Arçelik klima kompresör değişimi sonrası soğutmuyor

MÇağatay

Üye
Merhaba birkaç yıl önce kompresörü arızalanan arçelik 9000 btu klimanın Gmcc marka kompresörle değişimi yapıldı. 2 yıl kadar borular açık bir halde bekledi. Vakumlanıp r22 gaz basıldı. Vakumlama harici temizlik yapılmadı boru içlerine. Fakat soğutma yapmadı. Gaz basılırken tüp donduğu için 0.72 kg gaz yerine 3.5 bar gaz bastık dediler. 1 hafta sonra soğutma olmadığı için değişimi yapan servisi çağırdığımda gazı kaçırmış diye tekrar gaz bastı. Yine soğutmuyordu. Bende başka bir usta çağırdım. Gazı eksik diye yine gaz bastılar ama soğutma yapmadı. Dördüncüye farklı bir usta çağırdım oda gazı eksik dedi ve gaz bastı ama çözüm olmadı. Klimanın ısıtması çalışıyor fakat soğutmada vantilatör gibi işe yaramıyor. gaz dedektörüyle kaynakları ve boru bağlantılarını kontrol ettim fakat kacak yok.

Dış ünite gün içinde sürekli gölgede, bakır boru uzunluğu 3 metre ve iç üniteden 2 metre aşağı kotta. Kapağı açtığımda kompresör çalışırken aşırı derece ısınıyor ve titreşim yapıyor. Bugünde kalkış sırasında dınlamaya başladı. Yarın kapasitör alıp deneyeceğim.

3 farklı ustadan memnun kalmadım ve kompresör ücreti hariç 15 bin tl işçilik ücreti ödediğim için artık usta çağırmama düşünüyorum. Kompresörüde kdv dahil 4900 tl aldım. Kendime manifold, gaz, vakum pompası ve gaz dedektörü aldım. Oksijen kaynağımda daha önceden var.

Bugün motor kalkış yapamadığı için çalışmadığı zaman manifoldtaki değer 11 bar. Bana 3 ustanında söylediği 3.5 bar gaz var r22 için yeterli bir değer.

Kompresör Gmcc HSM165V03UFZA 220-240V/1PH/50Hz/R22 kapasitörü(arçeliğin orijinal değişmedi) 30 uf 1.5 uf

Fotoğrafalarda eski kompresörüde ekledim. Vanaların orda yerdeki yağ Uni-t gaz dedektörünü denemek için sibobtan az gaz kaçırdım ondan var şuan cihazda herhangi bir gaz kaçağı mevcut değil.

Ekli dosyalar

• IMG_20250622_155149.webp
    IMG_20250622_155149.webp
    103.5 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20250622_164643.webp
    IMG_20250622_164643.webp
    105.8 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG_20250622_172346.webp
    IMG_20250622_172346.webp
    94.8 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20250622_173405.webp
    IMG_20250622_173405.webp
    160 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20250622_174443.webp
    IMG_20250622_174443.webp
    72.3 KB · Görüntüleme: 12
Yapılan işlerin garantisi yok mu?
Verseler keşke. Dış ünitenin kapağını açınca toshibanın kompresörü güzel diyorlar ama sucu hep makineye atıyorlar ama ne köpükle nede dedektörle kaçak bulamadım açmıyorlar artık aradğımda. Arçeliğin yetkili serviside r410a gaz basalım dedi geri gönderdim onlarıda. İşini hakkıyla yapacak birine denk gelmedim maalesef. Evde merkeze uzak ilçe olunca merkezdeki ustalar ekstra yol ücreti teklif etsemde gelmiyor. Kendim çözmekten başka çarem kalmadı.

Kompresörün şuan sargıları sağlam multimetreyle ölçüm yaptım.

Arızayı çözdüm kendi kendime şuan çıkış sıcaklığı 8 derece üflüyor drenajdanda su gelmeye başladı.

Maalesef servisle iş olmaz r22 gazlı sisteme r410a gaz basmak istiyor benim tüpteki r22 gazımıda kesinlikle kullanmıyor.

10 yıl kadar önce ben işteyken 18 binlik r22 gazlı bir klimamı babam anlamadığı için r410a gaz basıp gitmişler. Ben iç ünite karlanma yapmaya başlayınca ve motor kilitlenince tekrar servisi aradım. O zaman r410a gaz basıldığını öğrendim. Gereçkçeleri piyasa r22 olmadığını onun yerine aynı özelliklerde r410a gaz bastıklarını söylediler. Aynı özellikte olmadığını ve zararımı karşılamazlarsa hukuki süreci başlatacağımı söylediğimde bizim yapabileceğimiz bişey yok cihazınız zaten garanti kapsamı dışında dediler. Hukuki süreci başlattım. Mahkemeden de hiçbirşey çıkmadı. Sebebi r22 gazın yasak olması gerekçesiyle.

Faturalı işlemde bile hakkınızı alamıyorken serbest çalışan ustaların fatura kesmenden yaptığı işlemde kaba kuvvet olmadan ancak dürüst esnafa denk gelirseniz alırsınız. Ne yazık ki benim bulunduğum bölgede dürüst esnaf denk gelmedi.

Bir yerden sonra pes edip yeni klima alsaydınız keşke zaten 9000 btu klima bu kadar masrafa değmez asla. Ben hiç bu buzdolabı klima falan bir defa motoru değişip gazı değişip eski performansında çalışan bi alet görmedim. Bozulunca masrafı 5 de 1 ini aşıyorsa hiç uğraşmadan yenisini almak lazım zaman ve para kaybı yoksa.

Üstat arızayı nasıl çözdün paylaşabilir misin?
Herkes gelip gaz basılınca dururken 11 çalışırken 7 bar soğutucu akışkan vardı. Gaz hale geçemeyip sıvı halde olduğu için kompresör kalkmıyordu. Kompresör çalıştığı zamanda soğutmuyordu zaten. Youtubetan yabancı ustaların videolarını izledim onlarda 3.5 bar olması gerektiğini yazmışlar. Bende 3.5 bara düşürdüm. Manifoldu ve hortumu yüksekte konumlandırdım bunu yaparken, ki o basınçla kompresör içindeki yağı atabilir diye düşündüm. İçinde hiç gaz olmasaydı thavzone aldım. Onunla hava kompresörüyle içine içine bir şekilde basıp temizlemeyi düşünüyordum. Ortam sıcaklığına bağlı olarak 8-11 derece üfleme yapıyor. Dış ortam sıcaklığıda 30 ile 35 derece arasında. Aşırı kompresör ısınması, titreşim ve ses kesildi.

Tek kötü yanı gaz toplama cihazları ve tüpleri pahallı ve yetkili serviste dahi yoktu. R410a gaz basmak için önce gazı havaya salıyoruz diye söylemişlerdi. Kimsedede yokmuş anlaşılan buzdolabı kompresörü alırkende sordum. Ustalarda boşaltacaksak direk salıyoruz dediler. Belki boş bir tüpüm yada gazı olmayan bir dış ünite olsaydı klimadan içine gazı aktarabilirdim.

Bir yerden sonra pes edip yeni klima alsaydınız keşke zaten 9000 btu klima bu kadar masrafa değmez asla. Ben hiç bu buzdolabı klima falan bir defa motoru değişip gazı değişip eski performansında çalışan bi alet görmedim. Bozulunca masrafı 5 de 1 ini aşıyorsa hiç uğraşmadan yenisini almak lazım zaman ve para kaybı yoksa.
Pazardan beri sorunsuz çalışıyor ve drenajdan su atıyor. Yenisi için montaj tarihini en erken 1.5 ay sonraya veriyorlar.

Buzdolabı pazar gecesi 2 gibi elektrikler kesilmişti kompresörü ısınıp çık sesi yapıyordu. Omaj değeri sıfır çıkıyordu. Orijinali embraco olan kompresörü bulamadım ve acelemde vardı donper l140cy1 marka aldım. Kartında bir kapasitörü patlamış. Kartıda tamir ettirdim. Vakumlayıp kaçak olmadığını görünce nevada r600a gramaja göre gazı bastım. Onun da montajını dün akşam gerçekleştirdim. Alırken kompresör değerine uygun kompresör aldım. Şimdilik ekrandaki dereceyle içerideki derece tutuyor. Noforstta sorunsuz çalışıyor.

2300 kompresör, 100 drayer, 450 tl kart tamiri, 500 tlde nevada gaz tuttu. Faturalı olduğu için yarın gidip zarar için başvuruda bulunacağım. Üst üste geldi ama en azından buzdolabı masrafını geri alabiliyorum.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri