Elektrik ve Elektronik bölümlerinde konu açtım fakat yapacağım sistem için muvaffak olamadım. Endüstri Meslek Lisesine gittim. Hoca, Arduino ile yapabilirsin dedi fakat yoğun olduğu için yardımcı olamadı.
DC 24 Volt redüktörlü motoru sırayla 5 -10 - 15 - 24 volt ile çalıştırmak istiyorum. Değerler değişebilir. Kurutma makinesi kademeli anahtar sistemi ile düşündüm ama dc motorda böyle bir şeyin mümkün olmadığını öğrendim. Arduino kartın üzerinde röleler var. Aynı kart üzerinden farklı voltajlarla motoru çalıştırmayı düşündüm. Yani arduino ile sinyal gönderdiğimde sırayla motorun 5 -10 - 15 - 24 volt çalışmasını istiyorum. Yine araştırmalarıma göre böyle bir şeyin olamayacağını anladım. GND ve Vcc uçlarına farklı voltaj bağlayamayacağımdan dolayı. Yapmak istediğim resimdeki gibi ve şu ana kadar yazdıklarımda saçmalamış olabilirim.
Özel bir tiyatroda ses ve ışık sistemlerine bakıyorum ve benden belli hızlarda bir dekorun ileri gitmesini istiyorlar. Dimmer ile yaptım fakat çok seri şekilde butona basıp değiştirmek gerektiğinden dolayı verim alamadım ve dimmer voltajının değişim rakamını görebileceğim bir Ekran da yoktu. O yüzden hızı ayarlayamadım. Arduino ile bunu yapabileceğim söylendi.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Yapmak istediğim. Motoru farklı voltajlarda harekete geçirmek. Anlamadığım için soruyorum. Bazı arduino kartların üzerinde dijital voltmetre ve tuşlar gördüm. Voltaj tek kart üzerinden ayarlama yapılabiliyor mu? 24 voltluk röleli kart alsam istediğim voltta ayarlayabilir miyim?
Yapabilirsiniz. Arduino da olur, pic de. Ama böyle bir iş için ben olsam arduino ile uğraşmazdım. 100-150€ civarı Siemens logo plc alın. Ya da benzeri başka marka. Bütün işinizi fazlasıyla görür.
Dediğiniz yöntemle rölelerle yapılır. Ancak @peugeot98 ve @mehmetmumtaz rumuzlu arkadaşların söylediği gibi pwm ile yapmak daha başarılı sonuçlar verecektir. Hız ayarı için bir potansiyometre ya da bir kaç buton kullanılabilir. Potansiyometre kullanırsanız tüm ara değerleri motora verebilirsiniz.
Evet PWM en mantıklısı ve sağlıklısı olur. Elektronik ve program bilgin yeterli ise PİC, Ardiuno gibi şeylerle kontrol yapabilirsin. PLC vb bir cihazla da işini görebilirsin.
Cevaplar için teşekkürler arkadaşlar. Temel Elektronik bilgim var. Bu bahsettiklerinizi yapmam uzun zaman alabilir. Sanırım bu arduino, kontaktör ve zaman rölesi elemanlarının kullanıldığı yer kaplayan büyük elektoronik parçaların ufaltılmış hali.
Aslında benim yapmak istediğim bu idi fakat voltmetre olayını beceremedim. Her türlü bağladım ama potansiyometre ile voltaj değeri yaptığımda dijital voltmetre ayar yapmadı. Şu an da bu videodaki devrenin bir benzeri bende var fakat dediğim gibi dijital voltmetre sorun oldu. Daha önce Elektronik bölümünde konu açtım fakat sorunu çözemedim. Konu burada. 2 sayfa. Yaptığım devre de resimli olarak var.
Sormak istediğim bir şey daha var. Biliyorsunuz tiyatro oyunu canlı oynanıyor. Bu ufak kartlara güvenebilir miyim? Arduino kartın bozulma olasılığı nedir? ayrıca Röle olarak karta takılan bildiğimiz paket şalter değil mi? Fazla ısınınca kontakları yapışıyor bunun. İstanbul avrupa yakasında oturan ve bu konuda bana yardımcı olacak olan varsa bütçemize göre bir ücretle devreyi beraber de yapabiliriz. Ben sarıyer'de oturuyorum.