyle olmuyor mu? bişey mi atlıyorum ?
 
Son düzenleme:
Voltmetre kademesine göre gerçek iç direnci ve farklı topraklama dirençlerine göre sayısal modelleme yapıp sonuçları incelemek lazım derim.
1.devrede voltmetre iç direnci büyük devre akımı küçük mantığı ile topraklama direncinden geçen akım ile bilmediğimiz topraklama direnci çarpımı olan gerilimi ihmal etmeniz sözkonusu.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,659
Kullanıcılar
452,670
Son üye
fearles3422

Yeni konular

Geri
Üst