aynı kesitteki iletkenler

Frekanslı voltaj taşımada çok telli kablolar tercih edilir. Bu tercihin sebebi akımın kablonun tamamı tarafından değil dış yüzeyi tarafından taşınmasıdır. İç alanda akı taşınması oluşmaz çünkü manyetik histeri oluşur. Kablodaki ısınma iç alanda da akım taşınmaya başlamasından kaynaklanan bir sorundur. Kablonun normal çalışasında çekeceği akı kablonun alanına değil çevresine göre hesaplanır. Akım arttıkça akı taşıması kablonun merkezine doğru taşınır. Bu durum asla istenmez.

Sendeki bu durumda aslında çok telli kablo durumuna gelmiş. Aslına bakarsan bina içi tesisatı hep çok telli kabloyla çekmeyi isterim ama yönetmelik...
 
uzun kablodan daha fazla iç direncinden dolayı daha fazla akım geçmez mi.yani yeni kablo daha fazla ısınmaz mı?
 
Uzun kablonun daha fazla ic direncinden dolayi daha fazla akim gecmez sayin uysalb. Iletkenin direnci bildiginiz gibi fiziksel boyutlariyla degisir ve direnc, uzunlukla dogru , kesitle ters orantilidir. Yani iletkenin boyu uzadikca direnci artar, kesidi buyudukce direnci azalir.Bu bilgidende gordugumuz gibi kablonun boyunun uzun olmasi icinden daha fazla akim degil daha cok direncten dolayi daha az akim gecirir..
 
Bir ana besleme kablosu düşünelim.elimizle tuttuğumuzda devamlı serin bir halde.bu durum kablonun
gereğinden fazla kesitte seçildiğini gösterir bir bakıma.sınırları aşmamak koşulu ile kabloların ısınması
normaldir aslında.
 
Kısa olan kablo uzuna göre daha fazla yükü üzerine alır.Ben her zaman 95 lik yerine 2. 70 lik kablonun çekilmesinden yanayım. 95 lik kablo 245 amper taşır 2*70=400 amper.Hatta ilk kurulan bir tesis olsa
2*35 lik bile yeterdi.
 
Kablo kapasitesinin gereğinden fazla çekilmesi (uzunluk ve kesit olarak ayrı ayrı açıklarsanız sevinirim) kapasitif oluşmasına neden olur mu? Olursa neden ?
 
Sayın roboelektronik çekilen her hatta kapasitif oluşur ancak normale göre daha uzun kablo kullanmak elbette kapasitif yük oluşumunu arttırır. Bunun bence 20 m fark gibi bir mesafe için hesabını bile yapmaya gerek yok. Kablolar arası uzunluk farkı çook çok uzun olsa dediğiniz doğru.
 
elek ' Alıntı:
Mevcut kablonun ısınması azalır ama eşit akım geçmez. 2. kablo 1. kablonun taşıdığı akımın yarısı kadar bir akıma maruz kalması lazım.

darma ' Alıntı:
3x 70 lik kablo ikiside sadece biri yaklaşık 20 metre uzun. Burada doğabilecek tek sorun gerilim düşümü yönünden yeni çektiğin kablolun uygunluğu ki bence kesin uygundur çünkü yük artık ikiye bölündü ve bir iletkenden geçen akım yarıya düştü. Sadece yeni çektiğin eski kablondan birazdaha sıcak olur ama şimdikinin yarısı kadar ısınır ancak.

Hesaplar da bunu gösteriyor.

3x70+35mm2'lik kablonun 1km'deki direnci: 0,268ohm
22metre kablonun direnci~0,006 omh
40metre kablonun direnci~0,011 ohm

Paralel bağlı dirençler gibi olacağı için her 100A'lik yükün 65A'i 22metreden, 35A'i de 40 metreden geçecek.
Dediğim gibi hesaplar bunu gösteriyor. Pratikte durum nasıl olur ölçüm yapmadan bilemem.

Gerilim düşümü yapacağını sanmıyorum. Çünkü 423kW ile yüklendiği taktirde 70mm2'lik kablo 40metrede %3 gerilim düşümü yapmakta. Biz çift kabo ile kesiti artırdığımız için akım bölünecek ve gerilim düşümünün fazla bir etkisi olmayacak. Burada irdelememiz gereken kablonun akım taşıma kapasitesi ve gereğinden fazla yüklenmesi.

profesorus ilk kabloyu ısıtan akımı da belirtirse (kabloyu değiştirmediyse eğer) tam hesapları yapabiliriz. Bir de kabloyu ısıtan etken kablo kanalının kablolarla dolu olması da olabilir. Bu durumda düzeltme faktörleri dikkate alınmalı.
Bir de şu husus var, kablo ısındıkça direnci artacağı için akım taşıma kapasitesi azalacak. İkinci kablo ile, birinci kablodan geçen akım azalacağı için eskiye nazaran daha az ısınacaktır.
Tablolarda verilen akım taşıma kapasiteleri 20 derece toprak ve 30 derece hava sıcaklğına göredir.
 
hiç kafanı takma sen akımı kollara ayırmışsın bu şekilde daha iyi çalışır yani kısacası senin kablo şimdi 3*70 ken oldu3*140 yani 3*90 dan daha iyidir 40 metrede gerilim düşümü olmaz
 
Sıcaklığın direnç üzerine etkisini hesaba katmıyoruz gibi geliyor bana. Yani elektrik ilk verildiğinde kablo sıcaklıkları aynıdır ve toplam akımın 3 te 2 sinin kısa olan kablodan geçmesi normaldir. Fakat biraz süre geçip kablolar ısındığında kısa olan kablo dierine göre biraz daha fazla ısınacak ve direnci artacaktır. bu durumda akımın eşit bölüşülmesine varan bir dengenin kurulması olasıdır.

Sonuç olarak ısınma sorunu çözülmüştür...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,701
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Geri
Üst