Split klima demontajı için ilk önce klima gazının toplanması gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için gerekli olan alet sadece 4″ alyan ve bir kurbağacık’tır.
Dış üniteye bağlı olan biri ince diğeri kalın olmak üzere iki boru girişi vardır. Bu borular dış ünitenin sağında veya solunda olabilir. Klima demontajını yapmadan önce, klimayı soğuk konumda çalıştırılması gerekmektedir. Soğuk konumda çalıştırılmasının sebebi cihazda bulunan gazı emniyetli olarak toplamak içindir. Bunu anlatmadan önce klima borularından biraz bahsetmek gerekir. Klimaya bağlı olan kalın boru soğuk çevirimde çalışınca, dönüş borusu olarak görev yapar. Bu durumda ince boru ise “presyon” veni basma hattı olacaktır. Cihazınızı ısıtma konumuna aldığınızda ise sistem tam tersi işleyecektir. Yani kalın boru basma, ince boru emme olacaktır. Bunu yapan ise cihaz içindeki heat pump’dır. Neyse klima hakkında kısa bir açıklamadan sonra cihazımızı sökmeye başlayabiliriz.
Dış üniteye bağlı boruların hemen yanında üzerinde kör tapa olan bir servis vanaları vardır. Önce kurbağacık yardımıyla, kör tapaları çıkarınız. Sonra sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulamaya başlayınız.
1-Servis vanalarının kapaklarını açın.
2-Klimayı soğuk çevirimde çalıştırın.
3-Basma hattı “presyon” yani ince borunun servis vanasını kapatın.
4-1 dk yada tahmini 50 ye kadar sayın.
5-Hemen üzerindeki diğer kalın boru olan dönüş borusundaki servis vanasınıda kapatın.
6-Klimanızı sigortadan kapatın.Böylece soğutucu akışkanı dış ünite üzerindeki kondansere depolamış olacaksınız.
7-Elektrik ve haberleşme bağlantılarını sökerken kabloları kodlayın. Montaj sırasında yanlış bağlantıların önüne geçmiş olursunuz.
Yukarıdaki işlemi harfiyen uygularsanız, klima montaj maliyetiniz düşecek ve freon 22 olan soğutucu fakat çevreye zararlı bu sera etkisi olan gazı atmosfere salmayacaksınız.
Artık klimanız sökmeye ve yer değişimine hazır.Tekrar montajını yaparken dikkat etmeniz gerekenler.
1-Kesinlikle iç ve dış ünite montajlarını yaparken terazide kurun.
2-İç ünitenin boru çıkışını verirken eğimli verinki su gideri rahat olsun. Su gideri hortumu iç ünite boru çıkışı ile birlikte tahliye edilecektir.
3-Dış ünitenin plastik takozlarını mutlaka takın ki vibrasyonu alsın. Takmazsanız cihazınız kısa sürede mekanik arıza verebilir.
4-Haberleşme ve elektrik bağlantılarını önceden belirlediğiniz işaret ve kodlara göre bağlayın.
5-Rekorları yani boruların vidalı bağlantılarını sıkarken hassas olmanız gerekmektedir. Özellikle basma hattı olan ince boru kararınca ve hassas sıkılmalı kalın boruyu ise iyice sıkın . Rekor bağlantı havşaları patlatırsınız gaz kaçağı olur.
6-Dış üniteyi asarken eğer asacağınız duvar sağlam değil ise mümkünse saplama vidaları kullanın.
7-Şebeke yani elektrik bağlantısını yaparken KESİNLİKLE PRİZE YADA ÜÇLÜ FİŞE TAKMAYIN.Kullandığınız buatı başka bir cihazda kullanmayın ve buattaki kabloların minimum 3 x 1,5 olmasına dikkat edin.
8-Ve en önemlisi Mutlaka ama mutlaka toprak hattı olmadan işlemi tamamlamayın. Mümkünse bir elektrikçiye çektirin.
9- Klimanıza özel sigorta takdırmanız sizin ve cihazınızın emniyeti için önemlidir.
Alıntıdır : Klima Nasıl Sökülür