Bu konuda detaylıca araştırma yaptım. Ve tüm kontaktörleri asansör firmasıyla birlikte değiştik.
Değişim yapmadan önce bir kaç marka kontaktör alıp test ettim boşta. Ses denemesi yaptım.
*Siemens (Tok kalın bir ses mevcut. Gürültü diğerlerine göre %10 oranında az. )
*ABB (Tiz ses mevcut ve gürültülü.)
*Schneider(Tiz ses mevcut ve gürültülü.)
*Viko(Tiz ses mevcut ve gürültülü.)
*Chint(Gürültülü-Sesli)
Dolayısıyla Siemens ile değiştik. Çözüm oldu mu derseniz bence pek olmadı. Sadece dandik marka kontaktörler vardı ve boşta ikende zırıltı yapıyordu. Daha kaliteliye geçtik içimiz rahatladı.
Bazı markaların sessiz kontakörleri var fakat bunlar asansörlere uygun değil. Günlük açma-kapama sayıları ve dayanıklılığı asansör şartlarına uygun değil. Bizzat araştırdım daha çok lamba,kepenk vb. basit şeyler için.
Asansör panosunda tam kontaktörlerin karşısına yankı yapmaması için ses izolasyon köpüğü koydum. Belki %1 farketmiştir
Pano içerisindeki sesin dışarıya çıkma sebebi pano içi havalndırma için koyulan menfez olduğunu farkettim. Burası kapanmadığı sürece ses gitmez. Ve burayı da kapatmak teknik açıdan uygun değil. Pano içerisindeki cihazların aşırı ısınmasını önlemek için hava sirkülasyonu şart. Kapatmak doğru olmaz.
Sonuç olarak. Sisteminiz, en başında sessizlik odaklı tasarlanmadığı sürece sonradan düzeltmek biraz sor.
(Asansör dairesi yok, pano direk son katta ve merdiven boşluğunda)