Aydınlatma Otomasyonu

arkadaşlar merhaba,
akıllı ev otomasyonu ile ilgili dünyada ilk ve tek standartı kabul edilmiş sistem EIB/Knx standartıdır. Zaten bu sistemin standartlaşmasını sağlayan firmalar dünyada kendilerini kanıtlamış firmalardır (ABB, Siemens, schneider ve bunlar gibi yaklaşık 160 firma) ve kullanılan protokol açık sistemdir. Bunların dışında kullanılan sistemler kapalı sistemlerdir. Daha geniş bilgiyi KNX Association  [Official website] dan alabilirsiniz. Veya sorularınız varsa yanıtlamaktan mutluluk duyarım.

Saygılarımla
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Memnuniyetle açıklarım,
EIB/KNX standardında üretim yapan her firma kendi ürettiği her bir ürün için bir data yazılımı yazar. Akıllı ev otomasyonu yapan firmalar bu yazılımı kendi web sayfalarında veya ürünle birlikte uygulama ve projelendirme yapan mühendislik firmalarına verirler. Uygulama firmaları da ortak kullanılan bir PC programı olan ETS programında uygulanacak olan projeye göre programlar. Böylece bir projede farklı markaların farklı ürünleri kullanılabilir. Buda projelerde çok geniş bir esneklik kazandırır. Örnek verecek olursak pano grubunda ABB (i-Bus) ürünü kullanıp anahtarlarda schneider marka seriler kullanılabilir yada tam tersi. Tabiki ürünlerin hepsinin üretiminde EIB/KNX standardı olduğu sürece bu geçerlidir. Bunun yanı sıra çok çeşitli markalar ve ürünler olduğu için bir markada olmayan bir özellikli ürünü diğer markada bulup sisteme herhangi bir arayüz cihazı veya programı kullanmadan sisteme entegre edebilirsiniz. Böylece bizler gibi uygulama firmalarına daha geniş bir esneklik sağladığı gibi kullanıcıları da tek bir markaya bağlı kalmaktan kurtarır.
 
Olayın işleyişi konusunda haklısınız fakat açık protokol kavramı bu değildir.Siz KNX Association a firmanızı ve ürününüzü kayıt ettirip sertifikalandırmazsanız( Başlı başına bir dert, beni pes ettirdiler) ETS kataloglarında yer alamazsınız ve sizin ürünlerinize ETS üzerinden configürasyon atamazsınız. Telegram işleyişi OSI 1 ve 2. katmanlar için, oda sınırlı olarak açıklanmıştır. Controller/Transceiver IC ler özeldir ve piyasadan direkt bulamazsınız(MCU yu bulsanız da işinize yaramaz firmware gereklidir) . Opternus gibi third party developer kontenjanından almanız gerekir yada Tapko gibi arabirim modülleri kullanmanız gerekir. Sonuç olarak KNX haberleşme standart ve protokolü açık değildir. Tam tersine kapalıdır. KNX onaylamaz ise siz basit bir anahtar(PBI) dahi sisteme entegre edemezsiniz. Ürün çeşitliliği anlamında haklısınız ama şunu da belirtmek lazım ki; Dimmerim bozuldu ve x firması tarafından ABB takılmıştı, şimdi ben kızdım ve schneider taktırmaya karar verdim ve y firmasını çağırdım. Configürasyon dosyaları y firmasında yok. Nasıl çözeceğiz sorunu ve ne kadar maliyet çıkaracak bize bir dimmer. Yoksa X firmasını mı arayacağız?

Bu yazdıklarım KNX kötüdür anlamında değildir. Uzun bir süre InstaBUS iken çalıştım. 3. parti ürünler ürettim piyasa için. EIB gerçekten mükemmel tasarlanmış ve kusursuz çalışan bir sistem. Eksikleri var. AV, mobile paneller ve güvenlik konusunda ciddi açık var idi. 1-2 yıldır bu açık kapatılmaya çalışıyor. AV ve Touch panel için gateway fiyatları ürün fiyatları kadar olunca ulşaılmaz oluyor sistem.

Halen 2. tavsiye edeceğim sistem kesinlikle EIB dir.
 
Öncelikle sizin gibi konusunda uzman birisi ile bu tür bir tartışmaya girip konu üzerinde istişare etmek beni mutlu etti.

Eğer KNX standartına uyumlu bir ürünü üretip, bunu kayıt edip sertifikanızı almaktan bahsediyorsak, bu başka birşeydir ve gerçekten buraya kadar gelip, yani ürünü knx standardında üretip kodlarını KNX Association den alıp ürünü geliştirdiyseniz sizi gönülden tebrik ederim. Şahsen bizimde ileride yapmak istediğimizde bu zaten bir Türk firması olarak bu KNX standardında ürünler üretip dünya pazarına girmek.

Fakat şurada yanlış anlaşılmış olabilirim açık protokol sistemi derken standart ürünlerin kendi aralarında birbirleri ile uyumlu çalışabilmesi idi. Yoksa herhangi bir mühendis veya firma bir ürün üretip ben KNX protokolünde çalışan bir ürün yaptım deyip kendi kafasına göre ürünü sisteme entegre yapamaz, yapsa zaten ona bir standart denmez.

Bu arada dimmer bozulması olayı bir örnek olduğunu varsayarak belirtmeliyim ki öncelikle x ve y firmasının ne tür bir firma olduğu çünkü bu firmalar sistem entegratör firmaları ise onlar için ABB, schnieder ve diğer herhangi bir marka olması fark etmez, sistemde istediğiniz gibi hem ürün hemde yazılım değişikliği yapabilir. Fakat sözleşmeli bayi veya distribütör ise sözleşme gereği rakip ürünü entegre etmez veya etmeyebilir. Örneğin biz bu konuda entegratör firmayız ve burdan yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki eğer ABB nin bir dimmerı bozulduysa ABB veya diğer herhangi bir markanın şalt malzemesi gibi değerlendirilmez ve müşteriyi üzmeden o dimmer aktüatör derhal değiştirilir, ama müşteri yinede başka bir marka isterse bunu da hemen entegratör firma yerine getirebilir. Şunu da belirtmeden geçemem biz yaklaşık 2 seneyi aşkın bu işi yapıyoruz helen sistemde arıza yapan herhangi bir ürünle henüz karşılaşmadık. Bu sistemin güvenirliği de burdan geliyor, ucuz ekonomik bir sistem olduğunu zaten kimse iddia edemez, fakat güvenilir bir sistem olduğunu hem üreticiyi hem uygulama yapan firmaları daha da önemlisi müşterileri üzmeyen bir kaliteye sahip ki bizim için en önemli nokta bu.

Evet malesef her sistem gibi bu sistemde de bazı eksiklikler var ama bu eksiklikler teknik veya kalitesizlik anlamında değil malesef sizinde belirttiğiniz gibi ürün fiyatları yukarılarda, firmalar belirtiğiniz eksiklikleri hızla kapatmaya başladı örneğin bir çok firma kendi dahilinde bulunan touch panelleri ürettiler bunda fiyatları yavaş yavaş ulaşılabilen noktalara getirecektir. Güvenlik olarak ise yakın bir zamanda bir villa projesinde uygulayacağımız ABB nin yeni piyasaya çıkarttığı bir alarm KNX arayüzü var ve bu arayüzle bütün konvansiyonel PIR manyetik dedektör gibi sensörleri rahatça bağlayıp sistemle bir arada çalışmasını mümkün kılıyor fiyatıda çok makul bir seviyede.

Bu sebeplerden dolayı,
halen 1. tavsiye edeceğim sistem kesinlikle EIB'dir
Teşekkürler
 
Kendi ürününüzü geliştirmek istiyorsanız, sanırım başlangıç için vision oluşturacaktır.

KNX Chipset
Tapko: SIM-KNX

Firmware için nette bir kaç kırılmış dosya vardı. Arşivimde duruyor ise ofise geçince upload edeyim. Umarım işinize yarar.
 
Vermiş olduğunuz sitelere ait firma ve ürünleri bizde elimizden geldiğince takip ediyoruz.
Destek ve ilginiz için tekrar çok teşekkür ederim.
 
lon destekli bina otomasyonu yapan arkadaş varmıdır acaba ve lon destekli ürünler hangisidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…