Bu konu, kompanzasyon kontaktörleri ile alakalı bir konuda geniş bir şekilde işlenmişti.
Ben bir daha tekrarlayayım:
Bu elemanlar, normal kontaktörlerde kullanılan varistörden veya , bobindeki zıt emkyı sönümleyen diyor-direnç grubundan farklıdır.
Görmüş olduğunuz şey , sadece normalde açık kontaklardır. Ana kontaklardan önce devreye girer( yani kapanır) ve ana kontaklardan sonra devreden çıkar( yani açılır)
Bu elemanlardaki sır, üstündeki kontak grubunda değil, ana kontaklara bağlı oldukları , genelde spiral şeklinde yapılmış kablodadır. Bu kablolar, aslında kablo değil, her biri yaklaşık 2 ohm civarında dirençlerdir. Ana kontaklar, bu yardımcı kontaklara, kablo şeklindeki dirençlerle bağlıdır. Kontaktör çektiği zaman, kondansatör, ilk önce bu dirençler üzerinden yol alır. Böylece ana kontağa fazla yük binmez ve ark azalır. aynı şekilde, devreden çıkma esnasında, ana kontaklar ayrıldığında, kondansatör bu dirençler üzerinden beslenmeye devam ettiği için, ana kontaklardaki ark daha az olur. Hem de, kondansatör birden yüklenmemiş olur ve birden yük altından çıkmamış olur. Bu hem kondansatörün ömrü açısından, hem de, şebeke geriliminin dalgalanmaması açısından, olumlu bir şeydir.
Tabi bu anlattığım şeyler, milisaniyelik olaylardır.