2008 ocak ayından itibaren değişen reaktif enerji sınırları değişti biliyorsunuz. Bu değişikliğe göre kopmanzasyon yapmak için gerekli olan ve hepimizin de bazen kullandığı "k" faktörü cetvelinde cosfi2 0,97'ye kadar hesaplanmıştı (EMO'nun sitesinde bulunan cetvel bile hala bu şekilde durmakta). Bu durumda tanfi2 0,25 eder. Bu şu demek aslnda: Reaktif indüktif / aktif oranını %25'e kadar ayarlamak için gerekli "k" faktörü seçim cetveli. Bu durumda da %20 üzerinden ceza gelmesi kaçınılmazdır. k faktörü hesabını bilen arkadaşlar zaten tabloya bakmadan direkt olarak Qc=P.(tanfi1-tanfi2) den gereken kondansatör gücünü bulur zaten.
Amacım bu işi yapanlara biraz yardımcı olmak ve işlerini hızlandırmak.
Cetveli biraz (kendimce) güncelledim ve cosfi2=0,999'a kadar olan bir tablo hazırladım.
(Resmin net görüntüsü için resim üzerine sağ tıklayıp "Resmi Farklı Kaydet"e tıklayın.)
Cosfi1 dediğimiz, ilk cosfi değeridir. Yükseltilmek istenen ise cosfi2 değeridir. satır sütunları çakıştırıp, gereken "k" faktörünü buluruz. P ile çarpıp gereken kondansatör gücünü buluruz.
Not: Hesap yaparken tam güçte çalışmayan makinalar için gerekli kondansatör gücü düşük olacaktır. Buna dikkat edilmelidir...
Amacım bu işi yapanlara biraz yardımcı olmak ve işlerini hızlandırmak.
Cetveli biraz (kendimce) güncelledim ve cosfi2=0,999'a kadar olan bir tablo hazırladım.
(Resmin net görüntüsü için resim üzerine sağ tıklayıp "Resmi Farklı Kaydet"e tıklayın.)
Cosfi1 dediğimiz, ilk cosfi değeridir. Yükseltilmek istenen ise cosfi2 değeridir. satır sütunları çakıştırıp, gereken "k" faktörünü buluruz. P ile çarpıp gereken kondansatör gücünü buluruz.
Not: Hesap yaparken tam güçte çalışmayan makinalar için gerekli kondansatör gücü düşük olacaktır. Buna dikkat edilmelidir...