Bağlantı doğruluğu ve kapasite ölçümü

rockrider

Üye
Katılım
6 Eki 2020
Mesajlar
72
Puanları
1
Yaş
34
Merhabalar, güneş enerjisi ile uzun süredir ilgilenmekteyim. Jel akü ve kuru akülerden sonra Lifepo4 akü alıp kullanmaya başladım. Kimyası diğer akülerden farklı dolayısıyla yeni bilgiler ediniyorum. Pil grubundan oluşan 12 volt 100ah akü kullanmaktayım. Üzerinde 2 pozitif ve 2 negatif kablo var ve 1000 watt inverter ile solar regülatöre bağlanması gerekiyordu. Satıcı inverterün yüksek akım çekebileceğinden 2 kablonun direk invertere bağlamanın daha güvenli olacağını söyledi. Solar regülatör için kabloyu inverter üzerinden çektim. Bunun bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi. Bu kablolama yöntemi sağlıklı mı? Başka bir yöntem var mıdır? Resimlerde görüleceği gibi 2 solar regülatör ile aküyü şarj ediyorum, bu yanlış mıdır?. Ayrıca 100ah aküyü 1000 watt inverter ile en uygun nasıl bir şekilde kapasite testi yapabilirim? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0078.JPG
    302.9 KB · Görüntüleme: 33
  • IMG_0077.JPG
    298.8 KB · Görüntüleme: 26
Öncelikle belirteyim ki, inverter gücünün solar sistemle pek bir ilgisi yoktur. 100Ah LFP akü teorik 100x12.8x%90=>1152 watt/saat enerji depolayabilir. Lityum tabanlı aküler anlık yüksek akımlar verebilirler. Dolaysıyla bu aküye 2k-3k inverter de bağlayabilirsiniz. Önemli olan akünün arzından (kaç C ise) fazla akım çekmemenizdir!
İki ayrı solar şarj cihazını ne amaçla bağladığınızı anlamadım? Ben olsam tümü yerine tam sinüs akıllı bir mppt şarj cihazlı inverter alırdım.
Kablolamaya gelirsek, inverter bağlantısı solar şarj cihazı üzerinden değil de, anlık yüksek akım çekileceğinden doğrudan akü üzerinden yapılır. Zaten LFP/LTO türü akülerin üzerinde BMS devreleri mevcuttur. İzin verilen aralık dışında çıkıldığında şarjı ve deşarjı keserler.
 
Cevabınız için teşekkür ederim. Akıllı inverter düşünüyorum, kablolama şarj cihazı üzerinden değil inverter üzerinden yapıldı çünkü aküden gelen ikili kutup başlı kablolar direk invertere bağlanıp, inverter üzerinden şarj cihazlarına dağıtıldı. Satıcı, iki kutup başlı kablonun yüksek akıma daha uygun olduğunu ve direk invertere bağlamanın uygun olduğunu söyledi.2 solar cihaz kullanmamın sebebi biri güneş paneline diğeri şebekeden gelen elektriğe bağlı olarak şarj etmektir.
 
Son düzenleme:
Şebekeden uygun amper/güçte bir adaptör ile18-20 volt dc gerilim Panel gibi solar şarj cihazına girilebilir. Güneş ışımasının yetersiz olduğu zamanlarda aküyü sürekli beslemek mümkün olur. Yine de bu şebeke beslemesi panel girişinde artı uç diyot üzerinden tek yönde by-pass edilerek yapılabilir.
 
2 solar şarj cihazı kullanmak uygun değildir demek mi istiyorsunuz? Şebekeden adaptör ile şarj cihazına girişi diğer şarj cihazı ise güneş enerjisi bağlantısı mevcut.
 
Mantık yanlış değil. Sadelik açısından tarif ettiğim gibi de olabilir demek istedim.
Ayrıca bendeki LFP akünün özelliklerinde 15 volt adaptörle şarj edilebilir yazıyor. Adaptörün voltajı uygunsa doğrudan da şarj edilebilir. Zaten aşırı şarj bms'den dolayı mümkün değil. Hem Panel hem şebekeden şarj edilecekse uygun bir sistem kurmak gerekir. Muhtemelen öncelik panellerde olacak. Şebeke hangi durumda devreye girecekse ona uygun bir sistem kurmak gerekiyor. Ben de ışıklandırma ve kamera kayıt cihazında benzer bir sistem kurdum. Led trafosundan çıkan dc12v'u diyotla sisteme veriyorum. Sonra panelin beslediği akünün çıkışını solar şarj cihazı çıkışından alıyorum. Onu da bir diyotla aynı noktaya bağlıyorum. Eksiler ortak. Solar şarj cihazının çıkışının kullanmanın amacı belli voltajda akımı kesme özelliğini kullanabilmek. Diyotlar çekilecek akımın 2 katı gibi olsa iyi olur. Benimkilerde yanma oldu sanırım (gidince göreceğim artık). Ayrıca diyotlar yaklaşık 0.7 volt gibi uygulanan gerilimi düşürür. Bu şekilde ayarlanabiliyorsa giren voltajlardan hangisi bir miktar yüksekse öncelik onda oluyor.
 
Yardımlarınız için teşekkür ederim, son olarak şunu sormak isterim. Akşam 12.7 volt olarak okuduğum akü sabah bitmiş olarak görüyorum(tahmini 7 ya da 8 saat geçiyor). İnvertere modem ve Televizyon bağlı ki kapalı bir şekilde açık değil yani. Bu kadar hızlı bitmesinin sebebi ne olabilir?
 
Son düzenleme:
Bu tür dc wattmetre varsa aküden çekilen güç ile tüketilen güç farkını hesaplayabilirsiniz. Wattmetreden ölçülen fark inverter kayıplarıdır.. Çevrim kayıplarını en aza indirmek için dc12 veya dc 24 volt sistem uygundur.

Ben de bir ara 60Ah akümün tam dolu halden bms'nin gücü kezene kadar kaç amper/kaç watt verebildiğini ölçmek istiyorum. Özellikle tv ayarlarına ve görüntüye göre farklı tüketimler gösterebilir. AC220V cihazların çektikleri güçleri de ac wattmetre ile ölçebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Merhaba. Solar panelle MPPT, akü bağlantısı arasında bir schottky (hızlı diyot) bağlı bulunmalıdır, bağlı olmazsa geceleyin Elektrik üretimi yokken aküden solar panele akü şarjı geri boşalır. Bu bariyer diyot Panel çıkışında (panel kutusu içinde monteli, seri bağlı olabilir veya bu diyot bypass edilip MPPT, aküye direk olarak verilmiş olabilir) bulunmazsa geceleyin akü solar panele geri boşalır. Bu hızlı diyot bağlantısını veya solar panelin box'ında (bağlantı kutusunda) solar sistemde bu diyodun seri bağlı olarak yer aldığını mutlaka kontrol edin. En başta akla gelen bir neden olarak aküden panele geri boşalma bu nedenle olur. Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…