Öğretmen27
Profesyonel Üye
Ustalarım 2*6 ve 2*10 diyenler var. Hesaba dökebilir misiniz?
Son düzenleme:
ben konunun anlaşılması için herkesin anlayacağı şekilde izah etmeye çalışayım.6mm lik bir kablonun havada 48a akım taşıma kapasitesi vardır.bunun kw değeride 27kw a tekabül eder.bu değer sınır değerdir.burada 2 katlı bir daireden bahsedilmiş.daireler monofaze ile besleniyorsa 9kwı aşmıyor demektir.iki daire toplamı 18kw yaparki 2x6lık kablo rahat şekilde kurtarır.ama dairelerin her biri için projede 14kw ve üstü gösterilmişse toplamda 28kw yapar ve buda 6mm kablonun akım taşıma kapasitesini aşacağı için ana kolon branjman hattı 4x10 olacaktır ve daire tesisatlarıda trifaze almak zorunda kalacaktır.kısacası kablo kesit tayininde projede belirtilen gücün önemi büyüktür slmUstalarım 2*6 ve 2*10 diyenler var. Hesaba dökebilir misiniz?
ben konunun anlaşılması için herkesin anlayacağı şekilde izah etmeye çalışayım.6mm lik bir kablonun havada 48a akım taşıma kapasitesi vardır.bunun kw değeride 27kw a tekabül eder.bu değer sınır değerdir.burada 2 katlı bir daireden bahsedilmiş.daireler monofaze ile besleniyorsa 9kwı aşmıyor demektir.iki daire toplamı 18kw yaparki 2x6lık kablo rahat şekilde kurtarır.ama dairelerin her biri için projede 14kw ve üstü gösterilmişse toplamda 28kw yapar ve buda 6mm kablonun akım taşıma kapasitesini aşacağı için ana kolon branjman hattı 4x10 olacaktır ve daire tesisatlarıda trifaze almak zorunda kalacaktır.kısacası kablo kesit tayininde projede belirtilen gücün önemi büyüktür slm
Burada bile farklı fikirler varken gelen her elektrikçinin farklı fiyat vermesi normal yinede cevap verme zahmetinde bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.
Merhaba arkadaşlar 2 dairelik bir evde direkten sayaca çekilecek kablo nasıl olmalı yani kaçlık ve hangi cins kablo kullanılmalı. Kablo hattı direkten evin çatısına oradanda elektrik sayaçlarına gidiyor yani yeraltı değil havadan geçen kablo olacak. Birde kullanılacak kablonun metre birim fiyatı nedir? 3 farklı tesisatçı çağırdım üçüde farklı fiyat çıkardı ve hepsinin arasında ciddi farklar var.
Kablo kesiti ile ilgili soylenecek en net yorum yapilmis zaten. Ben kalite ile ilgili soyleyeyim. Fiyat farkinin farkli cikmasinin en buyuk sebebi maliyettir.PROJE PROJE PROJE ...
Kafadan kabala hesaplarla olmaz bu iş arkadaşlar pazardan malmı alıyorsun 2kg kaç para evladım
Ev var 5kw ev var 20kw akıllı evi var aptal evi var jakuzisi var salon tipi kliması var motorlu giriş kapısı panjurlu garajı var, var oğlu var.
Zaten bir yapı besleme kablo kesiti 6mm2 altında olamaz.
İç tesisler yönetmeliğinden taneler;
Madde 22- (Değişik ek: RG 30.11.1995-22479)İzin Verilen En Büyük Yük Değeri
Üç fazlı tesislerde nötr iletkeni bulunanımda faz-nötr arasına nötr iletkeni bulunmayanlarda iki faz arasına bağlanacak yükün değeri (bağlantı gücü) en çok 5 KW olabilir. 5KW' in üzerindeki beslemeler üç fazlı sistemle yapılır.
vii) (Değişik fıkra: RG 04.04.1986-19068)Yapı bağlantı hatları ve kullanılacak iletkenlerin kesiti bakır gereç için en az 6 mm2 alüminyum gereç için en az 10 mm2 olmalıdır.
Hesaba dökebilir misiniz ustam? 3*16+10 yeterli demişsiniz...