Arduino İle Otomotiv Mekatroniği

burakatl

Üye
Katılım
10 Şub 2008
Mesajlar
235
Puanları
6
Konum
Bursa
Arkadaşlar merhaba,

Ekte gördüğünüz üzere, sorumun daha rahat anlaşılması için birşeyler karaladım.

Öncelikle yapmak istediğim şeyi açıklayayım sizlere.

http://www.otosens.com/index.php?islem=urun&ID=36

Linkte gördüğünüz abiler kendi kartını tasarlayıp şahane bir sistem geliştirmişler. Ancak fiyat itibariyle epey pahalı bir cihaz. Ama abiler fonksiyonelliğine özen göstermişler. Onları buradan tebrik ediyorum.

Yapılması hedeflenen ürün şu;

Yeni model araçlarda standart olarak sunulan adaptif dönüş sis farı. Bilmeyen arkadaşlar için özetleyeyim; Seyir halindeyken direksiyonu dönüş istikametinde belirlenen açı kadar çevirdiğinizde, döneceğiniz istikametteki sis farı yanar ve döndükten belli bir süre sonra kadar söner.


Bende bu sistemi aracıma uygulamak istiyorum. basit kara düzen ile sistemi kolayca kurabilirim ama fonksiyonellik katmak adına arduino adapte etmek istiyorum sisteme.

Eklediğim resimde gördüğünüz üzere, arduino yu besledim, ve bir röle kullanarak bunun NO sunu da sis farını yakan svice paralel bağladım. Arduino nun DI sinden ise sensör bilgisini aldım.

Burada görüşünüzü almak istediğim konu şu;

Arduino Mega kullanarak kaç adet 12 V röle kontrolü yapabilirim?

Arduino'nun daha fazla akım çekmemesi için daha neler yapılabilir?
 

Ekli dosyalar

  • SİS.png
    10.9 KB · Görüntüleme: 36
iyide bir kaç sn sis farının yanması ne gibi bir konfor sağlıyabilir ki?
 
Arduinonun DI/O bacak sayısı kadar röle bağlantısı sağlayabilirsin öncemli olan rölelerin besleme voltajı olacaktır. Röle kontrolü için büyük ihtiamlle BC547 falan kullanmak gerekir yada set olarak röle modülüde alabilirsin daha küçük bir devre olur hem. Bunun yanı sıra arduinounun girişine 5V verip röleleride direk akü üzerinden besleme yaparsan arduino fazla kım çekmez sistem linear çalışır.
 
Merhabalar,

Güzel fikir, ben de yapayım

Arduino uzmanı değilim ama bir şeyler yapıyorum kendi çapımda..
Mega'da 54 dijital, 16 analog pin var. Yani fazla bile. Uno, nano ya da micro modellerinde 13 dijital pin var. Bunlar daha uygun olabilir. Hem de yer kaplamazlar..

Arduino'daki çıkış sayısı kadar röle çektirilebilir. Ancak arduino'nun çıkışları 5VDC 'dir. Dolayısıyla 12VDC röleyi direk olarak çektiremiyoruz..

Arduino'nun akım çekmesiyle ilgili kısmı anlayamadım..
 
Yalnız şöyle bir şey takıldı aklıma, bu sistemi kullanan araçlarda yanan far yan tarafı baya bir aydınlatıyor. Sanki far yana bakıyormuş gibi.. Fabrika çıkışında bu sistem ile gelen araçlarda bu iş için sis farını mı kullanıyor ?

Çünkü benim araçta sis fanı normal öne doğru bakıyor, etkili olur mu bilemiyorum..
 


Normal sis farı kullanılıyor bu sistem için, çok fazla sağa ve sola bakmaktan ziyade, asıl amaç şu;
sis farları normal ve uzun lambalara göre daha yakını aydınlattıkları için, dönüş sırasında görme konforunu arttırmakta. Bu yüzden sis tercih edilmektedir.
 
Yapalım o zaman birlikte, ben de kendi aracıma yapayım. Ama nasıl bir svici nereye koymak gerekiyor, bir fikriniz var mı ?
 
en basit yöntemi, aks başlarının oraya nihayet svici koymak. Ancak ben çok sıcak bakmıyorum, işi biraz daha aracın içinde bitirmek niyetindeyim, yani direksiyon miline adapte etmek istiyorum.
 
en basit yöntemi, aks başlarının oraya nihayet svici koymak. Ancak ben çok sıcak bakmıyorum, işi biraz daha aracın içinde bitirmek niyetindeyim, yani direksiyon miline adapte etmek istiyorum.
rotary encoder kullanırsan dediğin olur.
 
Svic ucuz olur ama neyi görecek ki mile bağlarsak ?
rotary encoder pahalı olabilir..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…