elek ' Alıntı:
Mevcut kablonun ısınması azalır ama eşit akım geçmez. 2. kablo 1. kablonun taşıdığı akımın yarısı kadar bir akıma maruz kalması lazım.
darma ' Alıntı:
3x 70 lik kablo ikiside sadece biri yaklaşık 20 metre uzun. Burada doğabilecek tek sorun gerilim düşümü yönünden yeni çektiğin kablolun uygunluğu ki bence kesin uygundur çünkü yük artık ikiye bölündü ve bir iletkenden geçen akım yarıya düştü. Sadece yeni çektiğin eski kablondan birazdaha sıcak olur ama şimdikinin yarısı kadar ısınır ancak.
Hesaplar da bunu gösteriyor.
3x70+35mm2'lik kablonun 1km'deki direnci:
0,268ohm
22metre kablonun direnci~0,006 omh
40metre kablonun direnci~0,011 ohm
Paralel bağlı dirençler gibi olacağı için her 100A'lik yükün 65A'i 22metreden, 35A'i de 40 metreden geçecek.
Dediğim gibi hesaplar bunu gösteriyor. Pratikte durum nasıl olur ölçüm yapmadan bilemem.
Gerilim düşümü yapacağını sanmıyorum. Çünkü 423kW ile yüklendiği taktirde 70mm2'lik kablo 40metrede %3 gerilim düşümü yapmakta. Biz çift kabo ile kesiti artırdığımız için akım bölünecek ve gerilim düşümünün fazla bir etkisi olmayacak. Burada irdelememiz gereken kablonun akım taşıma kapasitesi ve gereğinden fazla yüklenmesi.
profesorus ilk kabloyu ısıtan akımı da belirtirse (kabloyu değiştirmediyse eğer) tam hesapları yapabiliriz. Bir de kabloyu ısıtan etken kablo kanalının kablolarla dolu olması da olabilir. Bu durumda düzeltme faktörleri dikkate alınmalı.
Bir de şu husus var, kablo ısındıkça direnci artacağı için akım taşıma kapasitesi azalacak. İkinci kablo ile, birinci kablodan geçen akım azalacağı için eskiye nazaran daha az ısınacaktır.
Tablolarda verilen akım taşıma kapasiteleri 20 derece toprak ve 30 derece hava sıcaklğına göredir.