Değerli arkadaşlar merhabalar.
Geçtiğimiz günlerde bir sohbet ortamında anfi devreleri hakkında derin sohbetlere girdik. Ben devrelerin çalışma mantıklarını sürekli incelerim. Şimdi bu noktada aklıma takılan bir soru var.
Aşağıdaki resimde simetrik beslemeli ve asimetrik beslemeli iki anfi devresinin prensip olarak çıkış kısmının şeması var.
1- Simetrik beslemeli bir anfide ses sinyalinin + alternansında üstteki transistör iletime geçerek + V ile hoparlör konu ileri pozisyona hareket ettiriliyor. ses sinyali sıfır noktasına geldiğinde hoparlör konuda sıfır pozisyonuna geliyor. Ses sinyali - alternansa geçtiğinde ise alttaki transistör iletime geçerek ses sinyalinin - alternansını çıkışta oluşturuyor. Bu esnada hoparlör konu geri hareketle ses sinyalini oluşturuyor.
Bu mantığı anlayabiliyorum. Simetrik beslemeli bir anfide sorun yok.
2- Asimetrik beslemeli anfileri tam olarak anlayabilmiş değilim. Yine iki transistör kullanılmış ancak negatif alternansı oluşturacak besleme hattı olmadığı için sıfır noktası var. Hoparlör konu üstteki transistör ile ileri hareket ettirilebiliyor ancak yine sıfır pozisyonuna geri geliyor. Nasıl oluyorda hoparlör konu geri geliyor.
Aşağıdaki çizdiğim şemada alttaki çizimde tek fark ses çıkış hattı üzerindeki kondansatör. Bu kondansatör ne işe yarıyor ve çalışma mantığı nedir? Bilgisi olan arkadaşlarımdan konu hakkında vakit ayırıp açıklayabilirlerse çok sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.
Ekli dosyayı görüntüle 27753