Arçelik Klima Nasıl Sökülür

merhaba arkadaslar bende 6yıllık arcelik teknısyenıyım agırlıklı bransım klıma işimdede gercekten ıyıyım.ben vakum konusundan bahsetmek ıstıyorum vakum gercektenklımada onemlı ama emın olun turkıye yuzde 90 arcelık servısınde yapılmıyor.bunun sebebıde calısanlar degıl...iş verenler ben gunluk en az 5 yada 6 klıma takıyorum her bırınde yarım saat vakum yapsam eve donusum gece 12.yanı vaktın olmuyor cok yer gezdım ve her yerde bu aynı...
 

aman arkadaş servis müdürleri uyanmasın servisleri topa tutar aslında halkın bilinçsizliginden kaynaklanıyor vakum makinasını getirmeyeni montaja başlatmayacak ama adam zor bela bi klima almış yeni heves hemen kurulsun ister servisinde dakikası para alan razı veren razı kışın biraz verim düşer birazda fazla amp ceker ama olsun tüketiçi amp metreyi eline alıp katolog degerlerinimi ölçeçek salla gitsin .ama bana gelecek servis yandı.
 
arkadaşlar bu gaz toplama işleminde ilk olarak dönüş hattı valfi kapatılmıyormu klimayı soguk modunda .çalıştırıyoruz dönüş hattı servis valfini kapatıyoruz ve 20 saniye kadar bekleyip basma hattı servis valfini kapatıyoruz bu deyilmifir gaz toplama ilk olarak basma hattını kapatamazsıonki kopresöre zaralıdır ben böyle biliyorum acaba yanlışmı biliyorum ayrıntılı anlatırsanız sevinirim
 
klimanızı sogutmada çaılıştırın ilk öce basma hattı ince olan boruyu kapatın 1 dk kadar bekleyip emiş borusu kalın boruyu kapatın işlem tamamdır
 
şimdi tabiki her takılan klimanın verimli ve uzun ömürlü olması için vakum yapılması şart. fakat bu işlemi hiç birimiz yapmıyoruz.ayrıca gazı toplanmış cihaza nasıl vakum yapılır vanalar kapalı iken servis sibopu,boru hattına acılır ve montaj sonrası iç ünite ve boru hattına giren hava, nem sistemden atılır.fakat arkadaşın ekipmanı olmadığı için yapıcağı işlem süpürme ,hic yoktan iyidir.
 
arkadaşım gazı toplanmış cihazın vanaları kapalıdır ama tesisata ve iç ünüteye giden yol açıktır zaten vakumun amacıda tesisattaki havayı ve nemi almaktır kolay gelsin
 
Yetkili servisin bile böyle cihazlar kullandığını görmedim. Bundan sonra zaten garanti de bitti. Artık kendim söküp takacam. Nasılsa onlar da vakum kullanmıyor. Sorsan bile gerek yok derler.
 
arkadaşlar gazı toplanmış klimaya nasıl vakum yapacaksınız içinde gaz var yanlış bilgilendirme,gazı boşalmış veya sıfırdan gaz basılacağı zaman vakum yapılır......

gazı toplanmış klimanın zaten kendisini değil montaj bittikten sonra tesisatını vakum edeceksin servis vanaları bu yüzden sisteme konur vakum çok ciddi bir konudur vakum etmez iseniz klimada belki performan düşüklüğü yaşarsınız fakat 0 derece -18 -40 gibi düşük sıcaklıklarda sisteme bağladığınız manometrenin hava geçişinde nasıl oynadığını görürsünüz
 
Split klima demontajı için ilk önce klima gazının toplanması gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için gerekli olan alet sadece 4″ alyan ve bir kurbağacık’tır.
Dış üniteye bağlı olan biri ince diğeri kalın olmak üzere iki boru girişi vardır. Bu borular dış ünitenin sağında veya solunda olabilir. Klima demontajını yapmadan önce, klimayı soğuk konumda çalıştırılması gerekmektedir. Soğuk konumda çalıştırılmasının sebebi cihazda bulunan gazı emniyetli olarak toplamak içindir. Bunu anlatmadan önce klima borularından biraz bahsetmek gerekir. Klimaya bağlı olan kalın boru soğuk çevirimde çalışınca, dönüş borusu olarak görev yapar. Bu durumda ince boru ise “presyon” veni basma hattı olacaktır. Cihazınızı ısıtma konumuna aldığınızda ise sistem tam tersi işleyecektir. Yani kalın boru basma, ince boru emme olacaktır. Bunu yapan ise cihaz içindeki heat pump’dır. Neyse klima hakkında kısa bir açıklamadan sonra cihazımızı sökmeye başlayabiliriz.
Dış üniteye bağlı boruların hemen yanında üzerinde kör tapa olan bir servis vanaları vardır. Önce kurbağacık yardımıyla, kör tapaları çıkarınız. Sonra sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulamaya başlayınız.
1-Servis vanalarının kapaklarını açın.
2-Klimayı soğuk çevirimde çalıştırın.
3-Basma hattı “presyon” yani ince borunun servis vanasını kapatın.
4-1 dk yada tahmini 50 ye kadar sayın.
5-Hemen üzerindeki diğer kalın boru olan dönüş borusundaki servis vanasınıda kapatın.
6-Klimanızı sigortadan kapatın.Böylece soğutucu akışkanı dış ünite üzerindeki kondansere depolamış olacaksınız.
7-Elektrik ve haberleşme bağlantılarını sökerken kabloları kodlayın. Montaj sırasında yanlış bağlantıların önüne geçmiş olursunuz.
Yukarıdaki işlemi harfiyen uygularsanız, klima montaj maliyetiniz düşecek ve freon 22 olan soğutucu fakat çevreye zararlı bu sera etkisi olan gazı atmosfere salmayacaksınız.
Artık klimanız sökmeye ve yer değişimine hazır.Tekrar montajını yaparken dikkat etmeniz gerekenler.
1-Kesinlikle iç ve dış ünite montajlarını yaparken terazide kurun.
2-İç ünitenin boru çıkışını verirken eğimli verinki su gideri rahat olsun. Su gideri hortumu iç ünite boru çıkışı ile birlikte tahliye edilecektir.
3-Dış ünitenin plastik takozlarını mutlaka takın ki vibrasyonu alsın. Takmazsanız cihazınız kısa sürede mekanik arıza verebilir.
4-Haberleşme ve elektrik bağlantılarını önceden belirlediğiniz işaret ve kodlara göre bağlayın.
5-Rekorları yani boruların vidalı bağlantılarını sıkarken hassas olmanız gerekmektedir. Özellikle basma hattı olan ince boru kararınca ve hassas sıkılmalı kalın boruyu ise iyice sıkın . Rekor bağlantı havşaları patlatırsınız gaz kaçağı olur.
6-Dış üniteyi asarken eğer asacağınız duvar sağlam değil ise mümkünse saplama vidaları kullanın.
7-Şebeke yani elektrik bağlantısını yaparken KESİNLİKLE PRİZE YADA ÜÇLÜ FİŞE TAKMAYIN.Kullandığınız buatı başka bir cihazda kullanmayın ve buattaki kabloların minimum 3 x 1,5 olmasına dikkat edin.
8-Ve en önemlisi Mutlaka ama mutlaka toprak hattı olmadan işlemi tamamlamayın. Mümkünse bir elektrikçiye çektirin.
9- Klimanıza özel sigorta takdırmanız sizin ve cihazınızın emniyeti için önemlidir.


Alıntıdır : Klima Nasıl Sökülür
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
klimayı sökerken en çok dikkat edeceğin bakır borulardır..en ufak hasar gaz kaçağına neden olur
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…